Olen lubanud oma blogis kõikidele mulle esitatud küsimustele ja teemaarendustele vastata - nii neile, mis jäetud kommentaariumisse, kui ka nendele, mis näoraamatus. Olles lugenud kõik 91 kommentaari mitu korda läbi ning juureldes, kuidas millelegi vastata, jõudsin pikapeale arusaamiseni, et nii ei lähe.

Minu võib-olla natuke ebaharilikuma nurga alt ja üsnagi kitsalt piiritletud kirjutükk leidis kaasamõtlemist väga erinevatel suundadel. Arutati nii konkreetsele juhtumile lähemal seisvate teemade, näiteks enesekaitse, karistuste leebuse ja omakohtu üle, kui pöörati tähelepanu ka suuremale pildile - sotsiaalsetele probleemidele, mis teevad taoliste olukordade tekkimise üldse võimalikuks, ning milline on ja võiks olla meedia roll kõiges selles. Kellel huvi nende mõttearendustega lähemalt tutvuda, leiate need kõik selle postituse lõpust.

Selge on see, et kõigele sellele ma siin vastata ei oska. Mitte et nobedatest näppudest vajaka jääks, aga siin on päris palju teemaarendusi, mida ma ei ole enda jaoks veel päris selgeks jõudnud mõelda - seisukohad, mille väljaütlemine kõlaks poolikult, ka minu enda peas.

Aga minupoolse tagasisideta kõik need inimesed siiski ei jää.

Mul on väga hea meel näha, et paljud meist oskavad oma seisukohti väljendada ja sealhulgas jääda ka teistega eriarvamusele, tehes seda kaasarutlejate suhtes viisakalt ja lugupidavalt. Ma arvan, et see on väga oluline baasoskus, kui soovime asjadest konstruktiivselt rääkida - enda elu paremaks muuta ja ühiskonda paremaks muuta. Ühtlasi usun, et kui soovime midagi suuremat muuta või mõjutada, tuleb alustada endast.

Päris mitmes kommentaaris jäi kõlama, kas ja kuidas mina, Ott Tõnissaar, kas siis võitlussportlase ja eelneva kirjatüki autorina või ka lihtsalt inimese ja kodanikuna saaksin taoliste olukordade kordumist vähendada - et ühiskonnas oleks vähem Tartu loo peksja tüüpi inimesi ja olukordi ning samas oleks rohkem Jaanuse tüüpi inimesi ja lahendusi.

Seega - vastuseks kõikidele kommentaaridele tegin endale üleskutse panna kirja, mida mina teen ja saaksin veel teha parema Eesti nimel. Nimekiri pole muidugi lõplik, aga lükkan mõned olulised otsad lahti.

Tegelen noortega

Kõik saab alguse algusest. Mida rohkem on meil võimalik tegeleda noortega - neid suunata, olla positiivseks eeskujuks ja aidata leida oma teed, seda tervem on meie ühiskond. Noortega tegelemine tähendab aga nendega päriselt tegelemist - mitte ainult silmapiiril olemist ja voldikute jagamist, vaid päriselt kohal olemist ja osa võtmist.

RAJU demopäevad Solarise keskuses - noormees minult jalgu alt pühikmas (aprill 2013).

Minul on selleks võimalus Tartu maadlusklubis Englas, mis toob päev-päevalt kokku aina enam mehehakatisi - noorimad neist 4-5-aastased. Lisaks maadlusspordi tehnilisele poolele õpib trennis ka palju muud - kuidas eesmärke seada, kuidas eesmärkide saavutamiseks rasket tööd teha ja pühenduda, kuidas tagasilöökidega toime tulla, kuidas (noor)meestekarjas hakkama saada, milline väärtus on füüsilisel tegevusel ja palju muud. Lisaks - kui sa oled trennis, ei saa sa olla samal ajal kusagil mujal, näiteks põõsastes suitsu tegemas. Kõik see "toodab" enesekindlaid ja sirgeseljalisi inimesi, mille üks osa on kindlasti ka oskus vajadusel enda ja oma lähedaste eest seista. Lisaks kaasalöömisele Kristjan Pressi juhitavas Englase klubis, olen võtnud ja võtan ka edaspidi osa projektidest, mis on suunatud riskigrupis olevatele noortele, kelle taustaks on lagunenud pered, tagasihoidlik elukeskkond, raske sotsiaalne olukord ja muu säärane, mis ei ole just parim stardikapital elu alustamiseks. Samuti satun sportlasena mõnikord ka mõne suurema auditooriumi ette oma kogemusi ja katsumusi jagama.

Olen sportlik eeskuju

Olen oma sportimisega eeskujuks nii noortele kui ka vanematele. Sport ei tähenda ainult saavutussporti - sport tähendab ka piisavat liikumist ja tervislikke valikuid. Sport tähendab oma üleliigse energia elutervet suunamist. Sport tähendab oskust soovitu saavutamise nimel rassida ning mitte alla anda olukordades, kus tulevik tundub tume. Sport tähendab elamist, väljakutsete vastuvõtmist, eneseületamist ja enda tundmaõppimist. Sport tähendab julgust tunnistada tehtud vigu ja neid parandada.

