Eesti meeskonna mäng Rootsiga oli rahvusmeeskonna peatreeneri Gheorghe Crețu 100. mäng Eesti koondise eesotsas ning mehed tegid juhendajale ilusa kingituse, võites ülikindlalt 3:0 (25:17, 25:17, 25:20).

Seekord saatis Cretu algkoosseisus platsile Kert Toobali, Renee Teppani, Robert Tähe, Kristo Kollo, Timo Tammemaa, Andri Aganitsa ning libero Rait Rikbergi. Mängu ajal tõi ta kohati Kollo asemel sisse Oliver Venno, oma võimalused said ka Markkus Keel, Henri Treial ja libero rollis Rauno Tamme.

Kui eelmisel nädalal Rakveres sai Eesti raske 3:1 võidu, siis seekord oli üleolek totaalne. Ainus ärev moment tekkis kolmandas geimis, kus Toobal võeti pingile ja Keele tõsted polnud esiti kõige täpsemad. Siis sulas eduseis 20:13 kahepunktiliseks, kuid eestlased võtsid siiski võidu.

Tõele au andes tuleb öelda, et Rootsi mängis kodusaalis oluliselt kehvemini kui Rakveres. Alla jäädi igas elemendis: servi vastuvõtul (55% vs 61%), rünnakul (35% vs 53%), eriti blokis (3 vs 11) ja ka servijoone taga (3 ässa vs 5). Täht tõi 14 punkti (kasutegur +6; rünnak 58%), Kollo 9 (+8; 71%), Tammemaa 9 (+7; 67%) ja Teppan 7 (+3; 25%). STATISTIKA

Samal ajal sai teises Kuldliiga A-grupi kohtumises Belgia kindla 3:0 (23, 18, 17) võidu Slovakkia üle. Eesti juhib nelja vooru järel täisedu, nelja võiduga, punkte on 12. Belgial on võite 3, punkte 8. Heitluses esikoha ja alagrupist edasipääsu nimel peavad nad pühapäeval Kortrijkis Eestit võitma 3:0 või 3:1 ning seejärel lootma, et meilt röövib viimases voorus tabelipunkte ka Slovakkia.

Naised tegid tagasi

Eesti naiskonna võidu Hõbeliigas teeb eriti magusaks see, et eestlannad kaitsesid neljandas geimis ära kolm matšpalli. Meenutame, et Rakveres oli Eestil kasutada seitse matšpalli, ometi kaotati 2:3. Mängu parimaks nimetati suisa eksimatult tegutsenud ja 18 punkti toonud (+16; rünnak 65%) Anu Ennok. Nette Peit ja Kertu Laak toetasid teda 14 silmaga. Eestil ja Rootsil on nüüd mõlemal neljast mängust kolm võitu, tabelipunkte on Eestil 8, Rootsil 9. STATISTIKA

Rootsi on endale finaalturniiri korraldajana edasipääsu automaatselt garanteerinud. Lisaks rootslannadele pääseb grupist edasi veel üks naiskond, Eesti ohustajaks on kahe võidu ja kahe kaotusega turniiri alustanud Šveits. Omavahel kohtutakse pühapäeval.

Meeste Hõbeliigas liigub võidulainel Avo Keele juhitav Läti koondis. Viimati nüpeldati Kosovot 3:0 (21, 9, 20).

Eesti naiskond.

Rootsi kohtumine on seejuures rahvusmeeskonna peatreeneri Gheorghe Crețu 100. mäng Eesti koondise eesotsas.

Meeste koondis hoiab Kuldliiga A-alagrupis 9 punktiga liidrikohta, viimati saadi Rootsist kodusaalis jagu 3:1. Võrreldes viimase kohtumisega ei ole koosseisus libero Silver Maar, kes teeb kodumaal koolieksamit. Uue mehena sõitis Rootsi Albert Hurt.

Peatreener Gheorghe Crețu sõnul ootab ta tugevat võitlust. „Oleme valmis järjekordseks raskeks mängus, usun, et Rootsi tuleb sellele kohtumisele väga motiveeritult ja meie peame olema paremini keskendunud, kui viimases matšis,“ sõnas juhendaja ja lisas, et talle pigem meeldib sama vastasega järjest mängida.

Kapten Kert Toobal kommenteeris eelseisvat kohtumist järgmiselt: „Rootsi tegutses meie vastu Rakveres hästi, me üritame siis nende kodus ka hästi mängida. Rootsi kasutas päris palju erinevaid mehi ja nüüd on Alaril (statistik Alar Rikbergil) kindlasti palju tööd vaja teha ning koosolekul on rohkem mehi vaja läbi analüüsida.“

Eesti jätkab A-alagrupis täiseduga liidrikohal, punkte on koos 9. Teine on 5 punktiga Belgia ja kolmas Slovakkia 4 punktiga. Rootsil on punktiarve avamata.

Alagrupis mängitakse kõigiga läbi kodus-võõrsil süsteemis, seejärel toimub Final Four turniir, kust pääseb kaks paremat meeskonda üleminekumängudele, et võidelda ühe koha eest uue nimega Maailmaliigasse: FIVB Volleyball Nations League´i.

Ojamets ootab naiskonnalt distsiplineeritumat tegutsemist

Rahvusnaiskond mängis viimases kohtumises Rootsi vastu kahes esimeses geimis suurepärast võrkpalli, ent kaotas lõpuks maratonmatši 2:3. Peatreener Andrei Ojamets loodab, et kordusmängus suudetakse kokkulepitud asjadest paremini kinni hoida. „Eelkõige on meil parandamisruumi distsipliinist kinni hoidmisel. Nii kaua, kui meil asjad hästi välja tulid, oli kõik korras, aga kui vastane meid surve alla pani, kadus meil kohe oma servi ohtlikkus. Ka ei suutnud me kuidagi kohaneda vahetusest sekkunud Rootsi teise sidemängija käekirjaga,“ analüüsis peatreener eelmist mängu. „Peame suutma rahulikuks jääda ja mitte niivõrd jõu, vaid mõttega tegutsema.“

Naiskonna koosseis mänguks Rootsiga: Hanna Pajula, Nette Peit, Eliisa Peit, Eliise Hollas, Marje Rosenblatt, Kaisa Bahmatsev, Kristi Nõlvak, Julija Mõnnakmäe, Anu Ennok, Kristiine Miilen, Liis Kullerkann, Kertu Laak, Kristel Moor.

Rootsi juhib A-alagruppi täisedu kolme võidu ja 8 punktiga, Eestil on teisena 6 punkti. Kolmas on 1 punktiga Šveits ja Kosovol on punktiarve avamata.

Alagruppides mängitakse kõigiga läbi kodus-võõrsil süsteemis, kahe grupi peale neli paremat naiskonda pääsevad Final Four turniirile ja liiga võitja tõuseb järgmiseks aastaks Euroopa Kuldliigasse. Rootsi on korraldajana juba koha finaalturniirile taganud, seega on meie alagrupis veel saadaval üks pilet.