Eesti maadlusliidu pöördumine:

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) täitevkomitee otsus kaotada maadlus tulevikus olümpiamängude kavast on pannud paljud riigid tegutsema, võitlus käib kõikjal, ka meil Eestis.

Eesti maadlus on selle lühikese ajaga saanud palju toetajaid juurde, mille eest soovib Eesti Maadlusliit (EML) avaldada tunnustust ja tänu kõikidele maadluse arendajatele ning spordisõpradele, kes meiega koos võitlevad.

20. veebruaril tegi EML Eesti Olümpiakomiteele (EOK) pöördumise, paludes ROK-i poole pöördumisel toetust. Hetkel käivad läbirääkimised EOK poolt teiste Balti riikidega, kas ka nemad sellise pöördumisega ühineksid, pöördumine saadetakse välja lähiajal.

Veebruarikuusse jäi Eesti maadluse jaoks oluline sündmus – EML esindajad käisid 25.-26. veebruaril Moskvas kohtumas FILA büroo liikme ja Venemaa Maadlusliidu presidendi Mihail Mamiasviliga, eesmärgiga saada informatsiooni tegevuskava kohta, mis aitab tagada maadluse olümpiamängude kavva taaslülitamise. Kohtumisel vahetati informatsiooni, avaldati toetust Mamiasvili poolt algatatud muutustele, sh avaldati toetust ka uuele FILA presidendile Nenad Lalovicile ja arutati, kuidas saab Eesti olla selles protsessis kasulik. Kohtumisel tänas Mamiasvili Eestit toetuse eest ning tutvustas plaani ja tegevusi, mis aitavad kaasa maadluse olümpiakavasse lisamisel. Veendusime, et käib tõsine töö väga kõrgel tasemel. Kohtumisel räägiti, nüüdseks juba küll 7. märtsil aset leidnud, presidendi Nenad Lalovici ja ROK-i presidendi Mr. Rogge’ga ametlikust kohtumisest ja tõsteti esile Lalovici võimekust korraldada sellisel tasemel kohtumine väga lühikese ajaga. Arutelu tulemustest loodame kuulda õige pea. Niisamuti kuulsime ka sellest, kui suurt eeltööd tehakse eeldatavasti 29. mail Peterburis aset leidva ROK-i täitevkomitee koosolekuks, millesse on kaasatud ka Venemaa president Vladimir Putin. Sellel koosolekul valitakse seitsmest olümpiamängudele kandideerivast spordialast välja kolm spordiala, mille hulgast tehakse lõplik valik septembris Buenos Aireses toimuval ROK-i nõupidamisel.

5. märtsil tegi EML koos Põhjamaade, Läti ja Leeduga ühise pöördumise kõikidele FILA liikmesriikidele. Kõik allakirjutanud avaldavad ühiselt toetust FILA praegusele presidendile Nenad Lalovicile ning kutsuvad üles kõiki liikmesriike uut presidenti ja tema poolt planeeritud muudatusi toetama.

Kindlasti on järgmine koht, kus maadluse olukorda arutatakse, märtsi teises pooles Gruusias, Tbilisis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel, mille raames toimub 18. märtsil ka CELA (Euroopa maadlusliitude ühendus) koosolek.

Viimaste uudistena peab kindlasti välja tooma 18. mail Moskvas toimuv FILA erakorraline kongress, kus valitakse uus president, sinnamaani on kohusetäitjaks Nenad Lalovic. President valitakse perioodiks kuni september 2014, misjärel FILA korraline kongress valib järgnevaks kuueks aastaks uue presidendi. Samuti arutatakse Moskvas maadlusreeglite muudatusi, et teha spordiala arusaadavamaks ning vaadatavamaks fännidele ja sportlastele.

Lõpetuseks kordan Alexander Karelini poolt öeldut, et maadlejatele omaselt kannatlikkuse ja suure töötahtega peame üleval hoidma dialoogi ROK-iga, esitades tugevaid argumente, pidades meeles, et me esindame väga suurt hulka maadlejaid, suurt hulka fänne ja maadluse sõpru.
Hoiame teid kõiki, maadluse käekäigust huvitatuid, jätkuvalt kursis edasiste arengutega.

Kutsun kõiki üles toetame Eesti maadlust ja koos sellega ka maailma maadlust läbi üleskutse „Toetame Eesti Maadlust”.

Priit Piilmann,
Eesti Maadlusliidu President