Võitjate suurimad skooritegijad olid 15 punktiga Andrus Raadik (+7) ja Taavet Leppik (+4). Kardo Kõresaar (+5) ja Timo Tammemaa (+5) said kirja 9 resultatiivsuspunkti. Selveri parimana tõi 20 punkti Lincoln Williams (+7), Karli Alliku nimele kogunes 11 punkti (-1), Mihkel Tanila saldole 10 silma (+5).

Raadik: "Mul pole terve seeria jooksul tekkinud tunnet, et me kaotamegi. Isegi siis mitte, kui 0:3 tappa saime. Tegelikult oli tänane mäng suuresti avageimiga tehtud. Need näod, mis teisel pool võrku vastu vaatasid, olid ikka päris hullud.

Selveri sidemängija Andres Toobal: "Täna oli võibolla närveerimist tunda, eriti kui esimene geim sedasi läks. Oli arvata, et Pärnu paneb täna Leppiku mängu. Hindrek Pulga kohta oli alguses näha, et tal pole tervisega kõik korras - ta lõi ju planeerivat servi. Kõresaar tuli hästi sisse, nad pigem võitsid sellest kui kaotasid."

Kullaseeria otsustav mäng peetakse pühapäeval Pärnus.

Mängu käik:

Algkoosseisud:

Selver: sidemängija Andres Toobal (kapten), nurgaründajad Karli Allik ja Oliver Orav, diagonaalründaja Lincoln Williams (Austraalia), temporündajad Reimo Rannar ja MIhkel Tanila, liberod Johan Vahter ja Denis Losnikov.

Pärnu: sidemängija Martti Keel, nurgaründajad Andrus Raadik (kapten) ja Taavet Leppik, diagonaalründaja Hindrek Pulk, temporündajad Timo Tammemaa, Harri Palmar, libero Edgar Järvekülg.

Avageim (25:12 Pärnule)

Kohtumise esimese punkti toob Pärnule muljetavaldava rünnakuga Taavet Leppik, kes pidavat peatreener Avo Keele sõnul täna maksimaalselt vahetusest tagaliini tugevdama tulema (vigastuse tõttu). Esimesele tehnilisele ajale lähebki Pärnu 8:4 eduseisus.

Pärnu suurendab geimi keskel eduseisu, kuigi mitme särava rünnakuga esineb Selveri poolel nooruke Karli Allik. Teiseks tehniliseks ajaks on Pärnu ees juba 16:8.

Pärnu lõpetab geimi võimsate servide ja rünnakutega - avageim neile numbritega 25:12! Sellise Pärnu meeskonna vastu pole Selveril küll midagi teha. Eriti hea ongi olnud just n-ö üllatusmehe Leppiku esitus - temalt 5 punkti. Samas näiteks Selveri ühe liidri Oliver Orava kontol on vaid üks punkt (-7!).

Teine geim (28:26 Selverile):

Pärnu alustab sealt, kus eelmises pooleli jäi ning 8:5 algedu on kiire tulema.

Selver on geimi keskel terav ning muuseas tänu Andres Toobali kenale hanitusele jõutakse viiepunktilisest kaotusseisust hetkeks juba kahe punkti kaugusele. Pärnu saab seejärel siiski kaks punkti järjest ja läheb teisele tehnilisele ajale 16:12 eduseisus.

Kaotusseisus 16:20 teeb Orav suurepärase serviseeria ja viib Selveri 21:20 juhtima. Geimi lõpp on äärmiselt tasavägine, kuid lõpuks võtabki selle ära Selver - 28:26. Otsustavaks sai geimi lõpus üks selle hooaja kahtlemata emotsionaalsemaid pallivahetusi ning geimile punkti pannud Lincoln Williamsi serviäss.

Kolmas geim (25:20 Pärnule)

Hindrek Pulk on ilmselgelt kaks esimest geimi seljavalu all kannatanud ning enam jätkata ei suuda - teda asendab teine poolvigane Kardo Kõresaar. Esialgu siiski kõik toimib - Pärnu 8:4 juhtima.

Aga Williams etendab servijoone tagant fantastilist vaatemängu ja Selver pöörab lühikese ajaga 4:8 kaotusseisu 11:9 eduseisuks. Pärnu teeb seevastu oma järjekordse minispurdi ja läheb Kõresaare eduka ründelöögi toel geimi 16:14 juhtima.

Geimi otsustavas faasis on seekord Pärnu selgelt kindlam ning siirdub kohtumist 25:20 geimivõiduga 2:1 juhtima.

Neljas geim (25:21 Pärnule):

Timo Tammemaa tõestab geimi alguses ilmekalt, miks just tema on siirdumas tulevaks hooajaks Itaalia kõrgliigasse - mitu serviässa järjest ja Pärnu 5:1 peal. Tehnilisele ajale läheb külalismeeskond 8:4 eduseisul.

Pärnu jätkab eduseisu kasvatamist ning Harri Palmari temporünnaku järel on seis juba 16:10. Ka Orava asemel väljakule tulnud Helar Jalg pole Selverit tagasi mängu suutnud tuua. Pärnakaid lahutab finaalseeria otsustava ehk seitsmenda mänguni viimisest üheksa punkti.

