Finaalmängust jääb meelde eelkõige Poola diagonaalründaja Bartosz Kureki imeline mäng. Ta tõi koguni 24 punkti (20 rünnakul, 2 blokiga, 2 serviga). Eriti uskumatu oli raskeid tõsteid saanud 205-sentimeetrise võrkpalluri realiseerimine rünnakul – 29-st 20! 69 protsenti! MM-i finaalis, maailma tippblokeerijate vastu. Kuna ta tõi ka poolfinaalis USA vastu 29 punkti, siis ei olnud turniiri väärtuslikumas mängijas kahtlust.

Pealkirjast ei tasu end siiski eksitada lasta, Kureki seljataga oli äärmiselt ühtselt tegutsenud meeskond. Poola paistis silma uskumatu enesekindluse ja terviklikkusega. Kõik teadsid oma ülesandeid hästi. Kapten Michal Kubiak toetas teda 12 silmaga, teine nurgaründaja Artur Szalpuk lisas 10. Muide, Poola temporündajad said finaalis vaid kaheksa tõstet, kogu mäng käis läbi teise tempo lööjate. Brasiilia poolel kogus Wallace 14 ja Douglas 11 punkti. Taas töötas hästi Poola blokk (10 blokki, Brasiilial 4), paremad oldi ka serviässade osas (4-2) ja tehti vähem vigu (18:21).

Asjaosaliste kommentaarid

Kurek: "Ainus, millest mina hoolin, on võit ja see medal mu kaelas. Mängisime vägevalt. Paremini kui teised. See on teenitud esikoht, oleme selle üle uhked."

Poola treener Vital Heynen: "Me lihtsalt mängisime muudkui pinge kasvades edasi. Teistel treeneritel on suurepärased mängijad, mul on suurepärane meeskond, mis oli võimeline finaalis kõige parema mängu. Tänan mängijaid ja mu taustatiimi, nendeta poleks me meistrid."

Brasiilia kapten Bruno Rezende: "Me oleksime võinud võita avageimi, kui meie serv andnuks meile veel mõne võimaluse, kuid ma ei saa öelda, et kas me võinuks ka mängu võita. Asi on lihtne: Poola oli parim. Õnnitlused neile."

Tegu oli nelja aasta taguse MM-i kordusfinaaliga, toona alistas Poola Brasiilia 3:1. Aastal 2010 lõi Brasiilia MM-i finaalis kuivalt Kuubat, enne seda, 2006, olid vastamisi taas Brasiilia ja Poola, lõuna-ameeriklased võitsid siis 3:0. Seega kaks viimast MMi on valitsenud Poola, enne seda aga Brasiilia koguni kolm korda (2002, 2006, 2010), enne neid võimutses kolm korda järjest Itaalia.

Eesti mängis Poolaga viimati mullu MM-finaalturniiril ja teenis kaks punkti vähem kui Brasiilia täna, mäng kaotati 21:25, 24:26, 22:25. Mullune EM läks Poolal aga aia taha, leppida tuli alles kümnenda kohaga. Kahe viimase MM-i vahel polegi poolakatel hästi läinud, 2015 saadi EMil viies koht, Rio olümpial oldi taas viiendal real ning mullune EM ebaõnnestus täielikult.

2018. aasta MMi parimad:

Nurgaründajad: Michal Kubiak (Poola), Douglas Souza (Brasiilia)
Temporündajad: Lucas Saatkamp (Brasiilia), Piotr Nowakoswski (Poola)
Diagonaalründaja: Matt Anderson (USA)
Sidemängija: Micah Christenson (USA)
Libero: Pawel Zatorski (Poola)
MVP: Bartosz Kurek (Poola)