Esimeseks väljakutseks on Tallinnas toimuv valiksarja avaring. Eesti naiskonna mängud algavad nii reedel, laupäeval kui pühapäeval kell 18.00. Pealtvaatajad pääsevad saali tasuta, kirjutab volley.ee.

Reedel, 20. mail on Eesti naiskonna vastaseks Luksemburg, laupäeval, 21. mail mängitakse Taani ja pühapäeval, 22. mail Rootsiga. Jooksvas Euroopa edetabelis on Eesti naiskond 33. real, väikeriik Luksemburg on meist viis kohta tagapool, Rootsi asub 30. ja Taani 27. positsioonil.

Samas omavaheliste mängude saldo on meil Põhjamaade naiskondadega plussis. Rootsiga oleme kohtunud kaheksal korral ja võitnud neist viis. Viimati oli naiskond sinikollastega vastamisi 2014. aastal ja siis lõppesid mõlemad kohtumised Eesti 3:1 võiduga. Ühtlasi sai Eesti naistekoondis oma ajaloo esimese võidu samuti just Rootsi üle, alistades vastased 1992. aasta juulis Euras toimunud turniiril 3:0.

Taanlannadega oleme mänginud kümnel korral ja kaotanud vaid ühe matši, kui 2003. aastal jäime neile alla 2:3. Eelmisel aastal mängisime Taaniga võõrsil kahel korral ja võitsime mõlemad kohtumised kindlalt 3:0. Ühtlasi tegid koondislased võitudega endale ilusa juubelikingituse, sest kohtumised Taaniga olid rahvusnaiskonna ajaloo 99. ja 100. mäng.

Küll ei mahtunud esimese saja kohtumisse sisse ühtegi vastasseisu Luksemburgiga.

EM-finaalturniiri esimeses valikringis on kaks neljaliikmelist alagruppi. Tallinnas mängib kvartett Eesti, Luksemburg, Rootsi ja Taani. Leedus Alytuses on võõrustajate kõrval võistlustules Bosnia ja Hertsegoviina, Montenegro ja Norra. Järgmisse ringi pääsevad mõlema neliku võitjad ja parem teise koha omanik. Valiksarja teine ring toimub tänavu septembris.

Rahvusnaiskonna peatreener on Marko Mett, abitreener Argo Arak. Lisaks on noorematele kolleegidele nõuga abiks Andrei Ojamets. Koondise füüsilise ettevalmistuse eest vastutab Indrek Verro, füsioterapeut on Ivar Vähi ja massöör Kardo Kõresaar. Koondise mänedžer ja statistik on Mihkel Sagar.

Rahvusnaiskonna kandidaadid:

Sidemängijad: Kaisa Bahmatsev (TTÜ/Tradehouse), Julija Mõnnakmäe (Kohila VK)

Diagonaalründajad: Anna Kajalina (Saint-Raphaël var Volleyball, Prantsusmaa), Liis Kullerkann (SWE Volley-Team Erfurt, Saksamaa), Kertu Laak (Kohila VK)

Nurgaründajad: Polina Bratuhhina-Pitou (Terville’i Florange, Prantsusmaa), Anu Ennok (Pfeffingeni SM’Aesch, Šveits), Kristiine Miilen (Rovaniemi Woman Volley, Soome), Nette Peit (Union Sportive de Villejuif, Prantsusmaa), Silvia Pertens (Audentese SG/Noortekoondis), Kaisa Õunpuu (TTÜ/Tradehouse)

Temporündajad: Eliise Hollas (Pieksämäki Volley, Soome), Maali Kanemägi (TTÜ/Tradehouse), Eliisa Peit (Kohila VK)

Liberod: Mari-Liis Graumann (TTÜ/Tradehouse), Kristi Nõlvak (TTÜ/Tradehouse)