"Ma arvan küll, et seni võib hooajaga igati rahul olla," ütleb statistik Alar Rikberg, kes on Keith Puparti, Robert Tähe, peatreener Gheorghe Cretu ja füüsilise ettevalmistuse treeneri Mirko Fasini kõrval üks viiest Cuprumis tegutsevast Eesti koondislasest.

Täht (23) ja Pupart (31) on alustanud hooaega sedavõrd hästi, et liiga nurgaründajata edetabelis (aluseks kasutegur) paiknetakse vastavalt teisel ja kolmandal kohal.

"Pupi (Puparti hüüdnimi - toim) on alanud klubihooajal mänginud õnneks tunduvalt paremini kui koondise eest. Paremuse poole hakkas tema vorm liikuma alates playoff-mängudest Lätiga. Kui Pupi on mänginud ka äärmiselt stabiilselt, siis Robi puhul on olnud seni kaks varianti - kas väga hea või kesine esitus."

Keith Pupart

Rikbergi sõnul on vastaste suhtumine Tähte muutunud suve jooksul märgatavalt.

"Kui eelmisel hooajal oli Robi vastaste jaoks tundmatu suurus ning ega keegi alguses temale ei keskendunud, siis nüüd servitakse peamiselt just tema peale, et rünnakul ta tiibu kärpida. Ka meie kasutame vastaste puhul sama taktikat - survestame serviga võtmemängijat," selgitab Rikberg.

Rikberg lisab, et leegionäride head mängud ei too Poolas automaatselt kaasa suurt meediahuvi. Ka põhjus selleks on arusaadav: tipptasemel poolakaid mängib liigas palju ja põhitähelepanu saavad just nemad. Lisaks on praegu kuum teema Poola võrkpallikoondise uue peatreeneri valimine ning ühtlasi see, millised mängijad võiksid või peaksid tulevase juhendaja valikusse mahtuma.

Rikberg nõustub, et Täht võiks oma potentsiaalilt tõesti koputada peagi Euroopa suurklubide ustele, kuid samas tuletab meelde, et võrulasel on Lubiniga kaheaastane leping.

"Tal on lepingus mõistagi väljaostusumma kirjas ning rikkad klubid võivad selle ka välja käia, kuigi väga tihti seda ei juhtu. Suurklubisse siirdumisel on omad riskid - seal mängitakse ainult tulemuse peale. Nii võib noor mängija jääda pingile ning ei arene edasi. Analoogne näide on tänavusest hooajast võtta Belchatowist kahe Tähe eakaaslasega, kes olid mullu oma klubides põhitegijad, aga nüüd istuvad koos pingil."

Robert Täht

Rikbergi sõnul ei ole hetkel otseselt põhjust karta, et Täht või Pupart varusse peaks langema. "Kreeklane Rafael Koumentakis pole suutnud meie mängustiiliga kohaneda ja ma arvan, et tal läheb kaks-kolm kuud veel aega. Neljandal nurgamehel Igor Grobelnyl on olnud hooaja alguses paar tervisemuret ja üldiselt on ta samas seisus nagu Täht mullu - ta peab trennis kaaslaseid pidevalt üle mängima hakkama, et algkoosseisu pääseda."

Lubini juhendaja Cheorghe Cretu käekiri ei soodusta Rikbergi sõnul põhimeeste pidevat vahetumist. "Ta mängib üldiselt kogu hooaja seitsme mehega. Põhjus, miks me oleme seni mänginud sisuliselt eelmise hooaja koosseisuga - vahetunud on vaid üks tempomees -, peitub ka selles, et koostöö klapitamiseks oli tänavu väga vähe aega."

Gheorghe Cretu

Kunagine indiaca-mängija, MM-ilgi medaleid võitnud Rikberg loodab, et pika koondisesuve seljataha jätnud Pupart ja Täht suudaksid vormi hoida veel kuu aega.

"17. detsembril algab liigas paarinädalane paus, kus mehed saavad vormi koguda. Praegu ootab meid ees aga neli-viis mängu, mis näitavad ära, kas meil on tänavu asja poolfinaali või mitte. Hetkel on see minu arust väga reaalne eesmärk. Kolm suurt ja tugevat on nii tasemelt kui eelarvelt eest ära, aga järgnevad kuus-seitse meeskonda on võimaluste poolest umbes samal pulgal, eelarve kõigil miljoni euro kandis. Meie suuremad konkurendid poolfinaali kohale on Gdansk ja Jastrzebie-Zdroj, kellel kolme suurega mängust on kirjas kaks võitu ja üks napp kaotus."

Lubin kohtub muide täna õhtupoolikul võõrsil just oma põhikonkurendi Gdnaskiga. "Sellest võib meie jaoks kujuneda hooaja tähtsaim mäng. Kui suudame neilt kasvõi ühe punkti röövida, oleks hästi, kuigi loodan mõistagi enamat," lisas Rikberg kavalalt.

*Poola kõrgliigas mängivad 16 meeskonda üksteisega kahel korral läbi ning neli paremat edenevad seejärel poolfinaali. Ülejäänud klubisid ootavad ees kohamängud ehk põhiturniiri viies mängib kuuendaga, seitsmes kaheksandaga jne. Põhiturniiri esimene ring mängitakse ära seejuures sisuliselt poole lühema aja jooksul kui teine ring.