Eesti võitis avageimi 25:17, kuid kaotas teise 16:25. Kolmas taas meile 25:19. Umbes 400-pealine Eesti toetajaskond rõkkas, 1900 lätlast vaikis hetkeks pettunult. Aga mitte kauaks.

Neljandas geimis juhtis Eesti veel 17:14, kuid kaotas lõpuks 22:25. Murdemomendiks oli see, kui temporündajal Ardo Kreegil tekkis blokki tabanud löögi järel sõnasõna teda soorituse järel provotseerinud Andis Cimoškaga. Lätlane sai kollase kaardi, aga kuna Kreegil oli juba kollane all, sai tema punase, mis tähendas lisapunkti Lätile ning see tõi viigi 17:17. Edasi muutusid lätlased enesekindlamaks, Eesti palluritele lasti servi eel kõrvulukustavat vilet.

Viiendast geimist kujunes oodatult tõeline thriller. Eesti pääses Ardo Kreegi ründalöögist ette 9:7 ja Kert Toobali ühese bloki järel juba 10:7. Edu enam käest ei antud, Robert Täht ründas järjest targalt ja tulemuslikult ning Hermans Egleskalnsi serviviga tegi lõpunumbriteks 15:12. PROTOKOLL

"Arvan, et lätlased pabistasid rohkem. Eriti esimeses geimis väristasid," sõnas Täht, kes tõi Eesti resultatiivseimana 19 punkti. Keith Pupart tõi 12 ja Oliver Venno 11 silma, Andri Aganits toetas võistkonda 9 ning Ardo Kreek 8 punktiga, üheks geimiks platsile pääsenud Timo Tammemaa ja sidemängija Kert Toobali arvele jäi 3 punkti.

"Kokkuvõttes on selline raske võit igal juhul parem, kui 2:3 ketukas," rääkis Pupart, kes rõhutas, et Eesti saab võita vaid meeskondlikult mängides. "Meil pole superstaare."

Kokkuvõttes nii oligi. Avageimis särasid Täht ja Venno, teises ei lasknud lätlased meil suurt midagi teha. Kolmandas hiilgas Aganits viie punktiga, neljandas tõi uut energiat väsinud Vennot vahetanud Teppan, viiendas tõi paar olulist punkti Pupart ja lõpp oli puhas Tähe show. Kogu matši märksõnaks oli kaitsemäng ja siinkohal sööbisid mällu eelkõige libero Rait Rikbergi, Puparti ja Toobali tegevus.

"Täna ei töötanud meie serv. Eesti vastuvõtt oli korras ja just seda te vajategi," rääkis lätlaste sidemängija Deniss Petrovs, kui täismaja ehk 2300 silmapaari ees oli valus kaotus saadud. "Te saite abi pingilt ja Täht oli väga kõva. Aga me oleme enesekindlad ja usume, et suudame Eestis näidata paremat mängu ja võita."

Videointervjuud:

ENNE MÄNGU

"Mõlemal meeskonnal on võrdsed võimalused. Oleneb, kuidas keegi paremini minema saab. Meie eeliseks on vahest see, et teine mäng toimub Eestis. Alati on lõpetada hea kodus. Kui peaks ka kuldne geim tulema, siis seda on Eestis parem mängida," rääkis Oliver Venno eilse treeningu järel Delfile ja Eesti Päevalehele.

"Tänase trenni pealt tundub, et meeskond on värske ja kõik on valmis mängima."

Läti võitis valiksarja teises ringis mõlemas matšis nii Horvaatiat kui ka Iisraeli, üks võit saadi ka viimasel viiel EM-finaalturniiril mänginud Slovakkia üle. Alagrupi esikoht ja otsepääse jäi lätlastel vaid halvema geimide suhte taha.


"Ees ootab põhimõtteline vastasseis. Koondiste tasandil mängisime Lätiga viimati enam kui kolm aastat tagasi ja kõik meie omavahelised mängud on alati olnud ülitasavägised. Kindlasti saab see nii olema ka eesolevates matšides," ütles rahvusmeeskonna kapten Kert Toobal Eesti Võrkpalli Liidu kodulehel.

Euroopa meistrivõistlustele pääseb koondis, kes kogub kahe mängu summas rohkem punkte. 3:0 ja 3:1 edu annab võitjale kolm ja kaotajale null punkti, 3:2 edu võitjale kaks ja kaotajale ühe. Kui kahe mängu saldo on meeskondadel võrdne, selgitab edasipääseja 15 punktini mängitav kuldne geim.

Eesti koondise koosseis: sidemängijad - Andres Toobal, Kert Toobal; nurgaründajad - Karli Allik, Keith Pupart, Rauno Tamme, Robert Täht; temporündajad - Andri Aganits, Ardo Kreek, Henri Treial, Timo Tammemaa; diagonaalründajad - Renee Teppan, Oliver Venno; liberod - Denis Losnikov, Rait Rikberg. Peatreener: Gheorghe Crețu; treener: Rainer Vassiljev; ÜKE treener: Mirko Fasini; füsioterapeut: Siret Kalbus; statistik: Alar Rikberg; mänedžer: Robin Ristmäe.