Tänaseks on selgunud ka järgmisel nädalal kolmapäevast pühapäevani Portugalis Matosinhoses toimuva Challenger Cupi alagrupid. A-grupis on võõrustaja Portugal, Eesti ja Kasahstan. B-grupis tugev võrkpallimaa Kuuba, mis Põhja-Ameerika valikturniiril tegi teistele uut ja vana, eile Kuldliiga teises poolfinaalis 3:0 Türgi seljatanud Tšehhi ning Tšiili. Kaks paremat pääsevad alagruppidest edasi.

Portugaliga on Eesti kokku kohtunud seitse korda, üldseis on 6-1 meie kasuks. Kasahstaniga oleme kohtunud harvem. 2008. aastal Alma-Atas kaotasime 1:3, aasta hiljem Ust-Kamenorgoskis võitsime 3:2.

Portugali me just nägime, kuid mida kujutab endast Kasahstani meeskond? Nõrga tiimiga tegu ei ole. Mullu Aasia meistrivõistlustel võideti veerandfinaalis Taiwani 3:0, poolfinaalis Lõuna-Koread 3:2 ja alles finaalis vannuti 1:3 alla Jaapanile. Samas Maailmaliiga kolmandas tugevusgrupis, mille Eesti mullu võitis, jäädi eelviimaseks.

Maailma võrkpalliliidu (FIVB) edetabel ei ole küll päris puhas tõde, kuid mingi mõõdupuu siiski. Selle järgi reastuvad järgmisel nädalal maailma 16 tugevaimat koondava Rahvuste Liiga kohta püüdma minevad riigid nõnda:

16. Kuuba
27.-28. Tšehhi
30.-31. Portugal
32. Eesti
35.-36. Kasahstan
41.-47. Tšiili.

Challenger Cupi võita pole võimatu. Mõned riigid, kellest me võrkpallis palju kuulnud pole (Kasahstan, Tšiili), ei tohiks olla ülearu tugevad, teisalt on Kuuba mõistagi suur võrkpallimaa. Ühtlasi on loota, et selleks ajaks terveneb ka haigestunud Robert Täht.

"Võib-olla ka nemad pole seal Eestist suurt midagi kuulnud. Heal päeval võidame Portugali, halval... võib minna nagu Belgiaga. Nende kodus võib olla hoopis teine jutt," tõmbas koondise kapten Kert Toobal Challenger Cupile mõeldes veidi pidurit.

"Arvan, et Kuuba on tõesti väga kõva. Aga ka Eesti on kõva! No meil pole siin mingid mahlamütsid, kõva tiim on koos!" tallas libero Rait Rikberg samal teemal vesteldes hoopis uljalt gaasi.

Challenger Cupi ajakava veel selgunud ei ole. Alagrupimängud toimuvad 20.-22. juunil, poolfinaal on 23. ja finaal 24. Eeldada võib, et korraldaja Portugal valib puhkepäevaks kas 21. või 22. ning tellib avavastaseks Kasahstani. Aga see on pelgalt oletus.