Selver tuleb hetkeks veel kahe punkti kaugusele - 20:22 -, ent lähemale enam mitte. Pärnu võidab geimi 25:21 ja mängu 3:1. Kohtumiseni pühapäeval Pärnu spordihoones!

Mäng täispikkuses:

Mängu eel:

Mõned aastad tagasi asendas Selver oma legendaarse tibu-maskoti kukega. Tundub, et klubi noored mängijad on saanud küpseks, tibudest on kujunenud noored ja vihased võitlejakuked. Nüüd on nad tiitlist vaid ühe kukesammu kaugusel.

Ajakirjanikud peavad endale kollektiivselt tuhka pähe raputama. Ah, et ei ole intriigi? Eksperdid samamoodi. Ei Argo Meresaar, Raimo Pajusalu ega Andrei Ojamets osanud arvata, et Selver läheb seeriat juhtima 3:2. Kihlveoportaalid on siiani segaduses. Veel eelmise kohtumise eel pakuti Selveri võidukoefitsiendiks peaaegu kolm, tänaseks mänguks on võidušansid enam-vähem võrdseks hinnatud. Kokkuvõttes ideaalne stsenaarium finaalseeriale ja edasi on igal juhul põnev lõpp – kas Selveri üllatusvõit või Pärnu imeline pääsemine.

Kui Selver tõesti kaheaastase vaheaja järel tšempioniks tuleb, tekib huvitav seis – ei Eesti ega Läti meister mahtunud Balti liigas esinelikusse. RTU / Robežsardze sai viienda koha, põhiturniiril teiseks tulnud, kuid Rakverele veerandfinaalis alla jäänud Selver oli seitsmes. Seega kiitus liiga tasavägisusele.

Pärnu võitis esimesed finaalmängud 3:0 ja 3:1, kuid kolmes viimases mängus pole Selver neile enam geimigi kinkinud. Mängupilt on olnud selline, et Pärnul on raske loota suurt muutust. Kui just mõni vigastusest paranev nurgaründaja kaalukeeli muuta ei suuda (Kardo Kõresaar on mänguküps, Taavet Leppik saab aidata tagaliinis) või kui Selveri noor ja kogenematu põhikoosseis ise kätt väristama ei hakka.

Selveri põhikoosseis on üks nooremaid, mis kunagi tiitli eest võidelnud. Kui vanad nad on, kas on varem meistriks tulnud ja mida võit neile tähendaks?

* Nurgaründaja Karli Alliku (19) jaoks oleks tegemist ideaalse debüüthooajaga meistriliigas. Esimene aasta meeste seas, kohe mängis end Selveris põhikoosseisu ja teenis koondisekutse. Aasta on niigi suurepärane, tiitel oleks kirss tordil. Meistritiitel puudub ka libero Johan Vahteril (20).

* Universaalne Oliver Orav (20), libero Denis Losnikov (22) ja Helar Jalg (22) tulid meistriks ka aasta 2013, kuid toona keegi neist vastutusekoormat ei kandnud. Siis olid nad vahetusmängijad või statistid, nüüd on ise otsustajad. Ilmselt võiduemotsioon oleks kordades võimsam.

* Lincoln Williams (22) on juba niigi pannud need inimesed, kes finaalseeria eel rääkisid, et austraallane on mullusega võrreldes iseenda hale vari, piinlikkusest punastama. Selver on ühtlane meeskond, aga just Williams on olnud liidriks, kelle servid on eduseisu sisse käristanud. Ühtlasi tekkiks äkki lootus, et Wikipedias kustutatakse ta nime ees ära sõna „endine“, mis seal millegi pärast on.

* Temporündaja Mihkel Tanila (24) tuli TTÜ-ga küll karikavõitjaks ja Balti liiga tšempioniks, kuid Eesti meistritiitel tal puudub. Kui mõelda tagasi TTÜ nukrale hooajale, võib Tanila juba praegu öelda, et klubivahetus oli täielik jackpot.

* Reimo Rannar (28) oli omaaegses võimsas Tallinna Selveris aastaid neljas temporündaja ja sai väga harva platsile. Kannatlik mees ootas oma tunni ära, nüüd on ta kandunud põhiraskust ja teinud seda hästi.

* Sidemängija Andres Toobalil (27) on vaid üks tiitel – aastal 2014 võidutses ta Tartu Bigbankiga. Kui hooaja algus ei olnud Toobalil kiita ja kohati usaldas peatreener Rainer Vassiljev isegi rohkem Tauno Lippu (27), siis pärast Lipu vigastust on Toobal finaalseerias kindluse leidnud ja asju kontrolli all hoidnud. Kui vastased kiruvad, et nende blokk ei tööta, siis eks see ole ju kiitus sidemängijale.

* Selveri ridadest saab ainsana kogenud võitjaks nimetada universaali Martti Rosenblatti (28), tema auhinnakapis on kuus meistritiitlit. Finaalseerias pole Vassiljev teda veel kasutama pidanud, sest nooremad mehed pole ära kukkunud.

Finaalseeria kuues kohtumine algab täna kell 20, otsepilti pakuvad TV6 ja Delfi TV.