Laupäeval kell 17 pannakse Jelgavas pall mängu võrkpalli EM-valiksarja play-off’is, kus Eesti ja Läti võistlevad EM-pileti nimel. Kuigi naabrid tunnevad teineteist niigi väga hästi, kuluvad igasugused näpunäited ja tähelepanekud marjaks ära.

Pole saladus, et kümme aastat Eesti koondist juhendanud Avo Keel saab Läti treeneritega oivaliselt läbi. Just Keel oli see mees, kes veenis juba sisuliselt karjääri lõpetanud olümpiahõbeda Raimonds Vilde 2001. aastal ühinema Pärnu ESS-iga. Raimo Pajusalu ja Rivo Vesik on hiljem tunnistanud, et Läti temporündajast vanameistri kõrval harjutamine andis hindamatu kogemuse.

Venemaa koondist ja maailma paremaid klubisid juhendanud Kolčinsit soovis Keel omal ajal korduvalt saada Eesti koondise treeneripingile ja lõpuks saigi tipptreeneri endale appi. Ka temaga saab Keel väga hästi läbi.

Mida teeb Keel, kui semud enne matši helistavad ja kuulavad Eesti koondise osas maad? „Me oleme vana kooli mehed ja selliseid võtteid ei kasuta,“ on Keel veendunud, et Vilde ja Kolčins ei hakka üritamagi. „Kas kuidagi teisiti on üldse mõeldav? Me pole mingi Cola-Cola põlvkond, meil pole vaja kõike paberile kirja panna, piisab mehesõnast kah.“

Käimasolevas valiksarjas on Läti väga kindlalt esinenud. Suhteliselt hõlpsalt saadi kahel korral jagu Horvaatiast ja Iisraelist, korra tehti selg prügiseks ka Slovakkial. Eesti kogus kuue mänguga kaheksa punkti, oma grupis ülinapilt teiseks jäänud Läti koguni 15. „Paneksin Läti siiski samasse klassi Rootsi ja Valgevenega. Kui vaatame viimast viit-kuut aastat, on Lätil olnud siiski vaid üksikuid välgatusi. Eesti on favoriit,” on Keel optimistlik.

Jelgava spordihalli mahutavus on 2500. Piletihind on eelmüügist vaid viis eurot ning võib oodata, et saal läheb tähtsa mängu puhul täiesti täis. Eesti fännidel on mõistlik aegsasti pileti ära osta ja varakult kohale minna, sest eraldi fännisektorit meile eraldatud ei ole. Kui Läti mängis nelja aasta eest play-off’is Türgiga, pressiti Jelgava halli Euroopa võrkpalliliidu andmetel koguni 3800 inimest.

Laupäevasele avamängule saab pileteid osta SIIT ja 9. oktoobril Tondiraba jäähallis peetavale korduskohtumisele SIIT.