Ainsa Eesti klubina eurosarjas õnne otsiv Pärnu sai valusa hoobi juba enne mängu algust. Tänavu meeskonna liidriks tõusnud nurgaründaja Taavet Leppik tundis end mängueelsel ööl sandisti, kell üks jooksis oksendama. Hommikul algas kiire ravi.

Peatreener Avo Keel: „Üritasime talle kõike asju sisse sööta, et olemine paremaks läheks.”

Nurgaründaja Kevin Saar: „Veel kell kolm ütles ta mulle, et tuleb mängule. Et kui on halb nagu Hollandi leibjuust, saab ta ju välja võtta.”

Paraku kaks tundi enne mängu läks Leppikul ka kõht lahti ja sai selgeks, et Pärnul tuleb liidrita läbi ajada. Õnneks oli terveks saanud päev varem haiguse tõttu treeningust loobunud sidemängija Markkus Keel.

Leppiku asemel võttis põhikoosseisus koha sisse leedulane Robert Juhnevic ja Pärnu võitles. Avageim kaotati 22 : 25, teine võideti 800 pealtvaataja rõõmuks 25 : 19. Kolmas kaotati 19 : 25, neljandas juhiti 18 : 14...

„Kurat, meie nurgad (Juhnevic ja Kevin Saar – M. R.) olid täna tegelikult rünnakul tublid,” nentis treener-Keel sissejuhatuseks ja jätkas: „Lihtsalt need vead tulid väga valel hetkel. Robert ei saanud seal servi kätte, Saar lõi auti.”

Paar lihtsat oma viga ja eduseis haihtus ning õige pea oligi tablool 22 : 25. „Sellised vead on lubamatud,” raputas Saar endale ja kaaslastele tuhka pähe. „Meneni tasemel meeskond karistab need kohe ära. Lõpuks jäi kõik pisiasjade taha. Tegu oli võrdsete mänguga, nad ei olnud meist väga üle. Tiba jäi meil puudu üldmängust. Eks natuke oli ka peas teadmine, et tavaliselt on Taavet kõrval, hea julge mängida.”

Kuidagi ei suudetud pidurdada Belgia klubi prantslasest diagonaalründajat Julien Winkelmullerit, kes tõi lõpuks 24 punkti (kasutegur +18; rünnak 58%). „Kartsin natuke seda mängu, kuna meil oli reisist ja treeningutest väike väsimus sees. Aga olime motiveeritud, iga palli eest võideldi lõpuni,” kommenteeris Winkelmuller.

Juhnevic tõdes, et Winkelmuller tegutses priimalt: "Teadsime, et ta pole halb mees. Ja et sidemängija tõstab talle kiireid palle. Vaatasime enne mängu, aga siis ei tundunud see tegutsemine nii kiire, kui see tegelikult oli."

Pärnu särgis oli parimas hoos lätlasest temporündaja Toms Švans (15 punkti; +11; rünnak 73%). Juhnevic tõi resultatiivseimana 17 (+10; 57%), Saar 12 (+5; 52%) ja Edvinas Vaškelis 11 (+5; 35%) silma. STATISTIKA

Korduskohtumine peetakse 31. jaanuaril Menenis. Pärnu seis on keeruline: ebamugavas madala laega võõras saalis tuleb võita mäng 3 : 0 või 3 : 1 ja lisaks ka kuldne geim. Võitja läheb eurosarja veerandfinaalis vastamisi Piraeuse Olympiacose või Bakuu Lokomotiiviga.

ENNE MÄNGU

Pärnu vajab täna kodupltsil kindlasti võitu, sest 31. jaanuaril toimuv kordusmäng peetakse Meneni ebamugavas madala laega hallis. 3:0 või 3:1 võidu korral oleks Pärnu nö ühe jalaga veerandfinaalis, sest siis piisaks kodumängus vaid kuldsest geimist.

Viimase mängu Credit24 Meistriliigas pidas Pärnu laupäeval, kui 3:1 alistati Rakvere VK ja kindlustati liigatabelis teist kohta. Enne seda oli Pärnul aga alates detsembrist kolmenädalane mängupaus.

