TTÜ spordihoones võis uue aasta teisel nädalal treenimas näha uut meest. Sander Rätsep nimeks. Võrkpallur, 195 cm pikk ja 25-aastane. Nurgaründaja. Eestis sündinud, aga palju kauem siiski Kanadas elanud. Võib vajadusel ette näidata Kanada ja Eesti passi. On kuulunud Kanada koondmeeskonda. Möödunud hooaja veetis ühes Austria klubis. Kuidas ta Eestisse ja TTÜ meeskonda jõudis?
Janis Sirelpuu: Sanderi teadis välja pakkuda meie meeskona teine treener-mänedžer Uku Rummi. Meiepoolne huvi oli olemas, aasta lõpus hakkas ületuleku teema konkreetsemaks minema. Nüüd on ta kohal ja treenib koos meie meestega.

Kas TTÜ jõuab talle maksta? Niigi on klubidel raske.
Selge see, et päris ilma rahata ta mängima ei hakka. Niipalju kui mina tean, saab lepingust asja. Magamiskoht on tal juba olemas.

Kas võib juba väita, et TTÜ meeskond on sinu käekirja järgi välja kujunemas?
Muudatusi oleme ikka teinud. Möödunud aastal mängis meie meeskond Schenkeri liigas kõige aeglasemat võrkpalli. Sel aastal ei ole me seda kindlasti.

Mängijad suudavad sinuga kaasa mõelda?
Lihtne see pole. Palju oleneb juba vastuvõtust. Kulus pool hooaega, enne kui mängu kiiremaks saime. Mõnel läks see kiiremini kui teistel. Varem oli mugavam mängida, aga arvan, et alati ei pea mugavam olema. Praegu teeb meie mängu ebamugavamaks põhisidemängija Kusti Nõlvaku eemalolek seljavigastuse pärast, ründajad peavad kohanema kahekümneaastase sidemehe Karel Ellermaa maneeriga ja tema muidugi ka ründajatega. Ellermaa on seni väga vähe mängida saanud, aga ta on kõva töömees ja sellest oleneb palju. Kustil võib ravi kevadeni kesta.

Kas sul lastakse rahulikult oma põhimõtete järgi toimetada või on kõvalt palju nõundjaid? Millest kõige rohkem puudust tunned – treeningumetoodikast? Õpid töö käigus?
Siiamaani olen saanud teha, mida õigeks pean. Juba mängijana hakkasin treeneritööks vajalikke teadmisi omandama ja õppima nii positiivsetest kui negatiivsetest kogemustest. Olen õppinud paljudelt treeneritelt. Mulle meeldivad treenerid, kes ei karju platsi kõrval – kurjad sõnad jäägu treeningusaali, mängu ajal peab rahu säilitama.

Aastataguse ajaga võrreldes oled muutunud mees? Öösel magada saad, kui mäng aia taha on läinud?
Kindlamana tunnen ennast küll. Aga magada saan muidugi vähem kui varem.

Sind ei ole nähtud platsi kõrval tahvli ja pliiatsiga märkmeid tegemas. Sa pole moodne. Miks?
Arvan, et sellest piisab, kui teine treener ja statistik pärast mängu numbreid analüüsivad; teine treener annab mulle ka mängu käigus infot, millest taktika kujundamisel abi võib olla. Ei piisa, kui mängu eel videot analüüsime, mängus tuleb ette olukordi, mis kohest sekkumist nõuavad. Liigne info pole samuti hea, ruumi peab jääma ka omaloominguks. On ka selliseid mängijaid, kes kindlaksmääratut taktikat meeles pidada ega järgida suuda, korda palju tahes.

Kas unistad TTÜ meeskonnaga eurosarjas mängida või tundub see kättesaamatu eesmärgina? On teil sellest juttu olnud?
Juttu on ikka olnud. Nüüd on see võimalus ka kätte võideldud – karikavõiduga. Ise ma sooviks seda igal juhul. Sander Rätsepa kutsumine teenib ka sama eesmärki. Peame nurgarünnakut tugevdama.

Keda näed TTÜ meestest järgmisena Eesti koondise ukselinki vajutamas?
Kusti Nõlvak ja Siim Ennemuist on juba koondises mänginud. Aga praegu peaksid nad kõigepealt oma tervise korda saama. Järgmisena... ei, ma ei hakka ennustama. Potentsiaaali on mitmel mehel.