„Positiivne on see, et võitsime. Otsustavate mängude suunas vaadates teeb rõõmu ka see, et oleme ühtsed ja meeskonnavaim on väga hea," lausus matši parimana 17 punkti toonud Robert Täht. Samas enda tänase esitusega ta väga rahule ei jäänud. „Numbrid ei olnud küll väga hullud, ent tundsin, et jooksin ise pallile vara sisse ja vigasid kogunes liiga palju," analüüsis nurgaründaja. Ta realiseeris 36 tõstest 16, neljal korral ta eksis ja kolmel juhul lõi blokki, kirjutab volley.ee.

Tähe kõrval alustasid põhikoosseisus Andri Aganits, Keith Pupart, Rait Rikberg, Henri Treial, Kert Toobal ja Oliver Venno. Seljavalu tõttu jäi tänasest kohtumisest kõrvale temporündaja Ardo Kreek.

Tasavägiselt mängitud avageimis suutis Eesti oma paremuse maksma panna alles lõpus, tehes 21:20 seisult 4:1 spurdi. Järgmised geimid kuulusid meile juba kindlamalt, kui vastased said 13 ja 17 punkti. Lisageimis oli tasavägist mängu taas rohkem ja geimi lõpuks kogusid vastased 22 punkti.

Kuna tervisehädad on kimbutanud diagonaalründajaid Renee Teppanit ja Mart Tiisaart, proovis koondise peatreener Gheorghe Cretu kolmandas geimis sellel positsioonil Martti Juhkamit ja neljandas Henri Treialit. Lisaks teenisid kahes viimases geimis mänguaega ka Madis Pärtel, Andres Toobal ja Kevin Soo.

Vastuvõtul olid meeskonnad üpris võrdsed. Šveitsi näitaja oli 48, meie oma 52. Vahe tuli sisse aga rünnakul, kus Eesti koondis realiseeris tõsteid 47-protsendiliselt, vastased aga vaid 27 protsendiga. Eile kahe peale 21 punkti toonud Sébastien Steigmeieri ja Leandro Gerberi võttis Eesti koondis täna täiesti kinni. Pallurid lõid kahe peale 52 tõstest punktiks vaid kuus (!) ehk 11,5 protsenti. Kahkeksal korral sai neile takistuseks meie blokk. Kokku tõi Eesti sulustamisega 16 punkti, vastaste kümne vastu. Blokis hiilgas Andri Aganits seitsme punktiga, lisaks ka kaheksa punkti rünnakul. Efektiivsusnäitajaks kogunes temporündajal +11. „Kerdiga oleme hea klapi saanud ja koostöö on päris hästi sujunud," lausus Aganits kontrollmängudele tagasi vaadates.

Delfi TV-s kommenteerisid tänast kohtumist Karl Rinaldo ja koondise ekstreener, nii 2009. kui 2011. aastal meeskonna EM-finaalturniirile viinud Avo Keel.

Rootslased heitlesid Valgevenega

Sellega on siis kontrollkohtumised seljataha jäänud ja ees seisvad otsustavad EM-valikmängud. Eesti meeskond teenis kontrollmängudes neli võitu, alistades kahel korral võõrsil Hollandi ja kahel korral kodus Šveitsi. Korra tuli võõrsil ka tulpidemaa paremust tunnistada, ent selles kohtumises ei teinud kaasa kapten ja sidemängija Kert Toobal, diagonaalründaja Oliver Venno, nurgaründaja Keith Pupart ja libero Rait Rikberg.

Rootsi pidas otsustavate mängude eel kuus kontrollkohtumist. Koduväljakul loovutati esmalt kolme mängu peale Norrale üks geim ja seejärel möödunud nädalavahetusel peeti Valgevenega kolm viiegeimilist lahingut. Neist esimese võitis Rootsi, ülejäänud kaks külalised. Rootsi ja koha EM-finaalturniiril juba taganud Valgevene kuulusid seejuures valiksarja teises ringis ühte alagruppi ja aasta aega tagasi peetud mängudes olid valgevenelased paremad 3:1 ja 3:2.

„Tunne enne otsustavaid kohtumisi on hea, kuna oleme saanud pidada palju kontrollmänge ja saanud seal hea tagasiside. Nüüd peame vaeva nägema detailide parandamisega. Eriti tuleb juurde panna servil ja blokitöös,” vahendas Rootsi alaliidu kodulehekülg peatreneer Johan Isacssoni.

Eesti ja Rootsi rahvuskoondised peavad otsustavad play-off mängud, mille võitja pääseb sügisel Bulgaarias ja Itaalias toimuvale EM-finaalturniirile, 24. ja 31. mail. Kahest mängust esimene toimub Tondiraba hallis 24. mail kell 16:00, korduskohtumine 31. mail Rootsis Halmstadis. „Nendeks mängudeks peame ise kõik natukene paremini keskenduma. Loodetavasti tuleb saali palju rahvast, kes annavad omalt poolt mängule veelgi juurde," lausus Aganits.

Eesti koondise abitreener Rainer Vassiljev:

Eesti koondise nurgaründaja Martti Juhkami: