* Mõned aastad tagasi Eesti võrkpalli täielikult valitsenud Tallinna Selver on oma noore koosseisuga väljakutsuja rollis, Pärnu istub troonil. Pärast treener Avo Keele ja mängijate Hindrek Pulga, Timo Tammemaa ja Martti Keele liitumist on suvepealinna esindus kahel viimasel hooajal võitnud siiani viiest võimalikust kodusest karikast juba neli. Selveri senine hooaeg on olnud nukker – karikasarjas ja Saja liigas ei jõutud poolfinaaligi. Keel raputas meedias tallinlaste haavadele soola peale, öeldes et Selveri hooaega võiks tema arvates päästa vaid meistritiitel. Eelmise aasta finaalseerias sai Pärnu jagu Tartust 4:1.

* Tänavu on meeskonnad ametlikes mängudes kohtunud neljal korral ja seis on 2:2. Karikasarjas võitis Pärnu esimese mängu 3:1 ja kaotas teise 2:3. Samas tasub meenutada, et Pärnu tagas kahe geimivõiduga juba edasipääsu ja mitmele põhimehele anti puhkust. Saja liigas oli Pärnu kodusaalis kindlam 3:0, ent võõrsil andis 2:0 eduseisu uskumatul kombel käest ja kaotas 2:3. Seega Selver oskab Pärnu vastu mängida.

* Kui Pärnu diagonaalründaja Hinder Pulk näitab samasugust vormi nagu Balti liiga Final Four’is, on Selveril äärmiselt keeruline. Pulka on kummitanud seljaprobleemid, seetõttu on ta esitused vahepeal olnud ka tagasihoidlikumad. Ta on sel hooajal saanud selga juba kolm süsti. Selver toetus põhihooajal rünnakul peamiselt Lincoln Williamsile, kuid poolfinaalseerias Rakverega asendas austraallast edukalt Oliver Orav.

* Põnev on vaadata mõlema klubi sidemängijaid. Martti Keel on teinud igati korraliku hooaja, ta nimetati ka Balti liiga parimaks tõstjaks. 24aastane mees pole nüüdseks juba mõnda aega kuulunud Eesti koondisesse. Eelmisel aastal ei kutsunud koondise loots Gheorghe Cretu teda isegi mitte koondise laagrisse. Mõistagi ihkab ta taas rahvusmeeskonna särki selga tõmmata.

Andres Toobali käesolev hooaeg on olnud üsna ebastabiilne, ta on palju mänguajast loovutanud lühema ja teistsuguse käekirjaga Tauno Lipule. Koondise osas olid temal valusad hetked 2011. aastal, kui toonane peatreener Avo Keel kaasas EM-meeskonda just nimelt Martti Keele, kelle peaülesandeks oli Tšehhis vahetusest platsile tulla ja tugevat servi lüüa. Ent Cretu tulekuga pääses Toobal koondisesse tagasi ja sai eelmisel aastal Euroopa liigas hea kogemuse.

Bigbank Tartu vs Selver Tallinn

Kelle kutsub Cretu tänavu laagrisse? Kes saab Kert Toobali kõrval meeskonda? Teatavasti keskendub Kusti Nõlvak rannavollele, seega valik toimub ilmselt noorema Toobali ja Keele vahel.

* Avo Keel ja Rainer Vassiljev on peatreeneritena varemgi meistrivõistluste finaalseerias vastamisi olnud. 2009 ja 2011 pidi Vassiljevi juhitud Tartu võrkpalliklubi tunnistama Keele ja Selveri ülemvõimu, kuid 2012 võeti ülimagus revanš. Seitsme tiitlivõidu kõrval on Keel kolmel korral finaalseerias maitsta saanud ka teisest karikast: 2006 kaotati Tartu Pere Leivale (treener Urmas Tali), 2012 taas Tartule (Vassiljev) ja 2014 veel korra Tartule (Andrei Ojamets).

* Pärnu ja Selver kohtusid viimati finaalseerias 2013 ja toona jäi Argo Meresaare ja Martti Juhkami toel peale Tallinna klubi. Tegemist oli tõesti ebareaalse finaalseeriaga, kus kummalgi poolel polnud lõpuks sisuliselt ühtegi tervet meest – kõik sõid kangelaslikult valuvaigisteid ja kaks meest, Asko Esna ja Kristjan Õuekallas, läksid kullamängude järel operatsioonile.

TTÜ vs Pärnu VK

* Finaalseeriaga saab läbi Pärnu nurgaründaja Jaanus Nõmmsalu pikk ja kirev karjäär. 35aastane võrkpallur on lisaks Eesti liigale kätt proovinud Venemaal, Prantsusmaal, Austrias, Kreekas ja Tšehhis. Eesti meistrivõistlustel on ta esindanud Pärnut, Tartut, Selverit ja TTÜ-d, mehe auhinnakapis on seitse kulda, kaks hõbedat ja kaks pronksi.

* Ennustusportaalid peavad tänases matšis Pärnut favoriidiks. Pärnu võit tooks raha tagasi 1,3kordselt, Selveri võidukoefitsient on 3,1.