Loos Eesti rahvusmeeskonda ei soosinud. Oli reaalne võimalus esmakordselt vältida kõige suuremaid võrkpallimaid. Tegelikult oli väga kõvasid kivisid loosikatlas kaks - Venemaa ja Serbia. Eesti komistas kahjuks neist ühe otsa. Samas on see hea võimalus enda taset tippriigi vastu testida ja kõik teised vastased peaksid olema võidetavad. Kõikide alagruppide teise koha omanikud mängivad augustis välja veel ühe MM-pileti ja sellele turniirile pääsemine peaks olema Eesti selge eesmärk.

"Selge, et meie grupis on üks suursoosik. Venemaa ei mängi kunagi vähema kui esikoha peale, ükskõik kes on koondises või mis turniir käib," tõdes Eesti koondise kapten Kert Toobal. "Eesti, Rumeenia ja Montenegro hakkavad jahtima teist kohta. Ka Ungaril on olemas väga korralikul tasemel mängijad, kõik paremad mehed ei ole tihti koondisse tulnud."

Toobal usub, et Venemaa toob mais Tallinnas saali palju inimesi. "Venemaa võiks olla publikumagnet. Tegemist on totaalse tippude tipuga. Nende vastu midagi hammustada on raske, aga kõige paremad võimalused on meil selleks kodus. Väiksemat eesmärki kui alagrupist teisena edasisaamine me koduväljakul endale võtta ei saa," rääkis Toobal.

Teiste gruppide koosseisud:

A-grupp: Prantsusmaa (korraldaja), Saksamaa, Türgi, Ukraina, Aserbaidžaan ja Island.

B-grupp: Holland (korraldaja), Slovakkia, Kreeka, Austria, Luksemburg ja Moldova.

C-grupp: Sloveenia (korraldaja), Belgia, Portugal, Läti, Iisrael, Gruusia.

E-grupp: Horvaatia (korraldaja), Serbia, Valgevene, Taani, Šveits ja Norra.

F-grupp: Tšehhi (korraldaja), Soome, Hispaania, Rootsi, Küpros, Põhja-Iirimaa.

ENNE LOOSIMIST

EM-finaalturniirile ehk Vana Maailma 16 hulka on võrkpallurid pääsenud juba neljal korral. MM-valiksarjas on korduvalt jõutud viimasesse faasi, kuid seal on tippriigid meie nina ees ukse pauguga kinni tõmmanud. MM-finaalturniirile jõuda on äärmiselt keeruline, kuna Euroopa on võrkpallis tooniandev maailmajagu, kuid kohti on antud reeglina alla kümne.

Seekord on olukord meie jaoks eriti soodne mitme asjaolu kokkulangemise tõttu: a) Euroopal on MM-il kümme kohta, b) MM-i korraldavad kaks riiki, Itaalia ja Bulgaaria, lisaks on Poola tiitlikaitsja. Need tippriigid valiksarja ei osale, c) muutunud on võistlussüsteem, moodustatakse kuus kuueliikmelist alagruppi, kõigi võitjad pääsevad MM-ile, teise koha saanud meeskondade vahel toimub lisaturniir, mis selgitab veel ühe õnneliku välja, d) alagrupiturniir toimub mais Tallinnas.

Eile anti teada, et alagruppide korraldajateks on lisaks Eestile Prantsusmaa, Sloveenia ja Tšehhi. Ülejäänud kaks korraldajat loositakse täna. Allesjäänud riigid paigutatakse Euroopa edetabeli põhjal viide tugevusgruppi, igast ühest loositakse Eestile üks vastane. Hoolimata loosist peaks Eesti sihtima vähemalt teist kohta, samas on väga hea mängu leidmise korral täiesti reaalne ka võidelda esikoha eest. Eriti, kui loosikatlast ei tõmmata meie gruppi Venemaad või Serbiat.

Keda me esimesest otsast igal juhul väldime ja keda vältida tahame?

