Meie vastasteks alagrupis on Tšehhi, Makedoonia ja Rumeenia. Kui esimene on meist siiani kõrgemal olnud meeskond (sai suvel maailmaliiga teises tugevusgrupis viienda koha) ja teine on hea tuttav (tunamullu kaotasime Makedooniale Euroopa liiga poolfinaalis, tänavu saime finaalis magusa revanši), siis koondise peatreeneri Gheorghe Cretu sünnimaa on kõige eksootilisem vastane.

Rumeenia tuli 1980. aastal Moskva olümpial pronksile. MM-ilt on ette näidata kaks hõbedat (1956, 1966) ja kaks pronksi (1960 ja 1962), EM-ilt muuhulgas isegi üks kuldne (1963). Kuid see on kõik kuulsusrikas minevik. Viimases kolmes EM-valiksarjas on lepitud 29., 27. ja 26. kohaga.

Cretu: pole vahet, kas Rumeenia või Pakistan

Peapõhjuseks on see, et puudub tugev alaliit ja süsteem. Siiani on tõsised probleemid olnud ka kõigi paremate poegade kokkusaamisel. Nüüd on kuuldavasti karmimaks mindud. „Jutud räägivad, et nüüd võib koondisest loobuda üksnes arsti loaga,“ ütles Eesti koondise kapten Kert Toobal. „Meeste kokkusaamise teeb see lihtsamaks, aga mis meeleoludega nad seal on? Asi on tehtud sundimiseks.“

Kui Toobal usub, et reedene mäng Eesti ja Rumeenia on Cretu jaoks eriline, siis rumeenlane lükkab väite resoluutselt ümber: „Ei ole. Treenerina pole vahet, kas mängime Rumeenia, Pakistani või Hiinaga.“

Üheksa aasta eest võttis Cretu vastu Rumeenia peatreeneri ameti, kuid lahkus aasta hiljem alaliiduga tekkinud konflikti tõttu. „Mängijatele ei loodud elementaarseid tingimusi. Vormid olid iidvanad, polnud raha korralikult süüa, linnast väljas asuvasse lennujaama ei saadetud bussi vastu,” meenutas Cretu mullu Eesti Päevalehele antud intervjuus korralagendust, mida reformida üritas.

Rumeenia pidas EM-mängude eel sõpruskohtumisi Iisraeli ja Moldovaga, võites kuuest mängust viies.

Alagrupi võitja pääseb otse finaalturniirile, teine kohtub play-off’is D-grupi (Slovakkia, Läti, Horvaatia, Iisrael) teise koha omanikuga.

Eesti võrkpallikoondise EM-mängud

15.09 (Craiova) Eesti – Tšehhi
16.09 (Craiova) Eesti – Rumeenia
17.09 (Craiova) Eesti – Makedoonia
23.09 (Jablonec) Eesti – Rumeenia
24.09 (Jablonec) Eesti – Makedoonia
25.09 (Jablonec) Eesti – Tšehhi