Kuid Klitško heidab president Viktor Janukovitši “Regioonide parteile” ette valimiste manipuleerimist ja dokumentide võltsimist ja nõuab Saksamaa liiduvalitsuselt suurema surve avaldamist Ukrainale. Kohtudes äsja Berliinis välisminister Guido Westerwellega tuli muuhulgas jutuks võimalike sanktsioonide kehtestamine Ukraina vastu, sest nagu vanem Klitško-vendadest tõi esile, viis Janukovitš seekord läbi „eriliselt räpase valimiskampaania“.

Milline näeb välja Vitali Klitško tulevik? Kas mitmekordne tšempion pühendab ennast nüüd kogunisti poliitikale, või soovib ta peale mitte nii rahuldavaid valimistulemusi naasta poliitiliselt parketilt tagasi poksiringi? Venna Vladimiri matši ajal Mariusz Wachiga rääkis maailmameister järgmist.

Valimised lõppesid Teie jaoks mitte nii rahuldavate tulemustega. Kas Te soovite asetada valimistulemused kahtluse alla?
Ma ei soovi olla halb kaotaja. Kuid valimiste ajal tekkis mitmeid olukordi, kus oli selgelt märgata, et seal ei kehtinud “puhtad meetodid”. Ka häälte kokkulugemine ei toimunud nende standardite kohaselt, mis kehtivad Euroopa Liidus. Ukraina on kahjuks veel väga kaugel demokraatiast. Siin oli märgata mitmeid juhuseid, kus valijate hääli manipuleeriti.

Te räägite valimiste manipuleerimisest. Millised konkreetsed järeldused teete sellest?
Kui me räägime valimiste manipuleerimisest, siis see ei toimunud mitte igal pool. Seega pole võimalik öelda, et kogu valimine oli manipuleeritud.

Kas Te nõuate uusi valimisi?
See pole võimatu. Samas arvan, et uusi valimisi ei tule. Pealegi, kui hääli on lugemas kokku alati samad inimesed, siis võime me valida ükskõik kui mitu korda, tulemus jääb ikkagi samaks. Reaalne oleks organiseerida uued valimised teatud piirkondades. Valimiskomisjon tegi kindlaks, et viies rajoonis ei ole hääli loetud korrektselt kokku või seal on tulemusi koguni võltsitud. Meie arvame, et neid rajoone on rohkem, 13.  

Kuidas soovite nüüd edasi tegutseda?
Me pöördusime juba kohtu ja president Janukovitši poole. Riigipea peab garanteerima, et seadused kehtivad. Oleme juba kuulnud, et president soovib reageerida. Sellest tulenevalt peame me tema vastuse ära ootama. Kuid selge on, et neid, kes manipuleerisid ja võltsisid, peab karistama.

Esimest korda koguneb uus parlament 17. detsembril. Teid valiti Udari esindajana sinna saadikuks. Kas kavatsete sel päeval parlamenti minna?
Seda ei oska ma veel öelda, see sõltub palju sellest, kuidas praegune olukord edasi areneb.

Kui väsinud Te olete valimiskampaaniast ja kas Te ei tunne vahel igatsust oma treeningulaagri järele Stanglwirtis?
Ma sõidan alati meelsasti Stanglwirti (Tirol, Austria), olen seal ju veetnud palju aega. Ma armastan sealset rahu. Kuid Te soovite ju tegelikult vastust küsimusele, kas Vitali Klitško soovib edasi poksida... Oma tuleviku üle poksijana otsustan ma kõige hiljem 17. detsembril. Võib-olla poksin ma veel mõned korrad või siis pühendan ennast kogunisti poliitikale. Igal juhul on mul poksija süda. Poks on, jääb ja saab alati olema minu südames.

Teis on ju veel küllaldaselt kuiva pulbrit*) järgmise kindaduelli jaoks... 
Minus on küllaldaselt jõudu ja kuiva pulbrit nii poliitilise töö ja võimaliku järgmise rusikavõitluse jaoks.

Teie järgmiseks vastaseks võiks olla David Haye. Britt võtab ju osa džunglilaagrist, mis viiakse läbi Austraalias **). Mida Te sellest arvate?
See koht on nagu loodud David Hayele. Ma loodan, et teda ei tule seal hammustama prussakad, rotid või mürgised maod. See mees vaevleb igavuse käes. Kuid võib-olla leiab ta, et see koht on hea tema järgmiseks treeningulaagriks.

Intervjuu: RTL
Foto: © Aino Siebert

*) Peale võitu Gelsenkirchenis 2010 Albert Sosnowski vastu kasutas Vitali Klitško küsimuse peale “kui kaua soovib ta edasi poksida” väljendit: “Ma olen veel täis pulbrit, mis tahab minust välja tulla”.

**) Küsimus on telekanal ITV saatest “I’m a Celebrity . . . Get Me Out of Here!”