Eesti võrkpallimeeskond on esindatud üsnagi tugevate mängijatega, aga mitte parimas koosseisus - puudu on Argo Meresaar, Kert Toobal, Ardo Kreek, Keith Pupart, Oliver Venno... Sama lugu on paljude teiste meeskondadega, ka meie alagrupis. Valgevene jagas oma paremad mehed paralleelselt toimunud Euroliiga ja universiaadi vahel, Lõuna-Korea mängis Maailmaliigas ja püüab esikaheksasse pääseda universiaadil. Venemaa koondises on mitu põhikoondise kandidaati, nende hulgas üks olümpiavõitja, kõik mehed kuuluvad Vene superliiga klubidesse.

Venemaa meeskonnalt oodatakse Kaasanis kindlat esikohta, ei muud. Seda enam, et olümpiavõitjamaa Venemaa A-koondis, kes Maailmaliigas mängib, võib finaalturniirist halva üllatusena hoopis eemale jääda. Kui Saksamaa Teheranis Iraani meeskonda peaks sugema, lendavad venelased mängust välja. Kõik selgub eeloleval nädalavahetusel. Lõuna-Koreale ja Valgevenele on jõukohane pääs universiaadi veerandfinaali, omavahelises mängus lõid korealased üleeile valgevenelasi kolm-üks.

On veel üks meeskond, kelle vastu üleolevalt ei tohi minna, „mingi“ Hongkong. Venelased olid selle tundmatu koosluse vastu avageimi kaotamas (võitsid siiski 26:24), seni võiduta noor USA meeskond aga kaotas üleeile ka Hongkongile. Meie meeskond kohtus tundmatuga eile ja võitis 3:0. 

USA esinduse puhul tuleb imeks panna, miks maailma domineerivaim riik üliõpilaste üleilmsetele mängudele nii nõrga meeskonna saatis. Mõni jänkimees on lausa koolipoisi nägu. Järelikult ei võta ameeriklased neid mänge tõsiselt. Seda paistavad kinnitavat ka tähed särgil: väikses kirjas „USA“ ja suures kirjas „Springfield College.“ Vene ajalehe Sport-Express Kaasanis viibiva korrespondendi sõnul olevat tegu hoopis Stanfordi ülikooli meeskonnaga. Võta siis kinni, kes universiaadile kõigile kaotama saadeti.

Mõistatuslik on Brasiilia meeskonna muutlikkus ja suutlikkus. Tegemist pole selle kuni 23-aastastega (ja paari vanemaga) meeskonnaga, kes hiljuti Brasiilia esindusdressis Tallinnas eestlaste vastu kõik neli kontrollmängu võitis. Juba siis räägiti konfliktist Brasiilia võrkpalliliidu ja üliõpilasspordi juhtide vahel, mis võivat lõppeda sellega, et „Tallinna-meeskonda“ universiaadile ei lähetatagi. Nii läkski, Kaasanis mängib maailmameistrite maa meeskond, milles pole ühtegi meie külalist, aga seal pole ka ainsatki Brasiilia liiga mängijat. Kui tugevad nad on, näitas eilne kohtumine poolakatega, mis kaotati 0:3.

Kehvapoolsena näitas end üleeile ka Londonis olümpiakulla võitnud Brasiilia naiskond. Mängust Brasiilia ja Norra vahel võis ajuti jääda mulje, nagu oleks enam-vähem võrdsete vastastega. Brasiillannad muidugi võitsid, kuid pingutades. Universiaad on juba kord selline pidu, kus kokku saavad oskajad ja lihtsalt osavõtjad ning pidu ägeneb siis, kui väiksemal vahel harva mõnele suuremale ära teha õnnestub.