Eesti võrkpallis pole ammu sellist üleolekut nähtud. Eelmisel suvel kokku pandud Saaremaa võitis kohe debüüthooajal karikasarja, Balti liiga ja tagatipuks Eesti meistrivõistlused. Nelja võiduni mängitud finaalseeria lõpetati eile kodupubliku ees Kuressaares. Visalt võidelnud Tartu võitis küll avageimi 25 : 22, kuid seejärel läks kodumeeskond 21 punkti kogunud Hindrek Pulga rünnakute abiga oma teed, geimid võideti 25 : 16, 25 : 23 ja 25 : 20. Seeria võideti 4 : 1.

Perfektne hooaeg? „Tõepoolest oleks patt nuriseda,” nõustus viimaseks mänguks end hästi üles kütnud ja hingestatult tegutsenud Rauno Tamme. „No ainult finaalseeria avamängu oleks võinud ka võita.”

Rõõmus klubi president Toivo Alt vaidles vastu ja viskas villast: „Kõik läks õlitatult. Mehed kaotasid esimese mängu, sest teadsid, et viienda võtame kodupubliku ees ära.”

Saaremaa sündmus nr 2

Juubeldamine, šampanja, autogrammid, pildistamised ja kõik muu – nagu ikka meistrite puhul. Kuid Saaremaal oli näha esmakordsuse võlu. Peatreener Urmas Tali avaldas arvamust, et Saaremaa meeskonna edukas sünd oli saarel koguni aasta teine sündmus. Esimene oli suurvalla loomine.

Eesti suurima omavalitsuse juht Madis Kallas oli päri. „12 meest tulid kokku ja neist sai Eesti parim võrkpallimeeskond. Meil tuli 12 valda kokku ja päris kindlalt võib öelda, et oleme Eesti parim omavalitsus,” muheles Kallas. Tema sõnul tähendab võrkpallimeeskond kogukonnale väga palju, pakkudes pimedaks talveajaks meeldivat meelelahutust ja liites rahvast. „Müts maha Aldi ees! Juttu on sellest ammu olnud, nüüd tehti ära. Sisuliselt loodi sellega 20 uut töökohta,” märkis Kallas.

Mingis mõttes on Saaremaa juba ammu olnud Eesti võrkpalli kese. Kui 1970-ndatel sirgus kõige rohkem häid noori Võrust ja hiljem Pärnust, siis viimasel kümnendil on tooni andnud Saaremaa. Omad teened on siin kindlasti Saaremaa teisel treeneril Toomas Jasminil, kes on väga andekas noortetreener. Aga nüüd on asi ametlik: Kuressaarest (õigemini kogu Saaremaast) sai Eesti võrkpalli pealinn.
Saaremaa võrkpallurid tänavad hingestatud fänne.

Ühtlasi võib öelda, et alanud on Urmas Tali valitsemisaeg. Mullu üllatas ta sellega, et viis poolamatööridest koosnenud Rakvere tiimi Balti meistriks. See oli paras pommüllatus. Lõppenud hooajal sai ta nautida teistsugust treeneripõlve: Saaremaa meeskond oli hästi komplekteeritud, ühtlasi kaasnes sellega soosikukoorem. Pidasid vastu nii Tali kui ka ta hoolealuste seljad. Viimati oli Tali tulnud Eesti meistriks 2006. aastal Tartu Pere Leivaga.

„Seal pole midagi võrrelda! Siis tegid Vjatšeslavs Grimailovs ja Argo Meresaar kaks supermängu ja tiitel oligi käes. See oli ka esimene komistuskivi Avo Keelele. Rohkem neid siis ei tulnudki. Mina olin siis noor ja loll, nüüd natuke tean ka, mida teen,” võrdles Saaremaa treeneripingil jätkav Tali kahte meistritiitlit.

Järgmisel hooajal osaleb Saaremaa ka eurosarjas. „Ilmselt pigem Challenge Cupil kui aste kõrgemal CEV Cupil. Alustame rahulikult. Pole vaja minna kohe Kaasani Zeniti hirmutama!” viskas Alt taas lõbusalt nalja.

Aga palju meeskonnast alles jääb? „Idee saarlasi alles hoida jääb kindlasti. Muidu ei tule publik ka enam saali. Paljude meestega on 1 + 1 lepingud, aga kui neil avaneb võimalus välismaale minna, siis seda takistada oleks lollus. Jäämiseks on soovi avaldanud Helar Jalg ja Johan Vahter,” raporteeris Tali.

Aga ka Tamme. „Kui Eestisse jääda, siis kindlasti Saaremaale. Selle publiku ees on olnud vapustav mängida. Ma ei uskunud, et Eestis saab sellise kogukonna ees nõnda klubivõrkpalli mängida,” tegi nurgaründaja suure kummarduse kõigi toetajate ees.

Ojamets: parim meeskond võitis

Tartu Bigbanki treener Andrei Ojamets kiitis pärast finaalseeriat saarlaste sidemängijat Alexander Tuschi.

„Võitis parim. Ma ei hakka kasutama Avo Keele sõnu, et uusrikkad. Võitis parim. Ongi kõik,” ütles Ojamets. Tema hinnangul jäi eelkõige Tartu kaitsemäng lahjaks ja finaalseeria MVP oli Tusch. „Tema suutis kõik mehed tööle panna. Ka pinki tuleb kiita. Ütlesin Helar Jalale, et ta on väga vastik mees. Alati sekkub pingilt ja rikub teiste jaoks kõik asjad ära.”

Aga kas Ojamets jätkab Bigbanki juhendamist ja loobub TÜ/Eedeni naiste treeneri ametist? „See on suur saladus!” teatas Ojamets esiti. „Naised on mulle väga südamelähedased. Nähtavasti pannakse mind väga raske valiku ette.”

Võrkpallifinaal

Saaremaa – Tartu Bigbank 3 : 1

22 : 25, 25 : 16, 25 : 23, 25 : 20

Saaremaa: Pulk 21 (+12), Tamme 14 (+8), Tanila 9 (+5)

Tartu: Stockton 18 (+6), Kivisild 13 (+10), Kaibald 8 (0)