Eesti võrkpallikoondise nimekiri avalikustatakse ilmselt järgmisel nädalal. Eesti Päevaleht sai juba enne vihje, et Keith Pupart ja Martti Juhkami ei tõmba jälle koondisesärki selga. Mõlemaga on üsna segane lugu ja osapooled jagavad kommentaare kidakeelselt. Nii Pupart kui ka Juhkami märkisid, et ametlikku kutset nad seekord ei saanudki. Peatreener Gheorghe Creţu ütles, et ta ei kommenteeri midagi enne, kui nimekiri on avalikustatud.

Pupart: üks mees otsustab

Mullu oli mäletatavasti õhus sama teema. Juhkami loobus koondist esindamast isiklikel põhjustel, Pupart esitas Creţule palve ühineda kaaslastega hiljem, sest oli aastaid välismaal pallidest perest eemal olnud ja tundis, et ei saa nii jätkata. Esialgu teataski Creţu, et Pupart ühineb koondisega enne EM-finaalturniiri, kuid muutis korraga meelt ja pani nurgaründaja fakti ette: kas tuled meile MM-valikturniiri otsustavaks lisaturniiriks appi või jääd EM-ist eemale? Saagat ilmestas vastastikune solvumine ja vilets kommunikatsioon ning kahjuks pole nad seniajani maha istunud ja suud puhtaks rääkinud.

Mullust saagat ilmestas vastastikune solvumine ja vilets kommunikatsioon, kahjuks pole seniajani maha istunud ja suud puhtaks räägitud.

„Ma olen pehmelt öeldes väsinud sellest kõigest. Seega pole mul midagi uut siia teemasse lisada. Minu jaoks on see teema maas,” ütles tugevas Poola liigas mängiv Pupart. Treeneritega pole siis sel aastal suhtlust olnudki? „Vassiljeviga (abitreener Rainer Vassiljev – M. R.) põgusalt rääkisin, muidu võib öelda, et suhtlust pole toimunudki.”

„Kas sind siis kutsuti koondisse või mitte?” – „Võib öelda, et ei kutsutud. Seal teeb üks mees kõik otsused... Mõistatus sulle,” jättis Puparti vastus taas ruumi küsimustele.

Rohkem ta küsimust lahata ei soovinud. Eelmisel aastal selgitas Pupart Eesti Päevalehes olukorda nõnda: „Meil oli Creţuga kokkulepe, et liitun EM-finaalturniiri ajaks. Lisaturniirist juttu ei olnud, sinna ma ennast ei lubanud. Ta ei pidanud sõna. Hakkas juba MM-i teise ringi mängudeks pommitama. Lõpuks esitas n-ö ultimaatumi. Minul on selles loos nii palju süüd, et ma ei vastanud ta kahele telefonikõnele. Selle peale ta solvus.”

Tänavu Prantsusmaal Tourcoingiga karikasarja võitnud Juhkami sõnul ei saanud temagi ametlikku kutset. Ühtlasi tunnistas ta, et terviseprobleemi tõttu oleks tal nagunii olnud keeruline pärast klubihooaega kohe mais koondisekarussellile hüpata.

Juhkami õlg vajab ravi

„Viimases mängus Chaumontiga juhtus midagi ja õlg jäi valusaks. Pühapäeval ma enam veepudelit laua pealt tõsta ei saanud. Proovisin esmaspäeval alt sööta, see polnud võimalik, siis sain aru, et asi on jama,” selgitas Juhkami. „Saan mingit valuvaigistavat süsti, millega mängin hooaja lõpuni, ja siis tehakse vereplasmaravi ehk süstitakse vereliblesid õlga ja pärast hooaja lõppu tuleb kuus nädalat puhata.”

Creţu ei soostunud Eesti Päevalehele oma otsuste tagamaid valgustama. „Praegu ma ei kommenteeri midagi, sest nimekiri pole ametlik. Kui see on väljas, siis kommenteerin valikut. Kuni see väljas pole, pole mõtet seda arutada,” kostis aprilli lõpus Eestisse lendav ja mai alguses koondiselaagris tööd alustav Creţu.

Küsisin: „Sinu ja Puparti vahel tekkis eelmisel aastal probleem. Kas oled temaga hiljem sellest rääkinud?” – „Mul pole kellegagi mingit probleemi,” väitis Creţu resoluutselt ja kordas neid sõnu kolm korda.

Kas valikust välja jäänud mängijad pole piisaval tasemel või on otsuse taga muud kaalutlused? „Mul pole õigust öelda, kas nad on heal tasemel või mitte. See pole minu probleem. Keegi ei tea, kas nad on nimekirjas või mitte. Kui nimekiri tuleb välja, siis kõik näevad, kas nad on sees või väljas,” soovitas Creţu oodata nimekirja avalikustamist.

Eesti treenerid hindavad Pupartit igatahes väga kõrgelt. Kui Urmas Talilt, Avo Keelelt ja Andres Toodelt enne Balti liiga finaalturniiri küsiti, kelle Eesti koondislastest nad võtaksid võimaluse korral oma klubisid tugevdama, mainisid kõik kolm üksmeelselt Robert Tähte, kuid Keel ja Toode vastasid kui kokkulepitult ühtmoodi: „Robert Tähe või Keith Puparti.”