Eesti Päevaleht kirjutas nende väljajäämisest juba eelmisel nädalal. Toona ei soovinud peatreener Gheorghe Cretu seda teemat kommenteerida, öeldes, et enne nimekirja avalikustamist ei oleks see soliidne. Küsisime täna sama küsimust uuesti.

„Mängijad, kes väärivad kohta rahvusmeeskonnas, on rahvusmeeskonnas. Polegi rohkem midagi öelda. Ma ei kutsunud Pupartit ja Juhkamit, see on treenerite otsus, ja ongi kõik,” lausus Cretu. „Koondises on need, kes tahavad Eestit esindada. Ei mingit muud kommentaari.”

Kas saan aru, et nad siis ei taha esindada Eestit?
„Seda ma ei tea. Ei tea, kuna ma ei helistanud neile ega kutsunud neid rahvusmeeskonda. Helistasin teistele.”

Kas asi on eelmisel aastal juhtunus? (Teatavasti loobus Juhkami mullu ise koondisekutsest, Pupart aga soovis aidata koondist vaid suve teises pooles. Paraku Puparti kokkulepe Cretuga ei pidanud ja kuna ta varem appi ei tulnud, jättis treener ta EM-koondisest välja.)

„Ei. Ei, miks? Nemad otsustasid eelmisel aastal oma perekondade kasuks. Nad on mõlemad normaalsed, head mehed, eks kõigil on oma elu ja kõik teevad oma otsuseid. Mängisime nendeta, leidsime teisi mängijaid, kes võivad ka tulevikus head tööd teha ja arvestasime nendega. Tegelikult on kõik päris lihtne. Eelmise aasta olukorraga pole sel mitte midagi pistmist. Miks sa pead üldse küsima Puparti ja Juhkami kohta, mitte nende mängijate kohta, kes on meeskonnas? Ei saa sellest aru.”

Ma pole küll mingi ekspert, aga usun, et Pupart oleks kindlasti koondisele kasulik. Ta teeb vähe vigu, annab meeskonnale stabiilsust...
„Kas oled näinud teda sel hooajal mängimas või mis? Kas tead, kuidas ta mängis, mis ta statistika on? Mis vormis ta on? Meil on piisavalt mängijaid, kes saavad sel positsioonil hakkama. Sama oli ka eelmisel aastal, need kutid tegid head tööd.”

Aga pärast EM-finaalturniiri ei olnud sa isegi ju lõpptulemusega rahul.
„Mis sel mängijatega pistmist on? Nad tegid head tööd, andsid endast parima. Ja ma pole kunagi öelnud, et pole tulemusega rahul. Tulemus oli see, milleks olime tol hetkel võimelised. Ja ei midagi muud. Eks kõik tahtsid rohkem. Näiteks Itaalia soovis minimaalselt poolfinaali jõuda, aga ei jõudnud poolfinaali. Muidugi pole nad rahul. Kõik tahavad enamat. Samas peame vaatama, mis konkreetsel hetkel on võimalik.”

Hea küll, räägime siis mängijatest, kes on nimekirjas. Milline positsioon on Eesti koondises kõige tugevam ja kõige nõrgem? Kas peaksime muretsema millegi pärast?
„Meil on igal positsioonil üsna ühtlane seis. Oliver (Venno) ja Renee (Teppan) tegid väga hea hooaja ja on heas vormis. Keskel on kõik mehed – Timo (Tammemaa), (Andri) Aganits ja (Henri) Treial – tegemas väga head hooaega. Sel positsioonil tuleb põhikoosseisu kohtade nimel kõva andmine.

Liberot osas olen üsna elevil, kuidas Silver Maar meeskonda sulandub. Kindlasti kõik aitavad tal kohaneda. Olen uudishimulik, olen paari ta mängu näinud ja see oli üsna muljetavaldav. Nurgameeste kohtadel on samal kutid, kes mullu. Loodan, et Karli (Allik) on parem kui eelmine aasta ja tervislikest probleemidest jagu saanud. Sel hooajal tegi ta paar väga head mängu. Peaasi, et ta on terve, talenti on tal kindlasti palju."

Kuuldavasti on Andrus Raadikul tervisemured ja ta pole kindel, kas saab koondist aidata.
„Tal olid hooaja käigus muresid ja peab nüüd vaatama, kuidas olukord on. Jälgime olukorda ja üritame teda aidata. Loodetavasti on tal parem ja ta on ikkagi meiega.”

A- ja B-koondised
Rahvusmeeskonna kandidaadid:


Sidemängijad: Kert Toobal (Rennes Volley 35, Prantsusmaa), Andres Toobal (VK Prievidza, Slovakkia), Markkus Keel (Pärnu Võrkpalliklubi).

Temporündajad: Henri Treial (ČEZ Karlovarsko, Tšehhi), Ardo Kreek (Pariisi Volley, Prantsusmaa), Kevin Soo (Chemie Volley Mitteldeutschland, Saksamaa), Timo Tammemaa (Maaseiki Noliko, Belgia), Andri Aganits (Montpellier Volley, Prantsusmaa), Mart Naaber (Bigbank Tartu).

Nurgaründajad: Dmitri Korotkov (TTÜ), Oliver Orav (Selver Tallinn), Karli Allik (Düreni SWD Powervolleys, Saksamaa), Robert Täht (Lubini Cuprum, Poola), Kristo Kollo (Schönenwerdi Volley, Šveits), Andrus Raadik (Pielavesi Sampo, Soome).

Diagonaalründajad: Renee Teppan (Trentino Volley, Itaalia), Oliver Venno (Ankara Maliye Piyango, Türgi).

Liberod: Rait Rikberg (Bigbank Tartu), Silver Maar (Pärnu Võrkpalliklubi).


B-koondise kandidaadid:

Sidemängijad: Robert Viiber (Assoc. Jovens Fonte Bastardo, Portugal), Markkus Keel (Pärnu Võrkpalliklubi), Renet Vanker (Selver Tallinn).

Temporündajad: Mihkel Varblane (Selver Tallinn), Alex Saaremaa (Bigbank Tartu), Kevin Soo (Chemie Volley Mitteldeutschland, Saksamaa).

Nurgaründajad: Dmitri Korotkov (TTÜ), Kevin Saar (Pärnu Võrkpalliklubi), Karli Allik (Düreni SWD Powervolleys, Saksamaa), Stefan Kaibald (Bigbank Tartu).

Diagonaalründajad: Tarvo Täht (TTÜ), Markus Uuskari (Bigbank Tartu).

Liberod: Johan Vahter (Saaremaa VK).