"Kõik tuttavad on ammu juba öelnud, et aitab küll, aga no ju siis endal igav ja ikka kisub sinna ringi võitlema. Eriti veel, kui siiani pea poole noorematest jaks veel üle käib!" on mees ise tahet täis.

Ruuderi jaoks oli tegemist karjääri teise EMilt teenitud medaliga - ka kaks aastat tagasi tuli pronksmedal.

"Eelmine Euroopakate medal tuli Bilbao ringis low-kick kategoorias. Seekord otsustasin esmakordselt tatami-aladel ennast proovile panna ja võistlesin kick-light kategoorias veel suuremate härradega ehk siis kaalukategoorias kuni 89kg. Stiilide vahe seisneb peaasjalikult selles, et tatamil peavad löögid olema niiöelda mõõdukalt doseeritud ehk siis auti vastast lüüa ei tohi. Samuti keerulisemate tehniliste löökide eest antakse tatamil rohkem punkte, jalalöögid pähe, hüppelt löögid jne.," selgitab Ruuder, kes oli ainus eestlane 500 võistleja seas, esindades Eestit 45 teise riigi keskel.

"Arvestades praegust pingelist olukorda Euroopas, oli võistlejaid ķüll tibake vähem kui tavaliselt, kuid kõik põhilised medaliriigid (Venemaa, Türgi, Valgevene jt.) olid oma koondistega kohal," räägib 10-kordne Eesti meister kikkpoksis, kelle õpilased spordiklubist Kombat toonud aga juba üle 100 medali.

"Loosiga alguses vedas ja esimese matši tegin kohe veerandfinaalis kohaliku karvase "Heraklesega" (Kekis Ioannis), kelle võitsin ilmse ülekaaluga - tatamil tähendab see, et juhtisin rohkem kui 15 löögiga ja matš lõpetati," on Tartus Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumis kehalise kasvatuse õpetajana töötav Ruuder.

"Poolfinaalis kaotasin punktidega peajagu pikemale mitmekordsele venelasest maailmameistrile Bobrov Aleksandrile, kes ka Euroopa meistriks krooniti. Venelane vehkis kaugelt, löögivahetusse ei tulnud ja mina ise nagu otseselt ühtegi lööki pihta ei saanud. Samas punkte anti talle põhimõtteliselt puudutamise eest ja kuhjaga! Ilmselgelt pole poolkontaktsed alad päris minu rida, kuna siiani ikka olen võidu jaoks pidanud vastased külili lööma ja see stiil sobib mulle tunduvalt paremini. Aga no vähemasti miski medal tuli ja vanahärra jälle kogemuse võrra rikkam! Ise olin loomulikult taas kõige vanem osaleja. Teised minu kaalus olid sinna 20-21 aasta kanti," lisab Ruuder, kelle võitlejakarjäär algas juba 1994. aastal.

"Kokkuvõttes olid kõik vastased võidetavad ja kulla oleks pidanud ära tooma, aga läks nii nagu läks. Praegu võtan ilmselt aja natuke maha, puhkan närve ja keha. Ja kui veel motivatsiooni ja sponsoreid leiab ning treeneri- ja õpetajatöö kõrvalt aega jagub, siis ehk järgmine aasta veelgi kord "viimasele" MMile," lisab Ruuder, kel seni MMilt teenitud kaks viiendat kohta.