Belgia liigas on Menen hetkel kolmandal kohal. Eurosarja avaringis alistati kahe mängu kokkuvõttes kindlalt Kristo Kollo ja Rainer Vassiljevi koduklubi Schönenwerdi Volley (Šveits). Avamäng kuulus Menenile seisuga 3:0, kordusmäng skooriga 3:1. Pärnu oli üle Küprose klubist Pafose Pafiakos, esimene mäng Pärnule seisuga 3:1, korduskohtumine 3:0.

Meneni klubis mängis käesoleva hooaja algusest kuni detsembrini meie rahvuskoondise libero Rait Rikberg, seega sai Pärnu peatreener Avo Keel ka temalt uurida, kuidas Menen tegutseb. „Suhtlesime sel teemal küll ja materjali ning infot on vastase kohta piisavalt. Nagu ka neil meie kohta. Tülikas meeskond, neil on väga agressiivse mängustiiliga sidemängija (Xavier Folguera Estruga). Rikbergi asemele toodud uue libero (portugallane Bernardo Cabral e Silva) kohta ei oska veel midagi öelda. Tempos on neil samuti võimu palju ja poolakas mängib ilmselt ka (nurgaründaja Janusz Górski eelmises ringis kaasa ei teinud-toim),“ iseloomustas Keel vastasmeeskonda.

Juhendaja sõnul saab määravaks mentaalne valmisolek. „Menen on väga võitluslik ja emotsionaalne meeskond. Peame ise suutma mentaalselt samamoodi tegutseda. Puhtalt oskuste pealt ei tohiks kumbki meeskond teisest üle olla. Määravaks saab pingetaluvus ja valmisolek ning kiire mõtlemine,“ lisas Keel.

Pärnul on ka üks suur murekoht, sest sidemängija Markkus Keel on hädas külmetushaigusega ja jättis tänahommikuse trenni vahele. „Murekoht on see küll, näis, kas ta saab mängukõlbulikuks homseks,“ ütles peatreener. Lisaks on haige ka viimastes mängudes Pärnu selgeks liidriks tõusnud Taavet Leppik.

Sama klubiga on Pärnu ka varasemalt samas eurosarjas mänginud, kui kaks aastat tagasi saadi Menenist avamängus kodus 3:1 jagu, ent kaotati kordusmäng võõrsil 0:3 ja seejärel ka kuldne geim.

Lisaks on lähipäevadel eurosarjades võistlustules veel välisliigades pallivaid eestlasi. CEV Challenge Cupil teeb kaasa kaks eestlast. Henri Treial ja CEZ Karlovarsko (Tšehhi) kohtuvad kolmapäeval kodus kell 19.00 (Eesti aeg) Näfelsi Biogas Volleyga (Šveits). Oliver Venno ja Ankara Maliye Piyango (Türgi) peavad oma 1/8-finaali avakohtumise Minski Stroiteli (Valgevene) vastu. See mäng peetakse Ankaras Eesti aja järgi kell 19.00.

CEV Cupil teevad eestlastest kaasa Andri Aganits ja Karli Allik. Aganits ja Montpellier kohtuvad Soligorski Šahtjoriga (Valgevene) kolmapäeval kell 19.00 Mogiljovis. Allik ja Düren Powervolleys mängivad samal päeval Türgis Ankara Ziraat Bankasiga. Kohtumine algab kell 18.00.

Euroopa klubivõrkpalli kõrgeimal tasemel Meistrite liigas peavad järjekordsed mängud Renee Teppan (Trentino Diatec) ja Timo Tammemaa (Maaseiki Noliko). Trentino hoiab E-alagrupis Kedzierzyn-Kozle Zaksa (5 punkti) järel 4 punktiga teist kohta, Maaseik on 2 punktiga kolmas ja Izmiri Arkas 1 punktiga viimane. Trentino kohtub neljapäeval kell 21.30 kodus Izmiri klubiga, Maaseik mängib kolmapäeval kell 21.30 võõrsil Zaksaga.