Naljaga pooleks võib öelda, et kommunism on kaudselt muutnud Eesti ülesande täna oluliselt raskemaks. 1976. aastal Montrealis nii 400 kui ka 800 meetri jooksus olümpiavõitjaks tulnud legendaarse Alberto Juantorena vennapoeg esindas kuni 2006. aastani Kuubat ja võitis maailmaliigas pronksi. Vahepeal Euroopas säravat karjääri teinud, klubitasandil kõikvõimalikud tiitlid võitnud ja ohtralt turniiride eriauhindu teeninud 30aastane Juantorena, kes on juba aastaid Itaalias elanud ja ka kodakondsuse saanud, avaldas tänavu soovi jälle sünnimaa koondise särk selga tõmmata.

Paraku…

„Ma ausalt ka ei esinda enam Kuubat. Saatsin alaliidule kirja, kus avaldasin soovi rahvusmeeskonda esindada. Vastus tuli positiivne. Kuid nõuti, et lahkuksin Itaaliast. Ma ei saa seda nõuet aktsepteerida, kuna ei taha ohtu seada karjääri ja kõike seda, mis olen saavutanud. Ma ei saa olla mitteaktiivne praktiliselt terve aasta, et siis mängida Kuuba eest,“ rääkis Juantorena enne Itaaliaga liitumist välismeedias.

Ta oli kurb ja pahane. Itaaliaga ühinemise põhjus oli lihtne. „See on praegu minu ainuke võimalus esineda olümpial. Olen kuubalane, esindan Kuubat, kuid ei saa mängida kodumaa eest. Olen 30aastane, pole võimalik niisama oodata. Kui ma Riosse ei pääse, siis teist võimalust olümpial osalemiseks ilmselt ei tule.“

Itaalia võttis ühe maailma parima nurgaründaja rõõmuga vastu, sügisesel maailma karikaturniiril lunastati teise kohaga ka olümpiapääse.

Zaitsevist ja Loorist Zaitsevi ja Pärtelini

Kui Viljar Loor tuli 1980. aastal olümpiavõitjaks, söötis talle Nõukogude Liidu koondises palle ette Vjatšeslav Zaitsev. Tegemist oli hiilgavalt tegutsenud paariga, temporündaja Loor eksis rünnakul haruharva.

Sidemängijal oli punases särgis pikk ja ilus karjäär, kuid sporditee lõpuks lahkus ta isamaalt ja hakkas esindama Itaalias Spoleto võistkonda. Kommunistlik liit ega 90-ndate Venemaa teda tagasi enam ei peibutanud. Poeg Ivan Zaitsev on sündinud Itaalias ja nõnda oli ka asjade loogiline käik, et ta liitus Itaalia koondisega. Sidemängijana karjääri alustanud Zaitsev juuniorist sai kardetud diagonaalründaja, hiljuti lõppenud maailma karikaturniiril nimetati ta sel positsioonil parimaks.

Nõnda juhtuski, et Eesti vastu astuvad täna üles kaks maailma tippu kuuluvat võrkpallurite, kelle soontes itaalia verd ei voola.

Omaaegset duot Zaitsev-Loor ei esinda tänases mängus siiski vaid Ivan Zaitsev. Torinos on kohal Loori lesk Karin Pärtel, kes on tulnud kaasa elama liberona Eesti koondisse kuuluvale pojale Madisele, keda võib nimetada Eesti kõigi aegade parima võrkpalluri kasupojaks.


Osmany Juantorena rünnakul.