Treener Gheorghe Cretu hoolealused sattusid Gdanskis mängivasse A-gruppi. Loos ei soosinud eestlasi sugugi, kuid C-grupp tuli veelgi tugevam – Venemaa, Bulgaaria, eelmise EM-i finalist Sloveenia ja Hispaania. Ideaalse stsenaariumi järgi võinuksime sattuda Türgi asemel D-gruppi (Prantsusmaa, Belgia, Holland), kus saanuks isegi hellitada väikest lootust teisele kohale. B-grupi moodustavad Itaalia, Saksamaa, Slovakkia ja Tšehhi.

A-grupis on kaks selget soosikut – kodus mängiv valitsev maailmameister Poola ja suvel maailmaliiga võitnud Serbia. Tegemist on kahtlusteta kahe võrkpallimaailma absoluutse tippmeeskonnaga. Samas pilk lähiminevikku on üllatavalt positiivne. Poola A-meeskonnaga kohtus Eesti viimati 2008. aastal EM-valiksarjas ja toona suudeti Avo Keele juhtimisel saada üllatuslik 3 : 2 võit, mis viis meid esmakordselt finaalturniirile. Serbiaga kohtusime mullusel EM-il ning toona tuli vastu võtta ülinapp 2 : 3 kaotus. Äkki õnnestub seekord tegu lõpule viia?

Põhjanaabritega pole Eesti mõnda aega mänginud. Viie aasta eest Tallinnas kaotasime 2 : 3, viimane võit pärineb aastast 2005, kui Euroopa liigas saime ühe matši neljast kätte. Siis saabusid Soome võrkpalli hiilgeajad, 2007. aasta EM-il jõudsid nad poolfinaali ja viimasel MM-il saadi üheksas koht. Samas seejärel on meeskonnas toimunud põlvkonnavahetus ning lõppenud EM-valiksarjas madistasid nad tõsiselt Portugaliga, kellele üks mäng ka kaotati. Eesti ja Soome saldo läbi aegade on 6 : 25.

Alagrupi võitja saab otse veerandfinaali, teine ja kolmas pääsevad play-off’i. Seal lähevad A-grupi meeskonnad kokku surmagrupi ehk C-grupi tiimidega. Seega on Cretul üliraske teha teoks oma unistust ja jõuda Eesti koondisega EM-il veerandfinaali.

Nurgaründaja Martti Juhkami kommenteeris loosi sotsiaalmeedias järgnevalt:

"Eesti koondisele EMil raske, aga väga huvitav loos! Poola - korraldaja, favoriit võidule ja täismaja rahvast! Serbia - maailmaliiga võitja ja hea vōimalus kätte maksta 2:3 kaotuse eest. Soome - vennasrahvas ja oligi aeg lõpuks välja selgitada, kes tänasel päeval parem on. Mängud Gdanskis, mis Eestile lähedal (1000 km Tallinnast - M. R.). Fännidele kõik mängud maiuspalad."

ENNE LOOSIMIST

Loodetavasti on EM-ile murdnud Eesti koondisel rohkem õnne, kui viimatisel MM-valiksarja loosimisel – meil oli selle loosimise eel ainulaadne võimalus vältida tippriike, paraku peame mais teiste hulgas kokku minema ikkagi Venemaaga.

EM-i loosimisel tegelikult mingit imehead tulemust loota polegi, sest Euroopa 16 hulgas nõrku meeskondi ei ole ja Eesti asetub edetabeli põhjal nõrgimasse loosigruppi.

Süsteem on üpris omapärane. Korraldaja Poola, Euroopa pingerea viies meeskond, saab valida kolm võistkonda, kellega nad alagrupis kokku minna ei soovi. Need neli riiki pannakse eri alagruppidesse. Ülejäänud 12 paigutatakse Euroopa edetabeli põhjal kolme tugevusgruppi.

Kui nüüd üritada sündmusi natuke ennetada ja õhtust loosimist vaagida, siis on üsna kindel, et kolmandas tugevusgrupis on lisaks Euroopa edetabelis 14. kohal olevale Eestile veel Hispaania (17.), Türgi (15.) ja Tšehhi (13.). Sel juhul Eesti nende riikidega alagrupis ei kohtuks.

Raske ennustada, keda Poola vältida soovib. Arvatavasti teeb ta valiku Prantsusmaa, Itaalia, Venemaa ja Serbia hulgast. Muidugi pole välistatud väikesed üllatused. Teise tugevusgruppi peaksid siiski jääma Slovakkia, Sloveenia, Holland ja Soome. Esimesse ilmselt Belgia, Saksamaa, Bulgaaria ja veel üks tippriik, mida Poola ei vali.

Seega mingeid suuri kingitusi Eesti täna loota ei saa, nii kerget alagrupivastast nagu kahe aasta eest oli Horvaatia, seekord alagrupis olla ei tohiks. Hea oleks teises grupis vältida eelmisel EMil üllatuslikult finaali jõudnud Sloveeniat. Hollandi, Soome ja Slovakkia vastu ei ole põhjust Eestit favoriidiks pidada, kuid teatud võiduvõimalus väga hea esituse korral on olemas. Esimeses grupis oleksid soodsamad vastased ilmselt Belgia ja Saksamaa.

Näide võimalikust heast loosist: Eesti, Slovakkia/Soome, Belgia/Saksamaa, Poola (esineliku puhul pole mänguliselt erilist vahet, kellega kohtume, matš korraldajatega saaks lihtsalt suuremat tähelepanu).

Näide võimalikust halvast loosist: Eesti, Sloveenia, Venemaa/Serbia, Itaalia.