Euroopa edetabel:

1. Prantsusmaa – väldime, kuna võõrustab ise valiksarja alagruppi.

2. Itaalia – väldime, kuna korraldab MM-i.

3.-4. Venemaa – valiksarjas osalevatest riikidest üks tugevamaid. Kindlasti oleks hea idanaabrit vältida. Eesti pole Venemaad kunagi võitnud.

3.-4. Serbia – Eesti mängis eelmisel EM-il Serbiaga 2:3, näidates, et nad ei ole võitmatud. Siiski oleks Serbiaga ühte gruppi sattumine pigem halb, suvel võitsid nad ju maailmaliiga.

5. Poola – väldime, kuna tiitlikaitsjana ei osale valiksarjas.

6. Bulgaaria – väldime, kuna korraldab MM-i.

7. Saksamaa – kahtlemata tugev meeskond, aga mitte ilmeksimatu.

8. Belgia – Euroopa võrkpallis tõusev jõud, kuid oleme Belgiat viimasel kahel aastal sõprusmängudes rohkem võitnud kui kaotanud. Esimesest tugevusgrupist oleks hea saak.

9. Soome – eelmise MM-i üheksas. Samas tundub, et neil on praegu põlvkonnavahetus ja tegemist on Eesti jaoks mängitava meeskonnaga. Esimesest tugevusgrupist oleks hea saak.

10. Holland – riik, kellega Eestil on olnud palju põhimõttelisi vastasseise. Aastal 2010 lükkasime nad EM-valiksarja play-off’is auti, samas järgmises valiksarjas võtsid hollandlased revanši ja meie jäime EM-ilt välja. Esimesest tugevusgrupist oleks hea saak.

11. Sloveenia – EM-hõbe. Väldime, kuna korraldavad ise MM-i valikgruppi.

12. Slovakkia – heal tasemel meeskond, eelmises EM-valiksarjas me neile veel vastu ei saanud. Samas sõprusmängudes oleme hiljem võitnud.

13. Tšehhi – väldime, kuna korraldavad ise MM-i valikgruppi.

14. Eesti.

15. Türgi – pääses samuti läbi play-off jäi EM-ile. Suve alguses peetud sõprusmängus jäime Türgile alla 1:3.

16. Portugal – just Portugali vastu sai Eesti 2011. aastal esimese võidu EM-valikturniiril. Seekord EM-ile ei pääsenud, play-off’is kaotasid nad Türgile.

17. Valgevene – suvel jäi Eesti Euroopa liigas peale 3:1 ja 3:2.

18. Kreeka – viimati võitsime sõprusmängus 3:2. Kreeka seekord EM-ile ei pääsenud.

19. Hispaania – 2006. aasta Euroopa meister pole hiljem sellist taset näidata suutnud. EM-valiksarjas play-off’is alistati Kreeka ja jõuti finaalturniirile. Viimati jäi peale Eesti 3:1.

20. Horvaatia – meeskonnas toimus põlvkonnavahetus ja EM-valiksarjas jäädi alagrupis suisa viimaseks. Oleks paras jackpot.

21. Makedoonia – vanad sõbrad, meie jaoks üsna ebamugav vastane.

22. Taani – ei ole Eestile siiani probleeme valmistanud.

23. Montenegro – korra oleme kaotanud, kuid reeglina võitnud.

24. Ukraina – Euroopa tugevate riikide hulka ei kuulu, omavahel pole seitse aastat mängitud.

25.-26. Läti – viimati võitsime neid otsustavates EM-mängudes 3:2 ja 3:0.

25.-26. Austria – ei ole suuri probleeme valmistanud.

27. Rootsi – viimati kohtusime aasta tagasi EM-i play-off’is ja võitsime 3:1 ja 3:0.

28. Rumeenia – EM-valiksarjas korra võitsime ja korra kaotasime.

29. Iisrael – üllatusvõimeline, kuid jõukohane.

30. Ungari – viimastel aastatel pole hiilanud.