Kui tihti juhtub, et Eesti võistkond kohtub Euroopa neljanda tiimiga ja vastaste treener nimetab meid enne mängu favoriitideks? Milline kompliment! Jah, mullu EM-il neljandaks tulnud Belgial oli tollest põhikoosseisust puudu nende superstaar Sam Deroo, kaks tempomeest ja diagonaalründaja, kuid eks Eestilgi oli puudujaid, eeskätt keskblokeerija Ardo Kreek ja Andrus Raadik.

Kui mänguks läks, nägid Rakvere spordihalli kogunenud 2000 pealtvaatajat, et Andrea Antastasil oli olnud tuline õigus: Eesti oligi paremas hoos. Eile 28. sünnipäeva tähistanud Oliver Venno tegutses taas nurgaründajana, jälle oli platsil võimas ründetrio: Venno, Robert Täht ja Renee Teppan. Esimestes geimides sai Belgia vaid 16 ja 20 punkti. Kolmandas oli Sinilõvidel neli matšpalli, kuid belglased ei andnud alla ja võitsid 29 : 17. Murdumine? Oo ei! Gheorghe Creţu hoolealused panid mängule elegantse punkti, võites neljanda geimi 25 : 17.

Eesti rünnakuprotsent kohtumises maailma ühe tippmeeskonnaga oli uskumatult hea – 64. Meie servi vastuvõtt oli Belgiast kehvem (41% vs. 47%), ometi oli nende rünnak vaid 45. Teppan tõi 17 (rünnak 56%), Venno 16 (65%), Täht 15 (65%), Andri Aganits 12 (71%) ja Timo Tammemaa 8 (67%) punkti. Kõike seda dirigeeris sidemängija Kert Toobal ja kaitses pani publiku ahhetama Rait Rikberg.

„Belgia on alagrupis meie suurim konkurent, seda võitu oli väga vaja. 3 : 1 oli aus tulemus. Tegelikult mulle meeldibki, et kõik veel ideaalselt välja ei tule,” ütles Teppan. Ta möönis, et sellises koosseisus ongi Eesti firmamärgiks võimas rünnak. „Meil ongi ju ilged loomad väljakul! Ka servijoone taga. Järjest ju servisid Olku, mina, Timo ja Robi. See on relv, millega peame hakkama mänge võitma, iga mees võib šõu püsti panna.”

Kui slovakid eelmises mängus Vennole serviga eriti pihta ei saanud, siis belglased olid osavamad. Kokku suunati talle 29 pallingut ja 210-sentimeetrise mängija vastuvõtuprotsent oli üsna tagasihoidlik – 29. Ent see ei halvanud meie mängu, sest mehi, kes suudavad hakkama saada kõrge söödu ja kahese või isegi kolmese blokiga, on platsil kolm. Venno usub, et Eestil on veel kõvasti juurde panna: „Kolmandas geimis tegime liiga palju servivigu. Ja kindlasti peab veel paremaks minema kaitse ja blokk.”

Eesti meeskond jätkab Kuldiiga A-grupis täisedu ehk kahe võiduga, laupäeval võõrustatakse Rakveres Rootsit.

Naistele ülitähtis võit

Enne meeste mängu võõrustas Eesti rahvusnaiskond Rakveres Euroopa Hõbeliiga kohtumises Šveitsi. Tegemist oli äärmiselt olulise matšiga, kui pidada silmas finaalturniirile jõudmist, mille peatreener Andrei Ojamets oli eesmärgiks seadnud. Kosovo, keda eestlannad kolkisid avavoorus halastamatult (avageimis anti neile vaid 8 punkti), on nagunii alagrupi autsaider. Rootsi, kellega kohtutakse laupäeval, pääseb finaalturniiri korraldajana igal juhul edasi. Reaalselt ongi teisele edasipääsukohale kaks pretendenti: Eesti ja Šveits.

Mängu alguses olid eestlannad krampis, geim läkski Šveitsile 25 : 21. Seejärel läks lahti tõeline sõit Ameerika mägedel: 25 : 17, 24 : 26, 25 : 18, 15 : 12. Isegi viienda geimi eduseisus 14 : 8 ei olnud veel midagi lõplikult kindlat. „Kosovoga mängus oli tõesti tasemevahe selgelt näha. Võib-olla sellepärast olimegi avageimis sellised, nagu olime,” pakkus naiskonna resultatiivseimana 27 silma kogunud Kertu Laak, kes hiilgas koguni kaheksa blokiga. „Teises geimis suutsime neid serviga suruda ja saime ka paar head blokki.”

Võistkonna aitas teises geimis heade servidega reele tagasi kapten Julija Mõnnakmäe. Hästi sekkus vahetusest Nette Peit, suurepäraselt tegutses rünnakul ta õde Eliisa Peit, kes lõi 18 tõstest punktiks 11 (61%). Eliisa Peit kogus 14, Nette Peit 12, Anu Ennok 13 ja Liis Kullerkann 12 punkti.

Naistele meeldis meeskonnaga samal päeval mängida. „Väga lahe! Viiendaks geimis oli juba päris palju rahvast kohal. Tore, meestega koos mängimine toob ka naiste mängule publikut juurde,” rõõmustas Laak. Laupäeval minnakse Rakveres vastamisi Rootsiga, kes avavoorus ei loovutanud Šveitsile geimigi. Võtmekohtumine on 3. juunil võõrsil peetav korduskohtumine Šveitsiga. Euroopa Hõbeliiga võitja tõuseb järgmiseks hooajaks Kuldliigasse.

Euroopa liiga

Mehed

Eesti – Belgia 3 : 1

25 : 16, 25 : 20, 27 : 29, 25 : 17

Punktid: Teppan 17, Venno 16, Täht 15, Aganits 12, Tammemaa 8

Naised

Eesti – Šveits 3 : 2

21 : 25, 25 : 17, 24 : 26, 25 : 18, 15 : 12

Punktid: Laak 27, Eliisa Peit 14, Ennok 13, Nette Peit 12, Kullerkann 12