Põhiturniiri võitja, Schenkeri liigas alates oktoobrist vaid võite tunnistanud TTÜ jäi võõrsil alla viimasena play-off'i pääsenud Rakverele 1:3 (22:25, 23:25, 25:12, 16:25).

Rakverele tõi Rauno Tamme 20 punkti, kuubalane Reidel Alfonso Gonzalez Toiran assisteeris 16ga. TTÜ punktiliider oli tavapäraselt brasiillane Daniel Maciel 19 silmaga, kuid tema kasutegur oli vaid +4.

"Eks muidugi oli see meeldiv üllatus, et seekord niipidi läks," tõdes Rakvere loots Urmas Tali. "Eelkõige suutsime kogu võistkonnaga mängida väga ühtlaselt. Kui tavaliselt oleme lasknud mängu mõne augu sisse, siis täna mitte. Ka oma vigade arv oli lõpuks selline, mis see ühes korralikus mängus olema peabki."

Tali andis endale aru, et TTÜ poolfinaalist väljajätmine on endiselt keerukas, kuna seeria jätkub nädalavahetusel vastase koduplatsil. "Kodus pole TTÜ ju veel ühtegi kaotust saanud," sõnas Tali.

TTÜ peatreener Janis Sirelpuu tõdes, et hoolealused mõtlesid lihtsalt veidi üle. "Eks me ise tegime enda elu põhiturniiri võitmisega keerulisemaks. Nüüd tekkis võidukohustus ja tundus, et me ei saanud täna sellega hakkama," arutles Sirelpuu. "Puudu oli sellisest vabast ja loomulikust võrkpallist."

TTÜ tundis puudust ka liidrist. "Maciel pole pärast haigust leidnud sellist enesekindlust, mis tal varem oli. Kokkuvõttes polnud platsil liidrit. Sidemängija otsis siit ja sealt."

Sirelpuule valmistasid erilist meelehärmi servivead - 15. Macieli ja Mihkel Tanila arvele kogunes neid koguni 5. "Serviga patustasime täna palju, kaks meest lõi regulaarselt võrku. Ma ei saa aru, kuidas meistriliiga tasemel mängija ei suuda palli lihtsalt ruudu sisse servida," küsis Sirelpuu retooriliselt. Maciel kogus viis eksimust 15 servil, Tanila aga kõigest üheksal. MÄNGU STATISTIKA.

Üllatusi pakkusid ka teised veerandfinaalid. Põhiturniiril teise koha saanud tiitlikaitsja Tallinna Selver kaotas võõrsil 2:3 (25:17, 21:25, 25:22, 20:25, 14:16) Ozolnieki Poliursile. Lincoln Williams tõi 20 punkti, üleplatsimees oli aga 22 silmaga lätlane Gatis Augustans. Selver oli parem nii servi vastuvõtul (83% - 72%) kui ka rünnakul (38% - 36%), kuid tegi rohkem vigu nii rünnakul (19 - 11) kui ka servil (17 - 12). MÄNGU STATISTIKA.

Riia alistas koduplatsil Tartu Bigbanki 3:2 (25:23, 22:25, 25:16, 20:25, 15:13). Heas hoos oli Ansis Medenis, kes tõi 24 punkti (kasutegur +16). Tartlaste rünnakuid lõpetas kõige rohkem Robert täht, tuues 26 punkti (+18). MÄNGU STATISTIKA.

Pärnu VK ja Jelgava vahel oli põnevust vaid avageimis, kus Eesti meeskond tuli välja 10:15 kaotusseisust ja lõpus tänu Timo Tammemaa ja Hindrek Pulga blokkidele võitis 25:22. Ülejäänud geimides anti vastasele 14 ja 17 punkti. Tammemaa kerkiski 13 punktiga (rünnak 66%, 7 blokki) matši parimaks. MÄNGU STATISTIKA.

Seeriad jätkuvad laupäeval, kolmas mäng peetakse vajadusel kolmapäeval.

