Tänase võiduga sai läbi enam kui kaheksa aastat kestnud rahvusnaiskonna võiduta seeria EM-valikmängudes. Viimati tundsid meie naised EM-valiksarjas võidurõõmu 2008. aasta 4. mail, kui kodupubliku ees alistati 3:0 Norra ja pääseti sarjas teise ringi, kirjutab volley.ee. Seal tuli aga kahel korral nii Bulgaaria, Horvaatia kui ka Soome 3:0 paremust tunnistada.

Järgmised paar valiktsüklit rahvusnaiskond väljas ei olnud, 2015. aasta omas jäädi alagrupis, kuhu lisaks meile kuulusid Bosnia ja Hertsegoviina, Leedu ja Montenegro, võiduta.

Luksemburgi alistamine tähendab ühtlasi, et Anna Kajalina karjääri täiskasvanutekoondises algas võidukalt. Enam kui kahemeetrine diagonaalründaja tõi kohtumises kaheksa punkti ja jäi neljaga plussi. Kui kolmandas geimis andis peatreener Marko Mett osale põhikoosseisus kohtumist alustanud palluritele, kelle seas oli ka Kajalina, puhkust, teenis hiljuti Prantsusmaa meistriks tulnud diagonaalründaja väljakult lahkudes publikult sooja ja kestva aplausi.

Kuigi tänases mängus oli kohti, kus Luksemburg suutis Eestile hambaid näidata, oli terve aja kohtumine siiski meie kontrolli all. Edu ilmestavad selge üleolek rünnakul (49 % vs. 31 %) ja märgatav vahe pallingul, kus meie lõime kuraditosin serviässa, Luksemburg vaid kaks. Naiskonna parimatena tõid Polina Bratuhhina-Pitou tosin ja Eliise Hollas kümme punkti.

"Kõige tähtsam, et mäng tuli koju, aga kindlasti on veel parandamisruumi. Tegime rünnakul liialt palju omavigu ja vastuvõttu saab ka kindlasti parandada," sõnas matši järel rahvusnaiskonna peatreener Marko Mett.

Homme kell 18.00 ootab koondist matš Taaniga ja samal ajal pühapäeval vastasseis Rootsiga. "Mõlemad on väga sisukad võistkonnad. Rootsil tundub siiski võimu ja kvaliteeti rohkem olevat, aga kõigepealt läheme homme ikka Taanit võitma," sõnas peatreener.

Tänases Põhjamaade omavahelises duellis haaras Rootsi võimsa alguse toel (25:10) küll initsiatiivi, ent visalt võidelnud taanlannad tulid mängu tagasi ja pärast teise geimi 25:19 võitu omasid kolmandaski kaht geimpalli. Need jäid aga realiseerimata. Kogu matš Rootsile 3:1 (25:10, 19:25, 27:25, 25:16).

Küllap on Eesti võrkpallifännid eelmisest aastast tuttavad Rootsi meeste koondise põhipommitaja Marcus Nilssoni kvaliteediga, väga võimas diagonaalründaja on olemas ka sinikollaste rahvusnaiskonnal. Alles 16-aastane Isabelle Haak (194 cm) tõi tänases võidumängus 30 (!) punkti, jäädes 17-ga plussi. "Suudan kindlasti paremini mängida ja loodan seda järgnevatel päevadel ka näidata," andis 194 sentimeetri pikkune rootslanna tormihoiatuse.

Julija Mõnnakmäe videointervjuu:
Treener Marko Metti videointervjuu:
Mäng täispikkuses: