„Mäng võinuks lõppeda nii ja naa. Lõpuks maksavad pisiasjad. Üks väike viga maksis valusalt kätte,” tõdes Tartu Bigbanki juhendaja Oliver Lüütsepp ja raputas endale tuhka pähe. „Asi sai alguse minu ja mängija kommunikatsiooniveast. Mul jäi Robert Viiberile ütlemata, et kui Ronald Järv eesliini jõuab, toimub tagasivahetus ja ta peab valmis olema.”

See õpetlik seik juhtus kolmanda geimi lõpus. Pärast Karli Alliku serviviga läks Bigbank ette 22 : 21, pallima hakkas Tartu löögikahur Bradley Gunter. Seejärel toimus viie minuti jooksul ühtaegu palju, samal ajal eimidagi. Palli mängu ei pandud ja lõpuks ei saanud enam keegi aru, mis täpselt toimub. Matši jooksul neli ässa löönud Gunter servida ei saanudki. Selver teenis mänguta punkti ja pallinguõiguse ning Bigbank kaotas lõpuks võtmegeimi 25 : 27 ja neljanda pealekauba 21 : 25.

Puust ja punaseks

Võtame juhtunu detailselt lahti. Võrkpalliliidu kohtunike toimkonna esimehe Mati Koorepi sõnul on tegemist huvitava juhuse ja hea õppematerjaliga, mida edaspidi koolitustel kasutada.

Lüütsepp palus vahetust, kuid Viiber ei olnud õigel ajal vahetusalas. Selline asi on karistatav, võrkpall püüdleb selle poole, et seisakuid oleks võimalikult vähe. Peakohtunik Olavi Jõesaar puhus vilet kohtumise jätkumiseks. Paraku andis sekretariaadi laud juba vahetuseks signaali. Nüüd oli Jõesaar sunnitud tartlaste eksimusele reageerima, ta näitas uut palli ja määras Lüütsepale alusetu palve eest viivitushoiatuse.

Bigbanki leeris tekkis hämming, miks vastased kollase kaardi puhul punkti said.
Samal ajal kui teine kohtunik Kristjan Vanaveski selja keeras, et hoiatust protokolli kirjutada, tegid Viiber ja Järv vahetuse siiski ära. „Nad omavolitsesid,” lausus juhtunu videost hoolikalt üle vaadanud Koorep. Tegelikult pidanuks Bigbank pärast hoiatust vahetusega ootama, kuni üks pallivahetus on peetud. Nii teenis Lüütsepp nüüd viivitusmärkuse ehk punase kaardi. Punkt ja pallinguõigus läks Selverile. Patust ei olnud päris puhas Jõesaargi, kes näitas Lüütsepa viivituste puhul vananenud žeste: esmalt hoiatuseks käsi randme juurde ja hiljem kollast kaarti.

Otsuse vastu protestinud Bigbanki leeris tekkiski hämming, miks vastased kollase kaardi puhul punkti said. „Kohtuniku otsused olid õiged, aga žestid mitte. Esimese vea puhul pidanuks ta näitama kollast kaarti ja seejärel punast,” võttis Koorep olukorra kokku.

Väike võimalus jääb

Kordusmängus vajab Tartu 3 : 0 või 3 : 1 võitu ja kuldset geimi. „Kui midagi positiivset esile tuua, siis näitasime, et oleme tegelikult võimelised kõrgete kohtade eest võitlema. Ka varem on neli geimi järjest kaotatud. Me pole päris Belgradi Crvena Zvezda, kuid võimalused on alles,” sõnas Lüütsepp.

Selveri juhandaja Rainer Vassiljev kiitis diagonaalründaja Lincoln Williamsit, kes kogus 20 punkti (rünnak 57%). Tartu resultatiivseim oli 23 punktiga Gunter.

Teise karikasarja finalisti selgitavad Pärnu ja Järvamaa, avamängus sai suvepealinna esindus raske 3 : 2 võidu.

Tulemused

Karikasarja poolfinaal

Tartu Bigbank – Tallinna Selver 1 : 3

25 : 22, 21 : 25, 25 : 27, 21 : 25

Credit24 Balti liiga

Pärnu – Rakvere 3 : 1

21 : 25, 25 : 23, 25 : 20, 30 : 28