ENNE MÄNGE

Edasipääsuks on Lääne-Virumaa klubil vaja katki hammustada hirmkõva pähkel. TTÜ on viimasel ajal pidurdamatus hoos: viimati kaotas tudengimeeskond liigas oktoobri lõpus Pärnule. Samas kummaski põhihooaja matšis ei saanud TTÜ võitu kerge jalutuskäiguga. Võõrsil oldi paremad 3:1, kodus 3:2. Kodumängus ei saanud TTÜ-d seejuures aidata Daniel Maciel, kes tõi avamängus 26 punkti. Toona tõid kastanid tulest välja Kirill Krasnevski (24 punkti) ja Sander Rätsep (23), kelle efektiivsus oli koguni +19.

Rakvere peatreener Urmas Tali: „Tunne on hea! Oleme just Schenkeri liiga kaheksa hulka jõudnud ja siit on võimalik edasi liikuda. Ülesanne on olla ebamugavad vastased, seda muidugi sportlikus mõttes. Viimased õpetussõnad mänguplaani kohta lähevad riietusruumis poistele, mitte laiale avalikkusele. Sirelpuu peab ikka oma mänguplaani ise tegema!”

Tallinna Selver - Ozolnieki Poliurs

„Ozolnieki on kodusaalis alati ebamugav vastane olnud, seda on näidanud ka antud hooaeg. Oleme sellest teadlikud ja valvsad!” rääkis tänase matši eel Selveri peatreener Rainer Vassiljev. Põhihooajal pakkusidki meeskonnad Lätis toimunud kohtumises tõelise thrilleri. Geimid lõppesid 23:25, 25:23, 24:26, 25:21, 15:10. Suurepäraselt tegutsesid mõlemad meeskonnad vastuvõtul, kus Selveri protsent oli 84,8 ja Läti klubil 82,8. Võimsalt hullas Selver ka blokis, kus oldi paremad 25:13. Meelis Kivisillalt seejuures koguni 11 (!) blokipunkti. Koduväljakul võitis Selver 3:0. Schenkeri liiga otsustavates mängudes ei saa Selver endiselt arvestada Martti Rosenblati panusega, kes taastub põlvelõikusest.

Pärnu VK – Jelgava Biolars

Ka suvepealinna meeskond oli põhiturniiril lätlastest kahel korral parem. Novembri alguses võideti kodus 3:1 ja jaanuari lõpus võõrsil 3:0. „Play-off on play-off ja kaotada ei taha enam keegi. Põhiturniiril õnnestus küll Jelgava meeskonna vastu mängud võita, kuid mõlemad meeskonnad näitasid nendes head sooritust. Loodame Lätist naaseda võiduga, sest panused on kõrged ja muidu oleks enne laupäevast kodumängu selg vastu seina,” rääkis Pärnu meeskonna peatreener Avo Keel. „Võrdsete meeskondade omavahelistes mängudes just sellises turniirifaasis võib kõigil esineda rabedat mängu ning närvipinge mänguoskust mõjutada – loodame seda ise Lätis vältida,” lisas ta.

Tartu Bigbank – RTU/Robežsardse

Põhiturniiri viimastes voorudes oli õhus peamiselt kaks küsimust. Tihe heitlus käis esikoha peale, final four’i korraldusõiguse saamise nimel, ent samamoodi tahtsid kõik Eesti klubid vältida neljandat kohta, sest see tähendaks matše lätlaste lipulaeva RTU/Robežsardsega. Kaotajana tuli olukorrast välja Tartu meeskond. Midagi rõõmustavat ei saa tartlased kaasa võtta ka põhiturniirilt, kus lätlastele kahel korral alla jääda. Võõrsil 1:3 ja kodus 2:3. Küll on lootust siin paaris näha lisaks tihedale rebimisele edasipääsu nimel ka võimsat duelli blokis. Henri Treial oli põhihooaja arvestuses 80 blokipunktiga teine, Läti klubi pallur Janis Vavers 76-ga kolmas. Senine omavaheline seis on 11:6 Vaversi kasuks.

Kindel on seega, et järgmisel nädalal TTÜ spordihoones peetaval final four’il on esindatud vähemalt üks Eesti klubi. Võimatu pole aga ka variant, et lõvidega kaunistatud võidukarika jagamine jääb meie meeskondade siseasjaks. Hiljemalt pühapäevaks on asi selge.