Meeste meistriliiga finaal: Pariisi Volley - Sete 25:20, 28:26, 25:23

Üllatuslikult finaali jõudnud Pariis ei andnud põhiturniiri võitjale eriti sõnaõigust. Ardo Kreek täitis oma osa hästi. Ta lõi 10 tõstest maha 8 ja lisas punkti nii bloki kui ka serviga.

Kui viimane punkt käes ja võitu tähistama hakati, rebis Kreek maha mängusärgi ja paljastas supermani särgi. Täna oli ta tõesti pidurdamatu imemees ja võis sellist asja endale lubada.

Naiste meistriliiga finaal: St Raphael - Cannes 27:25, 26:24, 23:25, 21:25, 15:9.
St Raphaeli võit oli suur üllatus, sest nende hooaja eesmärk oli liigasse püsima jääda, Cannes aga võitis põhiturniiri. "Ma uskusin, et võime võita. Nägin täna öösel unes, et võidame 3:2!" jutustas ülirõõmus Kajalina karjääri tipphetke järel. "Vastas oli väga tugev võistkond, 20kordne riigi meister. Me ei mõelnud, et võidame 3:0. Jäin enda mänguga rahule, rünnak võinuks parem olla, serv oli hea."

Diagonaalründajana tegutsev Kajalina tõi 16 punkti (kasutegur +13), rünnak 33%, 4 serviässa, 1 blokk.


Esiliiga finaal Rennes - Nice 20:25, 25:19, 24:26, 25:22, 18:20

Rennes'i kaotus oli ülimalt dramaatiline. Nad tulid neljandas geimis välja kaotusseisust ja alustasid viiendat hästi. Lõpp osutus loteriiks, Nice suutis ühe neljast matšpallist ära kasutada.

"Juba tundus, et oleme sellest jamast välja tulnud. Juhtisime viiendas geimis ja uskusin, et tuleb ära. Lõppkokkuvõttes mõttetu hooaeg," nentis 25 punkti toonud Juhkami. "Mängisime peaaegu 50 mängu, kaotasime neist viis, minu osalusel kolm. Aga me ei saanud midagi. Eesmärk oli võita ja meistriliigasse tõusta."

Mäletatavasti jõudis Rennes üllatuslikult finaali ka Prantsusmaa karikavõistlustel, kuid võidust jäi napilt puudu.

Toobal, kes näitas söödukunstis head taset, oli samuti löödud, silmadki niisked. "Oli karta, et see niisugune raske mäng tuleb. Kokkuvõttes otsustas paar punkti terve hooaja saatuse. Ega kedagi süüdistada ei saa. Mis natuke häiris, oli see, et jube lihtsalt läksid meestel vahepeal näod pikaks. Ei saa öelda, et kõrbesime, neil oli lihtsalt diagonaalründaja näol lisakäik."

Nice tõi play-off'iks Kameruni päritolu 205sentimeetrise David Feughoudi, kes tõi 24 punkti. Rennes'i resultatiivseimad olid Arvidas Miseikis 27 (+17) ja Martti Juhkami 25 (+15). Juhkami mängis hästi, realiseerides 42 tõstest 23 (55%). Toobal tõi 5 punkti.

ENNE MÄNGU

Ardo Kreek ja Pariisi Volley on kolmel aastal järjest saanud teise koha. Tänavune hooaeg ei sujunud Pariisil hästi, põhiturniir lõpetati kuuendana, poolfinaalis tiitlikaitsja Toursi alistamine kuulus üllatuste kilda. „Ei saa salata, et hooaeg oli konarlik. Finaali pääs tundus mingi hetk ikka täiesti utoopia,“ nentis poolfinaalides hüva vormi näidanud Kreek, kelle leping Prantsusmaa tippklubiga kehtib veel aasta. Ta on kirja saanud 70 blokki, olles liiga kolmas sulustaja.

Finaalivastaseks on põhiturniiri võitja Sete. Kihlveoportaalid peavad Pariisi isegi soosikuks, Eesti koondislane pole päri: „Favoriidikoorma lükkaks ilusti Sete’i peale, aga kõik on võimalik. Täiesti 50-50.“
Naiste hulgas on 203-sentimeetrise diagonaalründaja Kajalina võistkond St Raphael ootusi niigi meeletult ületanud. Eelmisel aastal vaid kolm võitu kogunud klubi eesmärgiks oli säilitada koht meistriliigas. Põhiturniir lõpetati seitsmendana, veerandfinaalis saadi üllatuslikult jagu teise asetusega Béziers’ist, poolfinaalis kolmanda asetusega Pariisist. Finaalis ootab põhiturniiri valitseja Cannes. Kas üllatustejada jätkub?

Kajalina hoiab liiga diagonaalründajate hulgas viiendat kohta. Poolfinaalides tõi Narvas Galina Alfjorova käe all võrkpalli mängima õppinud naine 19, 17 ja 18 punkti.

Kert Toobali ja Martti Juhkami klubi Rennes’i Volley domineeris esiliigat täielikult. Kulla ja meistriliiga koha peale mängitakse teisena lõpetanud Nice’iga. „Nende jaoks on see kolmas järjestikune finaal, kindlasti ei tule lihtne mäng,“ nentis Juhkami. „Mehed on meil niivõrd-kuivõrd terved ja seda hooaega silmas pidades on see juba kõva sõna.“

Toobali ja Juhkami jaoks on tegemist väga põhimõttelise mänguga. Nad siirdusid esiliiga klubisse üksnes mõttega, et järgmiseks aastaks tõustakse kõrgemasse seltskonda. Sel juhul oleks neil koht tugevas Prantsusmaa meistriliigas soolas. Kaotuse korral mõtteainet jagub. Kas tasub veel aasta veeta Prantsusmaa esiliigas või otsida paremaid pakkumisi?

Prantsusmaa meistriliigat peetakse meeste seas Euroopa tugevuselt viiendaks liigaks. Eespool on vaid Venemaa, Itaalia, Poola ja Türgi meistriliigad.
Hõbemedal, mis kurvastas. Kert Toobal ja Martti Juhkami tegid tubli mängu, ent nende meeskond kaotas ja hooaja eesmärk jäi ülinapilt täitmata.

Kert Toobal söötmas.

Martti Juhkami (keskel) on valmis klubikarjääri üheks tähtsamaks mänguks.

Martti Juhkami (keskel) on valmis klubikarjääri üheks tähtsamaks mänguks.

Kõik on valmis. Pariisi Volley finaalivastane Sete on lõpetamas treeningut, üks nende mängija venitab põhjalikult veel lihaseid.

2015 CEV VolleyballEuropean Championship