Sellega kustus selleks korraks Eesti koondise lootus jõuda maailma 16 tugevamat riiki ühendavasse Rahvuste liigasse. Sinna pääseb vaid Challenger Cupi võitja. Eesti kohtub homme kell 17 pronksimängus Kuubaga, mis jäi täna 0:3 alla Portugalile.

Avageimis päästis Eesti neli Tšehhi geimpalli ning võitis selle 31:29. Ka teine oli väga tasavägine, Eesti kaitses siin ära kaks geimpalli, seejärel lõpetas Jan Hadrava löök geimi. Kolmandas geimis viigiseisul 16:16 läksid tšehhid oma teed. Alla eestlased ei andnud, võitlesid neljandas veel mehemoodi, kuid mängu päästa ei õnnestunud.

Seega kui nädal tagasi suutis Eesti Kuldliiga finaalturniiril võtta maksimumi, lüües seal Portugali ja Tšehhit 3:0, siis Challenger Cupil tuleb asuda võitlema kõige kahvatuma medali eest.

Koondise kapten Kert Toobal: "Tulemuse järgi oli Tšehhi täna parem. Panime välja kõik selle, mis sees oli. Erinevus oli selles, et Tšehhid teadsid Kuldliigat mängides algusest peale, et nad on korraldajatena finaalturniiril. Nad said asju sättida, alguses võeti mänge kergemalt, mõned mehed said puhata. Samamoodi teadis Portugal, et nad pääsevad korraldajatena igal juhul Challenger Cupile. Meie oleme maist alates täistuuridel tegutsenud. Meeskond andis endast selle, mis veel sees oli. Portugal ja Tšehhi olid värskemad, muud polegi."

Tšehhi sidemängija Jakub Janouch: "Panime Eesti serviga kõva surve alla. Neil tekkis palju keerulisi olukordi, siis oli selge, et sidemängija saab tõsta vaid ühele või teisele poole nurka ning me tegutsesime hästi blokis ja kaitses. Mängu parim oli Hadrava, kes tegi imelise partii."

Kokkuvõttes jäi Eesti hätta Tšehhi tugeva serviga. Meie vastuvõtt oli 31%, vastasel 50%. Ainsana oli korralik vastuvõtuprotsent haigestunud Rait Rikbergi asendanud 19aastasel liberol Silver Maaril (50%), järgnesid Kristo Kollo (28%), Robert Täht (23%) ja Oliver Venno (10%). Venno alustas mängu, kuid teises geimis vahetati ta Kollo vastu välja.

Rünnakuprotsendid olid meeskondadel vastavalt 47 ja 50. Blokid 10-12, serviässasid lõid Gheorghe Cretu hoolealused 7, samas vigu tuli 22. Tšehhil olid need numbrid 5 ja 17. Vastased said halva vastuvõtu korral märksa paremini hakkama, lüües 56% sellistest tõstetest ära, meie kõigest 32%. Tegelikult tegi mängu ära suuresti üks mees - avageimis sekkunud diagonaalründaja Jan Hadrava, kes tõi 28 punkti (+18; rünnak 62%).

Täht tõi 21 punkti (+9; 55%), Renee Teppan 13 (-1; 35%), avageimis hiilanud Timo Tammemaa 10 (+4; 71%, 3 ässa), Andri Aganits 8 (+7; 67%), Venno 7 (-2; 46%), Kollo 7 (+4; 36%) ja Toobal 2.

Kuigi eelmisel nädalal võitis Eesti Tšehhit Kuldliiga finaalis 3:0 (25:21, 25:22, 25:21), ei saa seniste Challenger Cupi mängude põhjal meid täna soosikuks lugeda. Tšehhi ei andnud Kuubale ja Tšiilile geimigi ning tegutses statistik Alar Rikbergi hinnangul paremini kui nädal varem Eesti vastu. Eesti kaotas alagrupis Portugalile 0:3 ja võitis raskelt 3:1 Kasahstani.

Samas poleks võit ka üllatus, kui Eesti leiab taas oma parima mängu, on kõik on võimalik. Kaotada pole midagi, tuleb lihtsalt minna võitlema ja panna endast kõik välja.

Delfi vestles põgusalt Tšehhi sidemängija Jakub Janouchiga pärast nende matši Kuubaga. „Jah, mängisime praegu hoopis paremini kui Eestiga, aga vastane oli ka teine,” lausus Janouch ja meenutas Karlovy Varys toimunud Kuldliiga finaali. „Kui viimati Eestiga kohtusime, mängisid nad väga hästi, sest neil on pikad kutid, pea kõikidel positsioonidel pikemad kui meie, raske oli nende vastu punkte saada.”

Toona olid Sinilõvidest väljakul Kert Toobal (189 cm), Renee Teppan (197 cm), Oliver Venno (210 cm), Kristo Kollo (190 cm), Andri Aganits (207 cm), Timo Tammemaa (202 cm) ja libero Rait Rikberg (174 cm).

Täna on koosseisu osas küsimusteks, kas Gheorghe Cretu usaldab liberona jätkuvalt Rikbergi ning kas Robert Tähe kõrval võtab teise nurgaründajana platsil koha sisse Venno või Kollo.

Teises poolfinaalis lähevad vastamisi Portugal ja Kuuba. Challenger Cupi võitja pääseb maailma 16 kangeimat ühendavasse sarja Rahvuste liiga.