Võrkpallikoondis alustas pärast eile kaotatud pronksimängu tagasisõitu juba öösel ja täna lõunaks jõuti Eestisse. Koondise rumeenlasest juhendaja Gheorghe Cretu sõitis reede õhtul autoga Lubinisse, kus algavaks hooajaks laob põhja tema juhendamisel Poola meistriliigas osalev Cuprumi klubi. Koondise mängijad saavad puhkuse, kuid algselt kavandatust lühema. Taas kogunetakse 31. augustil, nädal varem tuleb meestel hakata iseseisvalt treenima. Nädal peab sisaldama ka pallitreeninguid, seega Tartus olevaid mehi võib näha näiteks Bigbanki treeninguil. „Pikka aega järjest hotellis elada ja koondise rutiinis olla pole lihtne. Usun, et võimalus lähedastega aega veeta, taastab värskuse,“ märkis nurgaründaja Martti Juhkami.

Cretu kinnitas, et arvestab 12 Poolas käinud palluriga ka EM-finaalturniiril, neile lisanduvad temporündaja Timo Tammemaa ja libero Madis Pärtel. „Kõik teised on ootelehel ja hoiavad end vormis koduklubide juures,“ lausus juhendaja. Koondis valmistub EM-iks Rakveres, kus võõrustatakse kolmel korral Hollandit. Enne seisavad ees kontrollturniir Lubinis ja seejärel võõrustab meid kahel korral tänavu maailmaliigas 12. koha saanud Belgia.

Oktoobris Torinos peetavates EM-finaalturniiri alagrupimängudes on Eesti vastasteks Euroopa liigas vaid kolm võitu kogunud Horvaatia ning maailmaliigas esimese ja viienda koha pälvinud Prantsusmaa ja Itaalia. „Lihtne pole. Prantsusmaa ei sea maailmaliiga võidu järel väiksemat eesmärki kui Euroopa meistritiitel, ilmselt samad mõtted on Itaalialgi, kelle koondisega peaks vist liituma Kuubast pärit Osmany Juantorena (400 ja 800 meetri olümpiavõitja Alberto Juantorena vennapoeg – M. R.), kes on maailma üks parem nurgaründajaid. Ei teagi täpselt, kas Horvaatia kasutas Euroopa liigas kõiki võtmemängijaid,“ jutustas Juhkami. Kuubas sündinud ja aastatel 2003 – 2006 saareriigi koondist esindanud pallur, kellel on ka Itaalia pass, on avaldanud selget soovi nüüd pääseda Itaalia rahvusmeeskonda.

Võrkpallikoondise esialgne EM-koosseis
Sidemängijad: Kert Toobal, Andres Toobal
Diagonaalründajad: Oliver Venno, Renee Teppan
Nurgaründajad: Robert Täht, Martti Juhkami, Keith Pupart, Rauno Tamme
Temporündajad: Ardo Kreek, Andri Aganits, Henri Treial, Timo Tammemaa
Liberod: Rait Rikberg, Madis Pärtel