Paar tähelepanekut võrkpalli EMi eilse alagrupimängu kohta, kus saime itaallastelt geimides 19, 24 ja 15 punkti.

Keskblokeerija Ardo Kreek tunnistas, et teatud mõttes oli taktikaline plaan panustada rohkem teise tempo rünnakutele. „Kuna oleme viimasel ajal suhteliselt palju kasutanud temporünnakuid, siis lootsime, et nad jäävad keskmisi vaatama ja nurka tekib rohkem ruumi,“ seletas ta.

Plaan ei toiminud. Vaid diagonaalründaja Venno ründas eile korraliku resultatiivsusega (42%), itaallased said hästi hakkama Tähega (35%; 17st löögist 4 blokeeriti), sootuks must päev oli Keith Pupartil (rünnak 17st 2 ehk 12%).

Temporünnakute vähene kasutamine võis olla mingis mõttes mängueelne taktika, aga kindlasti ka sundkäik, sest meie nigel vastuvõtt ei võimaldanudki seda üldjuhul kasutada. Temporündajad tegutsesid rünnakul hästi, aga võimalusi oli vähe – Kreek 8st 5 (62%), Andri Aganits 6st 3 (50%).
Muide, Itaalia tempoosakond sai rünnata kõigest 10 korda (90%!), kuid nende teise tempo ründajate trio oli lihtsalt nii heal tasemel – Ivan Zaitsev tõi 20 punkti (rünnak 30st 16 ehk 53%), Filippo Lanza 14 (22st 12 ehk 55%) ja Osmany Juantorena 11 (17st 9 ehk 53%). Kui kõik kolm samamoodi jätkavad, on Itaalia peapretendent EM-tiitlile.

Tänu Itaalia õigele servitaktikale nulliti ära Tähe trumbiks olev rünnak tagaliinist positsioonilt number kuus. Isegi kontrarünnak, kus libero Rait Rikberg Tähele tagaliini veidi ootamatult söötis, nähti selgelt läbi ja eest oli kahene blokk.

Tegelikult alustasid nii Täht kui Pupart kohtumist väga kahvatult, kuid peatreener Gheorghe Cretu andis vahetusmehele Martti Juhkamile võimaluse Tähe asemel platsile tulla alles kolmandas geimis kindlas kaotusseisus. Selgelt liiga hilja, et Juhkamil olnuks võimalus reaalselt midagi muuta. Kas see tal õnnestunud oleks, on iseküsimus, kuid peatreener jäi sisuliselt lõpuni lootma põhimeestele.

Pupart rehabiliteeris end pisut kolme blokipunktiga, olles selles vallas Eesti edukaim. Keskblokeerijad Kreek ja Aganits tegid küll palju pidurdavaid blokke, kuid punktiblokke kirja ei saanudki. Kas see näitab, et vastased olid meist taktikaliselt üle.

Täht sai korra enda mängu käima teise geimi alguses, kuid lõpus muutus ebakindlaks. Korra võttis vastu servi, mis oleks auti läinud, korra ründas blokki ja korra lõi võrku poolkõva servi. Võrkpallivaatleja Mirko Känd kommenteeris Tähe partiid nii: ta pole viimasel ajal kahte viletsat mängu järjest teinud, seega on lootus, et täna Prantsusmaa vastu on hea.

Venno mängis kaks geimi hindele viis. Võib-olla tulnuks taguda rauda seni, kuni see kuum oli ja teises geimis kartmatult meie 210sentimeetrist diagonaalründajat „ekspluateerida“.
Kokkuvõttes tuleb kiita võistkonna kaptenit Kert Toobalit selle eest, et ta hoidis poolvägisi nooremate kaaslaste tuju ja mängulusti, mis kippus kaotusseisus langema. Ta ei hoidnud emotsioone enda sees ja võttis kaaslasi korduvalt kokku ning utsitas neid skoori unustama ja keskenduma uuele punktile.

Eesti langes, kuid võideldes. Loodetavasti õnnestub täna Prantsusmaa vastu näidata head võrkpalli rohkem kui ühes geimis ning suudame kaasa rääkida ka mängumeeste punktide jagamisel.