"Olen rahul. Võit on võit. Teadsin, et tuleb raske mäng. Neil polnud kaotada midagi ja sedasi on hea mängida. Makedoonia on hull tiim!" rääkis Eesti koondise peatreener Gheorghe Cretu pärast närvesöövat võitu.

Eestil on nüüd kolme mänguga kogutud 5 punkti. Tšehhi võitis eile õhtul Rumeeniat 3:0 ja punkte on kogutud 9. Rumeenia on 3 ja Makedoonia 1 peal. Esikoha püüdmine on meie jaoks väga raske ja ka teise koha osas pole mingit kindlust. Piisab vaid kordusmängus Rumeeniale kaotada ja finaalturniiri uks võib juba olla sulgunud. Samuti on enne kordusturniiri kõik võimalused veel valla makedoonlaste jaoks, sest teisest kohast lahutab neid neli punkti.

Makedoonia kapten tegi imet

Eesti kaotas avageimi 26:28, võitis järgmised 25:22 ja 25:23, kaotas neljanda 25:27, kuid võitis viienda 15:11. Robert Täht tõi 30 punkti (kasutegur +20), Renee Teppan 23 (+12) ja Ardo Kreek 13 (+8). Makedoonia kapten Nikola Gjorgiev tegi imelise mängu, tuues koguni 38 silma (+25)! Kusjuures 65 tõstet saanud mehe rünnakuprotsent oli 55! Eesti keskmine oli näiteks 51.

"Kui ta hoo sisse saab, siis ta jääbki lööma," nentis Kreek, kes pallis Gjorgieviga koos Pariisi Volleys ning nägi lähedalt, mille eest makedoonlane valiti liiga parimaks mängijaks.

"Selle pärast ta teenibki nüüd Aasias suuri summasid, et suudab kõik bloki vead ära kasutada. Ta ründearsenal on mitmekülgne, oskab hästi hanitada. Ja kui liigselt teda vaatama jääda, siis saavad teised liigselt ruumi," rääkis Täht.

Ka seekord sai Eesti meeskond pingilt abi. Teises geimis sekkus kahvatult tegutsenud Keith Puparti asemel edukalt Rauno Tamme. Hiljem küll tegi ta blokki hüpates jalale liiga ja mängu lõpus tuli Pupart uuesti tagasi. Andri Aganitsa asemel sekkus hästi Henri Treial. "Treial tuli ideaalselt sisse ja tema võttiski viiendas lõpus Gjorgievi lõpuks maha. Tamme tugevdas vastuvõttu ja joonistas rünnakul oma punktid ära," kiitis Täht kaaslasi.

Enne Tšehhi ja Rumeenia matši hellitasid eestlased veel ka lootust esikohale. "Meil on raske ja ebameeldiv grupp. Rumeenia on seekord lipu alla saanud kõik tugevamad pojad, Tšehhi on nagunii tugev. Aga loodame, et saame finaalturniirile play-off'ita," ütles Täht. "Kahju, et pakkusime seekord tõesti võrkpalli igale maitsele. Mängupilt võinuks olla parem. Õnneks on kaks võitu ja viis punkti käes," lisas Kreek.

Eesti naiskond kaotas Ungaris Erdis Poolale kindlalt 0:3. Geimides saadi 17, 16 ja 17 punkti. Kusjuures esimest geimi juhiti veel 16:15. Meie rünnakuprotsent oli kõigest 28. Kertu Laak ja Nette Peit tõid resultatiivseimatena 7 punkti. Homme on Eesti vastaseks Soome.

ENNE MÄNGU

Eesti kaotas avavoorus Tšehhile 0:3, ent võitis eile tasavägises mängus Rumeeniat 3:1. Makedoonia on alustanud turniiri kahe kaotusega - kui esimeses mängus Rumeenia vastu teeniti geimides vaid 21, 14 ja 12 silma, siis eile pakuti tšehhidele oluliselt tugevamat vastupanu. Esimesed kaks geimi kaotati kindlalt - 17:25 ja 18:25 -, kuid kolmas võideti 25:23 ja neljas kaotati 25:27.

Eesti on mänginud makedoonlastega viimaste aastate jooksul korduvalt, viimati tänavu juulis Euroopa liiga finaalis, kus Gheoghe Cretu hoolealused said veenva 3:0 võidu.

Kõik meeskonnad mängivad omavahel läbi kaks korda - sel nädalal Rumeenias ja järgmisel Tšehhis. Grupi võitja pääseb otse Poolas toimuvale finaalturniirile, teine koht jätkab 16 parema sekka püüdlemist play-off'is.

Eesti rahvusmeeskond on EM-ile jõudnud kolm korda (2009, 2011 ja 2015), ainult esimesel korral suudeti valiksarjas alagrupp võita ja play-off’i mänge vältida. Seekord toimub play-off kohe pärast septembrikuiseid alagrupiturniire ning vastaseks keegi D-alagrupist (Slovakkia, Horvaatia, Läti, Iisrael).

Meie meeskonna alagrupikaaslastest:

Tšehhi. Tuli suvel maailma liiga teises tugevusgrupis viiendaks. Hiljutistes sõprusmängudes kaotati Saksamaale 2 : 3 ja 1 : 4, kuid alles vormi otsivale Poola hõbemedalistile Rzeszówi Resoviale tehti säru. „Mängijad on füüsiliselt võimsad ja pallivad enamjaolt tugevates välisliigades,” sõnas Eesti koondise peatreener Gheorghe Creţu. Tšehhide trump on see, et teine turniir toimub järgmisel nädalal Jablonecis. Eesti pole Tšehhit senises viies mängus veel võitnud.

Makedoonia. Tunamullu jäi Eesti Euroopa liiga poolfinaalis üllatuslikult Makedooniale alla, tänavu võeti finaalis magus revanš. „Kui lasta neil duhh üles saada, mängivad väga hästi. Kapten Nikola Gjorgiev võib üksinda kohtumise saatuse otsustada,” rõhutas nurgaründaja Robert Täht. Kontrollmängudes jäi Makedoonia alla Montenegrole.

Rumeenia. Kunagine tippriik ei ole tükk aega tugevat meeskonda koostada suutnud. Tihti seetõttu, et kõik andekad mängijad pole koondisedressi selga tõmmanud. Nüüd võib koondisest puududa üksnes arsti loal. „Asi on tehtud sundimiseks. Iseasi, mis meeleolu see loob,” mõtiskles koondise kapten Kert Toobal.