Tänastes poolfinaalides kohtuvad omavahel Sloveenia ja Poola (algusega kell 18) ning Eesti ja Makedoonia (kell 21). Mängust teeb otseülekande ETV2, mõlemale poolfinaalile saab kaasa elada ka internetis LAOLA TV vahendusel.

Tegelikult on mingid võimalused triumfiks kõigil neljal võistkonnal. Mõned on siiski tõenäolisemad võitjad kui teised. Pakun välja neli rohkem ja vähem võimalikku stsenaariumit.

Variant nr 1 – loogiline

Sloveenia võidab finaalis Eestit. Kuigi Eesti koondise kapten Kert Toobal ei nõustunud nimetama Sloveeniat Final Four’i suurimaks soosikuks („Kui nii nemad kui meie oleme võitnud kõik kümme alagrupimängu, siis miks peaks ühte suuremaks favoriidiks pidama kui teist?“), oleks nende võit kõige loogilisem. Alagrupis tegutsesid nad marukindlalt, siiani on tiitlivõistlustel olnud alati Eestist sammu ees (EM-finaalturniiridelt on ette näidata kaks 9. kohta, lisaks 13., 15., ja 16.) ja nende motivatsioonis ei maksa kahelda – meeskonna kõigutamatu eesmärk on algusest peale olnud Euroopa liiga võit ja pääs maailmaliigasse.

Ka Poola koondise peatreener Andrzej Kowal möönis, et Final Four’i peasoosikuks on Sloveenia. „Kui vaadata mängijate potentsiaali ja seda, millistest klubidest nad tulevad, siis pean ütlema, et Sloveenia on turniiri tugevaim võistkond,“ tõdes ta Euroopa alaliidu kodulehele antud intervjuus.

Variant nr 2 – laiale maailmale veidi üllatav

Tänavu ühe kaotuse kõrvale juba 18 võitu kogunud Eesti jätkab edukalt ja tuleb tšempioniks. See oleks väikene üllatus eelkõige laiemale võrkpalli maailmale, meie oleme treener Gheorghe Cretu hoolealuste tegutsemist lähedalt jälginud ning oskame ja julgeme triumfi loota. Kui suur on võidu tõenäosus? Külmalt kalkuleerides nii umbes 30,1 protsenti. Rehkendaksin nõnda: Makedoonia, keda alagrupis võitsime kindlalt 3:0 ja 3:1 vastu oleme selge favoriit – võidušanss on jämedalt öeldes 70 protsenti. Finaalis eeldatavalt Sloveenia vastu lükkaksin kerge soosikukoorma vastastele, meie võiduvõimaluseks oleks 43 protsenti.

Variant nr 3 – koduseinte toel

Ei tasu unustada, et mängud toimuvad Poolas, mida peetakse õigustatult võrkpalli Mekaks. Fanaatilised fännid võivad anda Poola B-koondisele tiivad ning poleks sugugi ime, kui nad tõukavad esmalt auti Sloveenia ning seejärel võidust joovastununa murraksid ka Eesti (või Makedoonia).

Teisalt räägivad rindeuudised, et õhkkond pole meeskonnas parim. Palju toimub koosseisu muudatusi ja A-koondisest alla saadetud mängijate poolvägisi mängitamine ei tee sisekliimale head. Ka Poola seljatasime alagrupis 3:0 ja 3:1, kuid need tulemused ei maksa enam midagi.

Variant nr 4 – üllatuspomm

Makedoonia jõudis Final Four’i tänu imelisele lõpuspurdile. Hakatuseks kaotas enne Euroopa liigat planeeritud kontrollmängudest ilma jäänud Makedoonia Eestile kindlalt kaks korda (sh esimese mängu avageim koguni 9:25), seejärel võideti kahel korral Iisraeli kui Taanile vannuti ühes mängus alla. Viimastes voorudes saadi aga hädavajalikud võidud Austria ja Poola üle ning poolfinaalile minnakse vastu psühholoogiliselt heas seisus – emotsioonid on kõrgel ja kohustusi turjal pole. Poolfinaalis kerget jalutuskäiku oodata ei maksa.