Kui eelmisel nädalal Euroopa Kuldliiga poolfinaalis võitis Eesti Portugali 3:0, siis nüüd võtsid vastased väga veenva revanši. Nende häälestus oli väga hea ja sõjakas, enda jaoks harjumatult hilja (kell 21, Eesti aja järgi 23) mänginud Eesti oli kuidagi kohmetunud ja ebakindel. Läks täpselt vastupidiselt meie plaanile, emotsionaalsel Portugalil lubati hoog sisse saada ja pidurdada neid koduväljakul enam ei õnnestunudki. Kahes esimeses geimis ei juhitud hetkekski, kolmandas oli mängu veidi rohkem.

Sinilõvid alustasid koosseisus Kert Toobal, Renee Teppan, Oliver Venno, Kristo Kollo, Andri Aganits, Timo Tammemaa ja libero Rait Rikberg. Teise geimi alguses asendas Robert Täht Vennot, mänguaega teenis ka Henri Treial.

Statistikaleht on üsna nutune. Kaotasime vastuvõtu (42% - 46%), rünnaku (41% - 55%), bloki (2-9) ja servi (ässad 1-7). Teppan tõi 15 punkti (+6; 57%), Täht 6 (0; 40%), Venno 4 (+1; 36%), Kollo 4 (-2; 44%), Aganits 3 (0; 33%) Tammemaa 2 (0; 33%). Kui kõrvale jätta Teppan, siis sisuliselt kõik teised esinesid kas keskpäraselt või halvasti. Rikberg jäi hätta servi vastuvõtuga (33%). Alex Ferreira, kellel Karlovy Varys peetud mängus suudeti tuju ära võtta, tõi seekord üleväljamehena 24 punkti (+16; rünnak 68%, 5 ässa), vend Marco Ferreira lisas 14. Seega sidemängija Miguel Tavaresi pressikonverentsil öeldud lause, et eelmine 0:3 kaotus Eestile on "mõnevõrra eksitav", oli igati asjakohane. Need kaks tiimi on üsna võrdsed, kord võidab üks, siis teine.

Homme kell 20.00 kohtub Eesti teises alagrupimängus Kasahstaniga. Kaotuse korral on meie jaoks turniir läbi, võidu korral sõltub meie edasipääs reedese Portugali ja Kasahstani matši tulemusest. Alagrupist saab poolfinaali kaks paremat.

Rait Rikberg: "Pole statistikat veel näinud, aga tundus, et nad tegid väga hea mängu. Tulid marukõva serviga kohe peale. Teadsime seda, treener hoiatas. Päris palju tegime kohe alguses rünnakuvigu, see ei ole meie mäng. Nii tegutsedes Portugali-suguse meeskonna vastu Portugalis ei saa. Neid on ikkagi kaks maailmastaari. Samas pole mõtet nüüd kaotusest suurt numbrit teha. Turniir alles algas, homme tuleb Kasahstan kotti panna, poolfinaalis tuleks siis üle mängida jälle Tšehhi ja finaalis Portugal."

Robert Täht (vastuseks küsimusele, kuidas enesetunne on): "Hetkel sitt, aga mitte haiguse pärast. Tšehhis oli mäng sarnane, aga vastupidi. Seal sai Eesti minema ja Portugal ei saanud kätte. Kui saigi, siis oli Eesti enesekindlus otsustavatel hetkedel suurem. Täna ma ei suutnud piisavat panust anda, mis oleks aidanud mängu meie kasuks kallutada."

Eelinfo:

Turniiri peaauhind on vägev. 100 000 eurost märksa olulisem on esikohaga kaasnev võimalus lülituda järgmisel hooajal Rahvuste Liigasse, kus mängivad maailma absoluutsed tipud – Prantsusmaa, Brasiilia, Poola, Itaalia, Venemaa, USA jne. Rahvuste Liigast kukub välja Lõuna-Korea.

Eesti alagrupivastased Challenger Cupil on Portugal ja Kasahstan. B-grupi moodustavad Kuuba, Tšehhi ja Tšiili. Täna mängime Portugaliga, keda Kuldliiga poolfinaalis võitsime pingelises matšis 3:0, homme on vastaseks Kasahstan. Poolfinaalid ja finaal peetakse nädalavahetusel.

Vahetult enne turniiri algust sai Eesti võrkpallimeeskond väga hea uudise. Varem oli ebaselgus Rahvuste Liiga osavõtutasu osas (räägiti koguni miljoni dollari suurusest summast, mis oleks Eesti väljavaadetele hoobilt kriipsu peale tõmmanud). Täna Šveitsis Lausanne’is maailma võrkpalliliidu (FIVB) peakontoris toimunud kohtumisel FIVBi presidendi Ary Graca ja Rahvuste Liiga projekti eest vastutajatega sai Eesti alaliidu president Hanno Pevkur kinnituse, et Challenger Cupi kaudu maailma 16 tugevaima sekka murdja osalustasu maksma ei pea. Seega kõik on meie mängijate endi kätes – ihaldatud eliitseltskonnast lahutab Challenger Cupi esikoht ehk neli võitu.

Meie meeste jaoks on natuke harjumatu hiline mänguaeg. Harjumatul ajal on ka „hommikune treening” – kaks päraslõunal. „Arvan, et see on Eesti võrkpallis pretsedent, koondisetasemel kindlasti vähemalt. Ei oska isegi öelda, kuidas see meile sobib või mis mõju avaldab, sest seda pole varem juhtunud,” rääkis võistkonna statistik Alar Rikberg.

„Kindlasti on see harjumatu. Kell 23 keegi tavaliselt ei mängi. Tuleb kõva harjumise nädal. Kell 14 hommikune trenn on ka väga ebatavaline. Tuleb vaimselt nende asjadega hakkama saada. Kõigil on võrdsed tingimused, usun, et me oleme päris tugevad kutid, küll me hakkama saame,” lisas diagonaalründaja Renee Teppan.