Suvel Euroopa liigas võidult võidule sammunud ja ka kontrollmängudes edukalt tegutsenud koondis sai Rumeenias Craiovas äärmiselt lämbes Sala Polivalentă hallis rüübata hoopis teisest karikast. Suvel maailmaliigas kokkuvõttes 17. koha saanud Tšehhi kinkis geimides vaid 20, 19 ja 14 punkti. See oli seljavõit. Kaotusest hullem oli viis, kuidas alla vannuti: mängiti loiult ja rohkete vigadega. Kohati tehti spordikooli apse, kui laenata sõnapaari manalamehest olümpiavõitjalt Viljar Loorilt.

Eesti tegi rünnakul 24 viga (14 korda löödi blokki, 10 korda auti), Tšehhi kõigest 9 (6 ja 3). Eesti eksis servijoonel 12, vastased 7 korda. Meie saime blokist 6 punkti, nemad 14. Iseenesest pole veel midagi katki. Tšehhi oligi alagrupi soosik. Kui edestame Rumeeniat ja Makedooniat (eile jäid rumeenlased kodusaalis peale 3 : 0), on play-off’i kaudu finaalturniiri uks endiselt irvakil. Aga see mängupilt…

Seletus puudub

„Ei kommenteeri!” teatas Eesti koondise juhendaja Gheorghe Crețu ajakirjanikele sissejuhatuseks. Aga kommenteeris siiski, rumeenlasele omaselt tulikuumalt ja vurinal: „Sellist asja pole põhjust kommenteerida! Me oleme väga pettunud. Me ei valmistunud terve suve selliseks etteasteks. Sellise suhtumisega ei mängita valikmänge! Kõik vaatasid millegipärast järsku teise mehe otsa: see pole minu pall, see on sinu!”

Me oleme väga pettunud. Me ei valmistunud terve suve selliseks etteasteks.
Õiget seletust ei osanud Crețu kaotusele esimese kuumaga pakkuda. „Ma ei tea, mis juhtus,” ütles ta pead raputades. Täiesti kukkusid ära nurgaründajad Robert Täht (kasutegur –4) ja Keith Pupart (0) ning temporündaja Ardo Kreek (–1). Oliver Venno tõi küll resultatiivseimana 13 punkti, ent eksis rünnakul 11 korda ja temagi jäi plusse-miinuseid kokku lüües ühe „võlgu”.
Tõe huvides tuleb märkida, et 23-aastane Täht oli nädalavahetusel haige. Libero Rait Rikbergi arvates võis see ta mängule jälje jätta. „Tundub, et Robil läks mängu ajal enesetunne hulluks, seda oli näost näha,” oletas Rikberg. „Aga ta on selline mees, et läheb platsilt ära vaid kirstus. Mõnes mõttes tuleb au anda, teises mõttes oleks võib-olla pidanud võistkonnale seisust rääkima.”
Abitreener Rainer Vassiljev andis koondisesärgis 100. mängu pidanud libero Rait Rikbergile üle meene.

Ka Rait Rikbergi statistikust vend Alar Rikberg andis teise geimi ajal treeneritele signaali: Tähe liigutused on samasugused nagu kontrollmängus Milanoga, kui ta haigeks jäi. Kuna väärilist vahetust võtta pole, jätkas Täht lõpuni. Rauno Tamme asendas kolmandas geimis Pupartit, 19-aastast Karli Allikut ei söandanud Crețu platsile saata.

„Ma ei taha, et see oleks mingi alibi. Me ei vaja mingeid „kangelasi” ja see ei olnudki kangelastegu. Tundsin ennast piisavalt hästi, et tiimi aidata, paraku ebaõnnestusin,” ei soovinud Täht haiguse taha pugeda.

Rikberg pidas eile Eesti koondise eest 100. mängu ja alati heatujulise mehena polnud naljasoont kaotanud ka pärast mannetut kaotust. „Oi, laske see ikka kõvasti madalamale!” osutas 174-sentimeetrine libero ilmatu kõrgeks kruvitud kaamerajalale, hakates ETV-le intervjuud andma vahetult pärast 36 sentimeetrit pikemat Vennot.

Kurjakuulutav äikesepilv

„Loomulikult olen pettunud. Me ei saanud kuidagi mängu sisse. Kui tuli üks viga, tuli kohe kolm järele. Sedasi pole Tšehhi-suguse meeskonna vastu midagi teha. Võib-olla nad lihtsalt ei lasknudki meil üldse mängida? EM sai igatahes kõige s***ma võimaliku stardi,” analüüsis Rikberg. „Aga ei saa öelda, et me ei proovinud või ei tahtnud. Tšehhidega võrreldes jäi lihtsalt ründejõudu väheks.”

Me ei vaja mingeid „kangelasi” ja see ei olnudki kangelastegu.
Seejärel patsutas Rikberg Crețule lohutavalt õlale ja küsis enesetunde kohta. Rumeenlane, kelle tuju oli märksa sandim, andis nõelava vastuse ja võis aru saada, et Crețu-nimelisel kurjakuulutaval äikesepilvel on meeskonnale üht-teist öelda. Veidi hiljem kutsuski ta hoolealused koosolekule. Mida tugevalt higi järgi lõhnavas Sala Polivalentă riietusruumis räägiti, jääb nende seinte vahele, kuid on ilmselge, et ajakirjanikele esitatud etteheited suhtumise kohta jõudsid mängijateni.

Kui üsna tagasihoidliku koosseisuga Euroopa liiga võit tekitas mängijates igati mõistetavalt omajagu rahulolutunnet – tõsi, päris pilvedes hõljujaid pole koondises ühtegi –, siis eile peletati see kaugele eemale. Esmalt koslep tšehhidelt, seejärel tiraad rumeenlaselt. „Ma tean, et meie meeskonnal on ka teine nägu ja suudame mängu tagasi tulla,” lubas Crețu enne nõupidamist ja see oligi ta intervjuu ainus positiivne sõnum. Täna kohtume Rumeenia, homme Makedooniaga.

Kuhu kadus Juhkami?

Miks ei ole Eesti koondises Martti Juhkamit, kellest eilses kaotusmängus suurt puudust tunti?

Eesti koondis tundub olevat küllalt ühtlane, enamikule positsioonidele on võtta arvestatavad vahetusmängijad. Kõige keerulisem on seis nurgaründajatega: Poola liigas karastunud Robert Tähe ja Keith Puparti asendajad on lõppenud hooajal Rakvere särgis hoopis libero rolli täitnud Rauno Tamme ja koondise pesamuna Karli Allik. Seetõttu ei kipu peatreener Tähte ja Pupartit välja vahetama ka juhul, kui neil on hall või suisa must päev. Juhkami loobus löögikäe verevarustuse probleemide tõttu suvisest Euroopa liigast ja kuna paranemine pole kindel, lepiti Cretuga kokku, et temaga ei arvestata ka EM-valiksarja alagrupiturniiridel. „Otsustasime, et eelolevad mängud peetakse minuta. Kui peaksime teiseks jääma (sel juhul pääsetakse play-off’i – M. R.), räägime uuesti ja vajaduse korral liitun koondisega, kui käe seisukord on hea,” selgitas Austria klubi Innsbrucki Hypo Tiroliga harjutav Juhkami.

Võrkpalli EM-valiksari

F-grupp

Eesti 0 : Tšehhi 3

(20 : 25, 19 : 25, 14 : 25)

Rumeenia 3 : Makedoonia 0

(25 : 21, 25 : 14, 25 : 22)