Eesti naiskond kaotas Rootsile avageimi 19:25, kuid oli kolmes järgmises külalistest parem, loovutades vastavalt 23, 17 ja 23 punkti. Meie resultatiivseimaks oli Kertu Laak 21 punktiga, Kristiine Miilen lisas 15 ja Nette Peit 14 silma. STATISTIKA

Mängu alguses olid meie naised väga kramplikud ja pilt platsil oli kole. Kuid naised said sellest võitu ning leidsid oma mängu ning teenisid ülitähtsa võidu.

Peatreener Andrei Ojamets: "Nõukogude ajal oli üks ütlus: mängi sitasti, aga võida! Selge, et mängu algus oli peas kinni. Eks saate ise ka aru, milline koorem oli naiste õlgadel. Neil pole ju ka sellise publiku ees mängimise kogemust. Kodusaal alati ühest küljest aitab, teisalt jälle surub. Alguses ei olnud meil vastuvõttu üldse. Ent suutsime oma mängu parandada. Teisalt aitasid ka vahetusmängijad. Võib-olla tundub, et Polina Bratuhhina ei teinud väga palju midagi, aga ta andis olulist puhkust Kristiine Miilenile. Ta sai puhata ja rahuneda, kui tagasi platsile tuli, oli hoopis parem. Kuna vastastel puudus Isabelle Haak, siis mängisid nad väga palju läbi positsioon number nelja ja neid ei olnud keeruline blokeerida."

Kristiine Miilen: "Alguses oli väga lahe - nii palju pealtvaatajaid! Aga vähemalt mul isiklikult võttis see küll jala värisema. Mõtlesin küll, et lähen julgelt panema, aga ei tulnud alguses välja. Teises geimis saime oma mängu käima, kolmandas ja neljandas oli juba vabam. Kuid mul ei tekkinud kordagi tunnet, et me kaotame. Tundus, et võime võita, kui suudame oma mängu üles leida."

Juba kolmapäeval mängib Eesti naiskond võõrsil EM-pileti juba taganud Soomega ning võit viiks eestlannad finaalturniirile. Kaotuse korral tuleb loota, et Rootsi võidab samal ajal koduväljakul Tšehhit.

„Meil on võimalus teha ajalugu. Kõik on meie enda kätes, võtame end maksimaalselt kokku,” lubas Laak. Siiani pole kunagi ükski Eesti olümpia-ala pallimängu naiskond Euroopa meistrivõistluste finaalturniirile pääsenud.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Meeste mäng oli kiire ja ühepoolne. Eesti demonstreeris selget klassivahet, andes vastasele geimides 20, 11 ja 21 punkti. Ainus põnev hetk tekkis kolmanda geimi lõpus, kui Avo Keele õpetussõnu kuulanud lõunanaabrid tulid välja 11 : 16 kaotusseisust. Viigiseisul 21 : 21 läks servima Ardo Kreek ning sisuliselt otsustas üksinda geimi lõpu, lüües neli head servi (sh kolm ässa).

Kas see oligi plaan, et Kreek läheb ja lõpetab tugeva serviseeriaga mängu? „Ei, selle otsuse tegin ise. Olin selle ajani servijoonel niisama plönni löönud, mõtlesin, et millal siis veel, kui mitte nüüd,” selgitas Kreek. Teises geimis hiilgas pallingul Kristo Kollo, kes servis koguni 11 korda järjest, kokku lõi ta kuus ässa. Eesti meeskond oli juba varem kindlustanud pääsu finaalturniirile, lätlaste lootus kustus eile lõplikult.

Punktid: Robert Täht 15, Ardo Kreek 11, Kristo Kollo 11, Timo Tammemaa 7, Oliver Venno 7, Kert Toobal 3, Markkus Keel 1, Henri Treial 1

Tabel: 1. Eesti 4 võitu (12 p), 2. Iisrael 1 (3), 3. Läti 0 (0)

Keerulisse seisu olid end mänginud Soome mehed, kes jäid alagrupiturniiril kahel korral alla Rumeeniale. Täna oli neil selg vastu seina, kodusaalis löödi Taanit kindlalt 3 : 0 ning väga suure tõenäosusega on neilgi koht EM-il tagatud. Alagrupivõitjatena on pilet taskus Rumeenial, Slovakkial, Ukrainal ja Kreekal.