Võrkpalli EM-valiksarjas on vaheaeg. Lakutakse haavu ja peetakse sõjaplaani. Eesti meeskond hoiab pärast esimest turniiri F-grupis viie punktiga Tšehhi (üheksa punkti) järel ning Rumeenia (kolm) ja Makedoonia (üks) ees teist kohta. Kõik eeldused on loodud, et pärast nädala lõpus Tšehhis Jablonecis peetavat kordusturniiri endiselt teine olla ja pääseda play-off’i, mille võitja jõuab Euroopa 16 kangema hulka. Suure tõenäosusega läheks Eesti vastamisi vana hea tuttava Lätiga.

Asjaosalised ei taha sündmustest ette rutata. „Esmalt tuleb meil kõik alagrupimängud ükshaaval ära mängida,” ei soovinud koondise sidemängijast kapten Kert Toobal laskmata karu nahast kasukat õmblema hakata. „Ja ei pruugi Lätigi asjad nii libedalt minna, teine turniir peetakse Horvaatias.” D-grupis on Slovakkial üheksa, Lätil kuus, Israelil kaks ja Horvaatial üks punkt.

* Trump play-off’iks

Alaliit peab siiski olema valmis võimaluseks, et Eesti jõuab play-off’i. Võistlusjuhendi kohaselt toimuks kordusmäng meie koduväljakul ehk otsustavaks matšiks on kasutada koduseinte tugi. Võrkpalliliit broneeris 9. oktoobriks Tondiraba jäähalli. Umbes nädal varem peetakse võõrsil avamäng. „Tabeliseisu vaadates on mäng Lätiga väga tõenäoline. Ootan praegu Lätis peetava mängu täpset kuupäeva,” sõnas alaliidu tegevjuht Helen Veermäe. Usutavasti tooks EM-valiksarja viimane ja kõige tähtsam kohtumine Tondiraba jäähalli palju pealtvaatajaid. Kahe aasta eest play-off’is Rootsiga heideldes tuli koondist toetama 3700 inimest.

* Eestisse kohe ei tulda

Koondis võttis pühapäeval ette 12-tunnise reisi Rumeeniast Craiovast Poolasse Lubinisse, mis on olnud trennipaigaks juba üle kuu aja. Kui pääsetakse play-off’i, sõidetakse pühapäeval Jablonecist bussiga jälle tagasi 176 kilomeetri kaugusel asuvasse Lubinisse, kus valmistutakse ka esimeseks võõral väljal peetavaks väljalangemismänguks. Ükskõik kas see toimub Lätis, Iisraelis või Slovakkias.

Pallurid ei salga, et pikk treeningulaager, pidev üksteisega koosolemine, lähedastest eemalolek ja rutiin on vaimselt väsitavad. Kui laupäeva õhtul tuli jutuks Lubinisse naasmine, ütles diagonaalründaja Renee Teppani nägu rohkem kui sada sõna – vaimustusest oli asi kaugel.

Pikk treeningulaager, pidev üksteisega koosolemine, lähedastest eemalolek ja rutiin on vaimselt väsitavad.
Aga kuna peatreener Gheorghe Creţu on ühtlasi Lubini Cuprumi klubi juhendaja, on paremat kompromissi raske leida. „Peab lihtsalt ära kannatama, midagi pole teha. Iga mees peab enda seest jõudu leidma. Koondis on vabatahtlik, keegi ei pea siin olema. Kes enam ei jaksa, võib käed püsti tõsta ja koduklubi juurde minna,” tegi Toobal ettepaneku, mida ükski kaaslane mõistagi kuulda ei võta, sest selliseid hellikuid seal pole. Ühtlasi märkis 37-aastane kapten, et mängijate lojaalsust ja entusiasmi tuleks hinnata. „Eesti koondis on pildil tänu sellele, et mängijad tulevad hea meelega koondisse. Seda tehakse enda vaba aja ja pere arvel. Fanatismist.”

* Klubihooaeg tuleb selga

Klubihooaeg kipub koondisemängudele selga jooksma. Näiteks Cuprum peaks Poola liigas 1. oktoobril kohtuma Bielsko-Biała ja nädal hiljem Kielcega. Kui Eesti jõuab play-off’i, lükatakse Creţu ning Keith Puparti ja Robert Tähe koduklubi esimeste voorude mängud edasi. Eesti liigaga probleemi ei ole, esimene voor toimub 15. oktoobril.

Rauno Tamme vigastus pole tõsine

Hea uudis on see, et Craiovas Makedooniaga peetud mängus kenasti vahetusest sekkunud, kuid hiljem jalga vigastanud Rauno Tamme trauma ei osutunud väga tõsiseks. Abitreener Rainer Vassiljev kinnitas, et eilse kerge üldfüüsilise trenni pidas hüppeliiges vastu ja ta peaks olema valmis Jablonecis koondist aitama.