Kui tihti juhtub, et Eesti võistkond kohtub Euroopa neljanda tiimiga ja vastaste treener nimetab meid mängu eel favoriitideks? Milline kompliment! Jah, mullu EM-il neljandaks tulnud Belgial oli tollest põhikoosseisust puudu nende superstaar Sam Deroo, kaks tempomeest ja diagonaalründaja, kuid eks Eestilgi oli puudujaid, eeskätt keskblokeerija Ardo Kreek ja Andrus Raadik.

Kui mänguks läks, nägid Rakvere spordihalli kogunenud 2000 pealtvaatajat, et Andrea Antastasil oli tuline õigus: Eesti oligi selgelt paremas hoos. Eile 28. sünnipäeva tähistanud Oliver Venno tegutses taas nurgaründajana, nii oli võimas ründetrio jälle platsil: Venno, Robert Täht ja Renee Teppan. Esimestes geimides sai Belgia vaid 16 ja 20 punkti. Kolmandas evisid Sinilõvid nelja matšpalli, kuid belglased ei andnud alla ja võitsid 29 : 17. Murdumine? Oo ei! Gheorghe Cretu hoolealused panid mängule elegantse punkti, võites neljanda geimi 25 : 17. STATISTIKA

Eesti rünnakuprotsent maailma ühe tippmeeskonna vastu oli uskumatult hea – 64. Meie servi vastuvõtt oli Belgiast kehvem (41% vs 47%), ometi oli nende rünnak vaid 45. Teppan tõi 17 (rünnak 56%), Venno 16 (65%), Täht 15 (65%), Andri Aganits 12 (71%) ja Timo Tammemaa 8 (67%) punkti. Kõike seda dirigeeris sidemängija Kert Toobal ning kaitses pani publiku ahhetama Rait Rikberg.

„Belgia on alagrupis meie suurim konkurent, seda võitu oli väga vaja. 3 : 1 oli aus tulemus. Tegelikult mulle meeldibki, et kõik veel ideaalselt välja ei tule,” rääkis Teppan, kes möönis, et sellises koosseisus ongi Eesti firmamärgiks võimas rünnak. „Meil ongi ju ilged loomad väljakul! Ka servijoone taga, järjest ju servisid Olku, mina, Timo ja Robi. See on relv, millega peame hakkama mänge võtma, iga mees võib show püsti panna.”

Kui eelmises mängus slovakid Vennole serviga eriti pihta ei saanud, siis belglased olid osavamad. Kokku suunati talle 29 pallingut ja vastuvõtuprotsent oli 210-sentimeetrisel mehel üsna tagasihoidlik – 29. Ent see ei halvanud meie mängu, kuna neid mehi, kes suudavad hakkama saada kõrge söödu ja kahese või isegi kolmese blokiga, on platsil kolm. Venno usub, et Eestil on veel kõvasti juurde panna: „Kolmandas geimis tegime liiga palju servivigu. Ja kindlasti peab paremaks minema veel kaitse ja blokk.”

Eesti meeskond jätkab Kuldiiga A-grupis täisedu ehk kahe võiduga, laupäeval võõrustatakse Rakveres Rootsit. Slovakkia alistas täna Rootsi 3:1.

Kuna finaalturniiri korraldaja Tšehhi on kahel korral Soomele kaotanud ega tohiks alagruppi võita, siis pääseb meie alagrupist edasi üksnes esimene.

Tabeliseis: 1. Eesti 2 võitu (6 punkti), 2. Slovakkia 1 (3), 3. Slovakkia 1 (3), 4. Rootsi 0 (0).

Naistele ülitähtis võit

Enne meeste mängu võõrustas Eesti rahvusnaiskond Rakveres Euroopa Hõbeliiga kohtumises Šveitsi. Tegemist oli äärmiselt olulise matšiga, pidades silmas finaalturniirile jõudmist, mille peatreener Andrei Ojamets eesmärgiks seadis. Kosovo, keda eestlannad kolkisid avavoorus halastamatult (avageimis anti neile vaid 8 punkti), on nagunii alagrupi autsaider. Rootsi, kellega kohtutakse laupäeval, pääseb samas finaalturniiri korraldajana igal juhul edasi. Ehk reaalselt ongi pretendente teisele edasipääsukohale kaks: Eesti ja Šveits.

