"Ta on endale sumomaailmas piisavalt palju nime teinud. Kui mitte maailmas, siis Jaapani MMA-s on tal teenimisvõimalusi kuhjaga, isegi siis, kui tal hästi ei lähe. See raha, mis talle mõni Eesti sari võiks pakkuda... Need vahed on ulmelised. Rääkimata sellest, kui raske on talle vastast leida. Ning siis pead sa kinni maksma mitte ainult Baruto, vaid ka vastase palga. Seega võimalus, et teda Eestis võistlemas näeb, on imeväike," arvas Tõnissaar.

Endine sumomaailma ozeki Baruto teatas täna, et jätkab sportlaskarjääri vabavõitlejana, olles sõlminud lepingu Jaapani MMA sarjaga Rizin Fighting Federation. Oma esimese matši peab Höövelson 31. detsembril Tokyos.

Höövelson on enda sõnul 20 kilo kaalust alla võtnud ning kaalub nüüd 170 kg, pikkust on Lääne-Virumaalt pärit vägilasel 198 cm.

Vähe sellest, et Tõnissaar pole kursis maailma konkurentsiga nii suurte meeste seas, tal pole aimugi, kuidas sellise massi juures vabavõitlus üldse välja peaks nägema.

"Ma ei kujuta ette, milliseks sellise massiga mehe juures saab olema massi ja tehnika osakaal. Võib-olla on nii, et mida suuremaks mehed lähevad, seda suuremaks saab jõu osakaal ja kes esimesena maha läheb, see sinna ka jääb. Eks võitja selgub alati ringis. Ülejäänud on spekulatsioon," rääkis Tõnissaar.

Maailma vabavõitluses on endistest sumomaadlejatest kuulsaks saanud USA-lt Hawaiilt pärit Chad Rowan ehk Akebono (203 cm, 233 kg), kes saavutas Jaapani sumos yokozuna tiitli. Ta jätkas karjääri K-1 ja MMA võitlejana, kuid saavutas 13 matši jooksul vaid ühe võidu. Edasi lõbustas ta Ameerika publikut meelelahutuslikus wrestlingus.

Tõnissaar tunnistas, et uudis MMA-sse siirduvast Barutost lõi ta päris pahviks. „Kui keegi oleks minult küsinud, mis on järgmine suur uudis Eesti vabavõitluses, siis see oleks ilmselt umbes 500. kohal olnud.“