Peterburi turniir on üks esinduslikumaid juunioride turniire maailmas, kus on kohal pea kõik paremad. Seni eestlased sel turniiril pole nii kaugele jõudnud kui Kuusik sel korral.

Tatamile asus kehakaalus kuni 90 kg 31 judokat. Esimeses ringis alistas Kuusik valgevenelase Anton Sachylovichi, kes oli mullu U18 Euroopa meistrivõistluste pronks. Teises ringis pidi eestlane küll alla vanduma ungarlasele Peter Kordelyle, kes eelmisel nädalavahetusel oli Itaalias kolmas. Et viimane jõudis poolfinaali, siis sai Kuusik edasi maadelda lohutusringis, kus alistas kolm järgmist vastast ipponiga. Alistatute hulgas olid 2013. aasta U18 Euroopa meister Karlen Palian (Venemaa) ja maailma edetabeli kuues brasiillane Henrique Francini. Kolmanda koha kohtumises pidi ta tunnistama sakslase, maailma edetabeli kolmeteistkümnenda Sandro Makatsaria paremust ja lõppkokkuvõttes viies koht. Ülejäänud eestlastel paremate hulka asja polnud.

Viies oli Kuusik ka aprilli algul Ateenas toimunud MK-etapil, kus poolfinaalis pidi ta pärast tasavägist matši alla vanduma hiljem turniiri võitnud grusiin Onise Saneblidzele. Küll jõudis Kuusik poodiumile märtsis toimunud etapil Coimbras (Portugal), kus poolfinaalis tuli kaotus maailma edetabeli liidrilt Nikoloz Sherazadishvililt (Hispaania), ent kolmanda koha kohtumises alistas Kuusik teise hispaanlase Pedro Jimenez Patino.

Enne Peterburi turniiri oli Kuusik maailma edetabelis 26. kohal, sealhulgas eurooplaste hulgas 12. Uues edetabelis peaks ta jõudma juba kahekümne parema juuniori sekka.

Loodetavasti suudavad nii judoliit, klubi DO kui ka Tartu Ülikool toetada Mattiast tema püüdlustes teel olümpiale aastal 2020.