Seda sünergiat, mis vallandus eile Tondiraba jäähallis, on raske sõnadesse panna. Pika ja keerulise EM-valiksarja viimane kohtumine, mis oli Eesti koondisele alles esimene kodumäng, tõi tribüünile peaaegu täismaja ehk 5681 inimest. Üle pooleteise kuu Poolas laagris olnud võrkpallurid said toetajatest nõnda innustust, et pakkusid vastutasuks väga kauni vaatemängu. Tõsi, üsna lühikese. Kui play-off’i avamatšis saadi Läti üle Jelgavas raske 3 : 2 võit, siis sedapuhku kingiti naabritele geimides 20, 19 ja 16 punkti. Kohtumise lõpus puhkes vastastikune kiidutorm: publik tänas mängijaid, pallurid omakorda pealtvaatajaid, kes tekitasid suurepärase õhustiku. „Superhea tunne oli sellise publiku ees mängida! Õnneks ei pidanud keegi halva emotsiooniga ära minema,” tegi võistkonna teenekas kapten Kert Toobal fännide ees suure kummarduse. „Lõpus servima minnes tekkis korraks tunne, et äkki peaks vea tegema. Kuidagi ei tahaks, et see mäng läbi saaks.” Ehk nagu ütles Faust: oh ilus hetk, oh viibi veel!

Märksõna: tahtmine

Taas pani kõige tihedamini ahhetama nurgaründaja Robert Täht. Täpsemalt öeldes tema oskus langetada rünnakul nutikaid otsuseid. 37-aastane Toobal suutis kohati kaitses päästa selliseid palle, mille ilmselt isegi sekretariaadilaua naised olid juba lätlaste punktiks märkinud. Hirmus tahtmine mängu võita paistis välja kõigi teistegi tegutsemisest, mitte kellegi kohta ei saa öelda pooltki halba sõna.
Kert Toobal ja Robert Täht (palliga) loodavad võrkpallikoondise tõsta uutesse kõrgustesse.
Robert Täht (vasakul) ja Ardo Kreek tähistamas punktivõitu.

„Kasutasin täna (eile – toim) rohkem pead. Ka eelmises mängus, kui nuputasin rohkem ja üritasin leida targemaid lahendusi, oli tulemus parem,” kostis 18 punkti toonud Täht, kelle ründe- protsent oli koguni 59. Teiste vahel jagunesid punktid ühtlaselt: Oliver Venno 10, Keith Pupart 9, Ardo Kreek 7, Andri Aganits 7, Kert Toobal 3.

Lõpus servima minnes tekkis korraks tunne, et äkki peaks vea tegema. Kuidagi ei tahaks, et mäng läbi saaks.
„Panime mängu algusest peale sellise sõu püsti, et lätlastel ei tekkinud võimalustki,” võttis Toobal asja lühidalt kokku. Tema sõnul oli võiduvõti hea eeltöö. Vastased tegutsesid nõnda, nagu nad ootasid. Eestlased suutsid plaanist kinni pidada, teha vähe vigu ja olla piisavalt kannatlikud. „Tunnistan ausalt, et kui saime teada, et vastaseks tuleb Läti, ei mõelnud kordagi, et võime kaotada,” märkis Kreek. „Selline peakski meie mängupilt olema. Ma ei tea, miks alagrupimängud aia taha läksid.”

Tuldi jamast välja

Õige värvingu andiski võidule ja neljandat korda finaalturniirile jõudmisele see, et vahepeal muutus seis juba lootusetuks. Eesti võitis mäletatavasti esimesel alagrupiturniiril Rumeeniat ja Makedooniat, kuid kaotas tugevale Tšehhile kindlalt. Kui teisel turniiril jäime alla Rumeeniale ja Makedooniale, polnud edasipääs enam meie käes. Õnneks võitis Makedoonia Rumeeniat. Seepeale tegutseti otsustavalt: põhimeestele puhkust andnud Tšehhi alistati kindlalt ja nüüd play-off’is saadi jagu Lätist.

„Olen õnnelik kõigi nende meeste pärast!” lausus koondise rumeenlasest peatreener Gheorghe Creţu. „Olime suures s***s, aga tulime sealt välja. Me peame juhtunust õppima. Jumal andis meile selle võimaluse, et saaksime siit õppida ja edaspidi targemini tegutseda.”

Võrkpallureid oli Tondiraba halli võimsa publikumassi hulka toetama tulnud ka jalgpallikoondis.
Võidukad võrkpallurid

Creţu tõi esile, et mitmes alagrupiturniiri mängus kippusid hoolealused tegutsema liiga individuaalselt, vajaka jäi kannatlikkusest ja mängu sooviti ise ära otsustada.

Täht tunnistas, et pärast kaotusi Rumeeniale ja Makedooniale ei uskunud ta edasipääsu. „Ma vist isegi ütlesin juba ühele ajakirjanikule, et nüüd tuleb hakata järgmiseks hooajaks valmistuma. Lõpuks saime edasi kõige ägedamal moel,” lausus Täht.

Kõik see algas ju palju aega tagasi. Meie riisusime vaid koore.
Toobal ei unustanud tähtsal päeval tänamast peale Tondi-raba jäähalli kogunenud publiku ka kõiki teisi. „Need 14 meest, kes rivis olid, kõik see on pikema loogilise töö vili. Kõik see algas ju palju aega tagasi. Meie riisusime vaid koore. Tänada tuleb kõiki noortetreenereid, ametnikke, koondise endisi treenereid ja mängijaid. Suured tänud kõigile!” ütles ta.

Ühtlasi püstitati eile EM-valiksarja ülekaalukas publikurekord, siiani oli selles pingereas esimesel kohal Antwerpenis toimunud Belgia ja Moldova mäng, mida vaatas 4450 inimest.

Kas peatreeneri unistus seekord täitub?
Peatreener Gheorghe Creţu rõõmustab

Aasta tagasi ütles Eesti koondise loots Gheorghe Creţu (pildil rõõmustab eilse võidu üle), et unistab veerandfinaali jõudmisest. See tundus utoopiline, kuid alagrupist saadi mullusel EM-il edasi ja play-off’is jäädi Serbiale alla 2 : 3. Ehk unistuse täitumisest lahutas ainult üks geim. Nüüd on uus võimalus. „See on võimalus meile kõigile. Ja kui jõuad veerandfinaali, pole ka poolfinaal enam kaugel. EM-il

on suurtel tiimidel peal tohutud pinged. Nemad lihtsalt peavad sinna jõudma,” lausus Creţu. Toobal tõmbas veidi pidurit. „Ega me Läti võitmise tõttu maailmameistrid ole,” jäi ta kahe jalaga maa peale. „Meie tase on ikka enam-vähem sama. Oleme hea Euroopa keskmikku kuuluv võistkond, kes heal päeval võib omasuguseid võita ja ka tugevamaid hammustada.” „Ootame EM-i alagruppide loosimise ära, edasi tahaks grupist kindlasti saada, loodetavasti õnnestub ka samm edasi teha,” mõtiskles Aganits.

Järgmisel sügisel Poolas peetaval EM-finaalturniiril osalevad peale meie ja Poola ka Prantsusmaa, Sloveenia, Itaalia, Bulgaaria, Venemaa, Serbia, Saksamaa, Soome, Belgia, Slovakkia, Holland, Tšehhi, Hispaania ja Türgi.

EM-valiksari

25 : 20, 25 : 19, 25 : 16

Punktitoojad: Täht 18 (kasu-tegur +14), Venno 10 (+6), Pupart 9 (+5), Kreek 7 (+5), Aganits 7 (+4), Toobal 3 (+2)