Rahvusmeeskond teeb suve esimeses pooles kaasa Euroopa Kuldliigas, kus vastasteks Slovakkia, Belgia ja Rootsi. Alagrupis mängitakse kõigiga läbi kodus-võõrsil süsteemis, seejärel toimub Final Four turniir, mille võitja pääseb üleminekumängudele, et võidelda koha eest uue nimega Maailmaliigasse: FIVB Volleyball Nations League´i.

Koondise peatreener Gheorghe Cretu on meeskonnale seadnud selged eesmärgid ja ootused. „Hooaja esimene pool ja Kuldliiga tähendab meie jaoks eesmärki jõuda seal finaalturniirile. Kas me suudame alagrupis tippmeeskonnale Belgiale vastu saada? Sellisel tasemel pole kedagi kerge võita, aga kõik sõltub meeskondade hetkevormist. Olen meie vastaste mängijaid klubihooajal jälginud ja raske saab olema nii meil kui neil, sest meie poistel on samuti edukad hooajad seljataga. Suudame Belgiat võita küll,“ kommenteeris peatreener.

Äsja Prantsusmaalt koondise juurde saabunud rahvusmeeskonna kapten Kert Toobal loodab eelkõige, et sarnaselt eelmistele suvedele suudetakse astuda tasemes samm edasi. Läbi noorenduskuuri on koondisse jõudnud mitu meest, kellega pikalt võõrsil pallinud Toobal pole kunagi kokku puutunud. „Mõnda meest pole tõesti kunagi näinud, see on võrreldes varasemate aastatega muutunud tänu sellele, et B-koondis moodustati. Aga usun, et seis on hea nagu varemgi ja ei näe põhjust, miks me ei peaks jälle natuke paremad olema kui eelmisel aastal. Mehed on teinud hea hooaja ja uusi nägusid on ka lisandunud. See tähendab, et meie tagala on niivõrd hea,“ ütles kapten, kelle sõnul nii temal endal kui kaaslastel pole koondises mängimiseks motivatsioonist puudu.

Rahvusnaiskond teeb ajaloos esmakordselt kaasa Euroopa Hõbeliigas. Alagrupis mängitakse kõigiga läbi kodus-võõrsil süsteemis, neli paremat pääsevad Final Four turniirile ja liiga võitja tõuseb järgmiseks aastaks Euroopa Kuldliigasse.

Peatreener Andrei Ojamets pole naiskonnale seadnud madalamaid eesmärke meeste koondisest. „Naiskonna ees on suur väljakutse, sest naised saavad esmakordselt euroliigas mängida. Seda turniiri võib võtta ka hea ettevalmistumisena augustis algavaks EM-valikturniiriks, mis on meie suve peamine eesmärk. Hõbeliigas on meil aga kõrged sportlikud eesmärgid – alagrupist edasi nelja sekka pääseda. Ja finaalturniiril olles tahaks juba pjedestaalile tõusta,“ sõnas juhendaja.

Naiskonna kapten Julija Mõnnakmäe tõdes, et aasta-aastalt on naiskonna tase tõusnud, sest üha enam mängijaid teenib klubihooajal leiba välisliigades. „Eriti välisliigadest tulijad on kõvasti arenenud. Ja kõik uued tulijad on mind trennis positiivselt üllatanud. Pole vahet, kes on Eestis nii-öelda amatöör, kes võõrsil proff, me oleme koondises kõik võrdsed ja võitleme ühe asja eest,“ sõnas Mõnnakmäe.

Eesti võrkpallikoondiste Euroopa liiga alagrupi kodumängud mängitakse Rakveres 23. ja 26. mail ning 6. juunil. Naiste ja meeste koondise mäng toimub samal päeval, kõigil päevadel on naiste mängu algus kell 17.00, meeste mängu algus kell 20.00.

Rahvusnaiskonna mängud Euroopa Hõbeliigas:

• 20.05. võõrsil Kosovo – Eesti, Ferizaj (Kosovo)
• 23.05. kodus Eesti – Šveits, Rakvere
• 26.05. kodus Eesti – Rootsi, Rakvere
• 30.05. võõrsil Rootsi – Eesti, Nyköping (Rootsi)
• 03.06. võõrsil Šveits – Eesti, Thônex (Šveits)
• 06.06. kodus Eesti – Kosovo, Rakvere

Rahvusmeeskonna mängud Euroopa Kuldliigas:

• 19.05. võõrsil Slovakkia – Eesti, Poprad (Slovakkia)
• 23.05. kodus Eesti – Belgia, Rakvere
• 26.05. kodus Eesti – Rootsi, Rakvere
• 30.05. võõrsil Rootsi – Eesti, Nyköping (Rootsi)
• 03.06. võõrsil Belgia – Eesti, Kortrjik (Belgia)
• 06.06. kodus Eesti – Slovakkia, Rakvere

B-koondis osaleb tugevatasemelisel turniiril

Sel suvel esmakordselt koostatud B-koondise plaanidesse kuulub ka 8.-10. juunil Tallinnas Audentese spordihallis peetav turniir Tallinn International Volleyball Cup. Turniirile pani õla alla ka Tallinna linn ja tänasel esitlusel allkirjastasid sümboolse lepingu Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf ning Eesti Võrkpalli Liidu president Hanno Pevkur. „Tahan tänada Tallinna linna, et Tallinn International Volleyballl Cup saab toimuda. Spordile on tänapäeval toetus raske leida ja mul on hea meel, et Rakvere (kus toimuvad koondiste Euroopa liiga mängud) ja Tallinn on võrkpallile õla alla pannud,“ kommenteeris Pevkur. „Tallinn armastab sporti toetada. Kui kuulsin, et Rakvere toetab koondiste turniire, siis polnud Tallinnal ju ka muud võimalust kui toetada,“ sõnas Kalle Klandorf läbi huumoriprisma.

Rakveres koos rahvusmeeskonnaga laagris oleva B-koondise turniiril osalevad lisaks Itaalia, Venemaa ja Iraani B-koondised ja Eesti saab end võrrelda kolme maailmatasemel võistkonnaga. B-koondise peatreener on Urmas Tali, ent kuni Tali on hetkel seotud Saaremaa meeskonnaga, juhendab ka järelkasvumeeskonda seni Gheorghe Cretu. Cretu sõnul on B-koondis äärmiselt oluline, tagamaks rahvusmeeskonnale vajalikku järelkasvu. „Ainult nii saame edasi minna ja kindlustada tulevikku. Usun, et tulevikus on ka naiste koondisel B-tiim. Igal pool mujal maailmas toimub see samamoodi,“ ütles Cretu.

Tallinn International Volleyball Cupi ajakava:

08. juuni
17:00 Itaalia - Venemaa
20:00 Eesti - Iraan
09. juuni
17:00 Iraan - Venemaa
20:00 Eesti - Itaalia
10. juuni
17:00 Iraan – Itaalia
20:00 Eesti – Venemaa