Vaevalt uskus võrkpallimaailm, et tänases Eesti ja Serbia matšis üldse küsimust tekib, kes veerandfinaali edasi marsib. Eesti rahvusmeeskond seda aga uskus ja asus seda ka kohe kohtumise algusest Pala Yamamay spordihallis tõestama, kirjutab volley.ee. Suurepärane häälestatus, terve suve kestnud valmistumine ja tohutult hea vastase tundma õppimine, võitlemine iga palli pärast ja omavigade vähesus olid need märksõnad, mille najal pääses Serbia esimest korda juhtima alles teise geimi alguses! Ja sedagi vaid seisuks 1:0, sest pärast seda juhtunu oli peaaegu uskumatu. Avageimi 25:21 võitnud Eesti purustas tänavuse Maailmaliiga hõbemedalisti 25:14!

"Eks selline algus ikka natukene üllatas, kuid me teadsime, et võime neid võita. Tulime suhtumisega, et võtame mängu ära ja kogu lugu," lausus 15 punkti toonud diagonaalründaja Oliver Venno.

Kahe esimese geimi peale olime teinud rünnakul neli omaviga ja Serbia teeninud ühe blokipunkti. Vastaste näitajad olid kümme ja kaheksa. Servil olid balkanlased patustanud 11 korda ja löönud ühe ässa, meie teinud kuus viga ja löönud neli ässa.

Vastu seina surutud Serbia demonstreeris oma jõudu kolmandas geimis, võites selle 25:8. Neljandaski olid mänguohjad Balkani meeskonna käes, serblased juhtisid 24:18, ent serviviga, meie kaks järjestikust blokki ja Kert Toobali serviäss tõid meid mängu tagasi. Järgmisel pallivahetusel sukeldusid meie mehed kordamööda platsile, tuues mitmel korral üles pea võimatuna näinud palle, ent paraku vilistas kohtunik üle pea tõstma pidanud Andri Aganitsale sooja palli.

Viiendas geimis juhtisime 4:2, Serbia tuli järele ning läks omakorda 11:9 ette. Võtsime uuesti järele ja seis oli 12:12. Järgnesid Nikola Kovačevići edukas rünnak, järgmisel pallivahetusel vilistas kohtunik Kert Toobalile ülepalli. Kovačevići servieksimus andis veel lootust, ent eelmise EM-i suurim punktitooja ja tänavuse Maailmaliiga parim diagonaalründaja Aleksandar Atanasijević lõi palli blokist auti ja lõpetas 128 minutit väldanud matši.

Eesti sai 11. koha

Kokkuvõttes teenis Eesti Euroopa meistrivõistlustel 11. koha. Soome kaotas play-off’is Itaaliale 0:3 ja kaotajate järjestamisel edestasime neid selgelt, meie teenisime nelja mänguga 4 punkti (kolm Horvaatia alistamise ja üks Serbiale 2:3 kaotamise eest), Soome kogus 3 punkti (alagrupis võideti Slovakkiat 3:0).

Ülejäänud tänased play-off’id: Saksamaa – Belgia 3:0, Sloveenia – Holland 3:0. Holland ja Belgia kogusid mõlemad nelja mänguga kuus silma.

11. koht on Eesti võrkpallikoondise läbi aegade parim saavutus, 2011. aastal viis toona peatreenerina tegutsenud Avo Keel rahvusmeeskonna 12. positsioonile, 2009. aastal jäädi 14. kohale.

Veerandfinaalides lähevad vastamisi Prantsusmaa ja Serbia, Itaalia ja Venemaa, Poola ja Sloveenia ning Saksamaa ja Bulgaaria.