Mängu alguses olid eestlannad krampis, geim läkski Šveitsile 25 : 21. Seejärel läks lahti tõeline sõit Ameerika mägedel: 25 : 17, 24 : 26, 25 : 18, 15 : 12. Isegi viiendas geimis eduseisus 14 : 8 ei olnud veel midagi lõplikult kindlat. „Kosovoga mängus oli tõesti tasemevahe selgelt näha. Võib-olla sellepärast olimegi avageimis sellised, nagu olime,” pakkus naiskonna resultatiivseimana 27 silma kogunud Kertu Laak, kes hiilgas koguni kaheksa blokiga. „Teises geimis suutsime neid serviga suruda ja saime ka paar head blokki.”

Võistkonna aitas teises geimis heade servidega reele tagasi kapten Julija Mõnnakmäe. Hästi sekkus vahetusest Nette Peit, suurepäraselt tegutses rünnakul ta õde Eliisa Peit, kes lõi 18 tõstest punktiks 11 (61%). Eliisa Peit kogus 14, Nette Peit 12, Anu Ennok 13 ja Liis Kullerkann 12 punkti. STATISTIKA

Naistele meeldis meeskonnaga samal päeval mängimine. „Väga lahe! Viiendaks geimis oli juba päris palju rahvast kohal. Tore, meestega koos mängimine toob naiste mängule ka publikut juurde,” rõõmustas Laak. Laupäeval minnakse Rakveres vastamisi Rootsiga, kes avavoorus ei loovutanud Šveitsile geimigi. Võtmekohtumiseks on aga 3. juunil võõrsil toimuv korduskohtumine Šveitsiga. Euroopa Hõbeliiga võitja tõuseb järgmiseks hooajaks Kuldliigasse.

Belgia on peatreener Gheorghe Crețu sõnul võrreldes Slovakkiaga teisest klassist meeskond, kuigi neil on mitmeid puudujaid nagu Sam Deroo. „Neil on piisavalt kvaliteeti ka suuremate tähtede puudumisel ja Slovakkiast on Belgia klassi võrra kõrgem. Ka neil noortel, kes koondisekutse on saanud, on selja taga väga edukad klubihooajad tugevates liigades ja mäng tuleb kahtlemata väga võitluslik,“ sõnas Crețu ja kutsus võrkpallifänne Rakverre kaasa elama. „Koduseinad on ülimalt olulised ja ma väga loodan, et inimesed leiavad tee Rakvere saali, et meile kaasa elada. See on esimene kodumäng ja usun, et fännid tahavad poisse üle pika aja taas väljakul näha,“ lisas peatreener.

Euroopa tippu kuuluv Belgia oli avakohtumises 3:1 parem Rootsist. Sel aastal Belgia koondise ohjad üle võtnud itaallasest peatreener Andrea Anastasi lükkab favoriidikoorma Eesti õlule.

„Hooaja esimene pool on minu jaoks huvitav, sest õpin alles oma mängijaid tundma ja nemad peavad minu käekirjaga harjuma. Tean, et Crețu katsetab erinevaid koosseise ja seetõttu on kohtumiseks keerulisem valmistuda, aga meil on samuti omad mõtted, kuidas nende vastu tegutseda. Eesti meeskond on hetkel veidi paremas seisus kui meie, neil on kogenud mängijaid, kel seljataga tugev hooaeg Itaalias (Renee Teppan) ja Poolas (Robert Täht), aga läheme endast parimat andma,“ kommenteeris Anastasi.

Kohtumine algab Rakveres kell 20, Delfi vahendab sündmuste kulgu operatiivselt.

Eesti koondise koosseis mänguks Belgiaga: Kert Toobal, Andres Toobal, Markkus Keel, Renee Teppan, Oliver Venno, Henri Treial, Mart Naaber, Andri Aganits, Timo Tammemaa, Karli Allik, Robert Täht, Kristo Kollo, Rauno Tamme, Silver Maar, Rait Rikberg.

Alagrupis mängitakse kõigiga läbi kodus-võõrsil süsteemis, seejärel toimub Final Four turniir, kust pääseb kaks paremat meeskonda üleminekumängudele, et võidelda ühe koha eest uue nimega Maailmaliigasse: FIVB Volleyball Nations League´i.