Jah, kõige selle jaoks ei pea sport olema ju ainus valik - selle kõik võib enda jaoks leida ka läbi mõne muu tegevuse. Aga minu jaoks on see tegevus sport.

Olen osavõtlik

Teen häält, kui tunnen, et minu hääl võiks kellelegi kohale jõuda või algatada midagi, mille järellainetus võiks kellelegi kohale jõuda. Löön kaasa, kui mul on võimalus midagi muuta.

Minu pere

Pere ja kogukond on ühiskonna alustalad - kui siin asjad sujuvad, on ka ülejäänud eluga lihtsam vastakuti seista. Mida laiem on baas, kuhu toetuda, seda väiksem on võimalus ümber kukkuda - puhas matemaatika. Samas on see ka üks "nõiaring", sest tugevate perede ja kogukondade tekkeks on vaja tugevaid indiviide.

Suurim väärtus ja ka väljakutse, mida oma peresse panustamiseks vaja, on aeg. Olen olemas ja olen kohal.

Minu kogukond

Naeratan oma naabritele ja ütlen neile tere. Olen tähelepanelik ja aitan, kus vaja. Olen sõbralik ja positiivne ning käitun nii, nagu tahan, et minuga käitutaks. Kui asjad kogukonnas ei lähe minule meelepärases suunas, siis kõigepealt mõtlen, seejärel räägin ja alles siis reageerin. Panustan, et lähestikku elavatest inimestest saaks kogukond - alustuseks korraldaks õige värskelt uude elukohta kolinud inimestega ühe ühise kevadise grillimise ja tutvumisolengu?!

Ebaõigluse märkamine

Märkan, hindan olukorda ja sekkun moel, et minu sekkumisest tõuseks tulu. Julgustan ka teisi.

Päris palju suurt juttu ja ilusaid sõnu? Ei ole! Väga lihtsad asjad, väga minakesksed asjad - igaühele-tehtavad-tüüpi-asjad. Tõenäoliselt teed sa siit juba päris mitmeid asju instinktiivselt või natuke teistsugusel kujul.

---

Eelmise postituse juurde jäetud kommentaarid

Panen siia mugavamaks lugemiseks kõik eelmise postituse alla jäetud kommentaarid kronoloogilises järjekorras.

Kommentaar eemaldatud

VASTUS EELMISELE: Kindral... 15.03.2016 11:06

Kuule Lible mine löö kirikukella vahelduseks :) mis kinni ei jää saab kinni löödud :)

rossss 15.03.2016 10:38

Õige mees näkku ei löö. Pigem juba pihku !

Liivi 15.03.2016 10:58

Tänan, head põhimõtted ja hästi kirja pandud. Sama käib ka vaimse vägivalla kohta!

VASTUS Liivile: Kokkuvõtvalt 15.03.2016 13:37

Üks asi on sport ja teine asi on provotseeritud tüli kusagil tänval. Õige mees ei provotseeri kunagi tüli. Ja ainult kaitseb ennast kui toimub rünnak või kui näeb et kellegile tehakse ülekohut siis astub vahele mitte ei jää niisama pealt vaatama.

VASTUS Liivile: 1 15.03.2016 14:30

Lihtne ja selge :)

Kindral... 15.03.2016 11:02

Tubli poiss see Jaanus...ja hea artikkel jälle....au ja kiitus....kodumaa ei unusta seda .....:)

VASTUS Kindral...-ile: dunlop 15.03.2016 11:52

krt, mõnel juhul võiks omakohus mingil ühiskondlikul viisil ikka lubatud olla. See hoiaks mõningaid tüüpe paremini vaos kui miilitsaonu või kohtunikutädi näpuviibutused.

VASTUS dunlopile: villi samru 15.03.2016 12:43

Pole viga. Ka meie, s.o. ühiskonna teadmine, et tegu on töllidega ja vastav suhtumine neisse, kui töllidesse, on piisav. lähevad vangi ja õiged tegijad suhtuvad neisse samuti , kui töllidesse. Veneaegses laagriargoos kutsuti neid tsortideks, kust oli üks sammukene petuhhide kirevasse maailma. Vangist tulles on neil tõsine ülesanne tõestada, et nad on rohkemat, kui töllid. Hea on, kui suudavad. Aga selleks ei piisa jälle kellegi peksmisest ja päevast-päeva lakkumisest.

VASTUS Kindral...-ile: head Ott ja dunlop 15.03.2016 13:12

Tihti sõltub inimese maailmavaade tema enda vaatenurgast. On olemas ka nn toruinimesed. Lisaks aule on ka teisi keerukamaid mõisteid- intentsioon, repressiivne tolerants, letargiline mõtlemine,...jne.

See, kes peksis oli varem olnud vanglas. Selles samas kiidetud "eurovanglas". Teda kindlasti hoiti üksikvangistuses. Ja teda hoiti seal mitmeid kuid.

Kui lugeda WHO seisukohti üksikvangistuse tagajärgi inimese vaimsele tervisele, siis ta tegi seda, milleks ühiskond-st sina ja mina- teda muutnud olime.

Teie jutt on samaväärne, kui visata inimesele pori näkku ja karistada teda räpase välimuse eest.

Kahjuks enamus inimestest seda nii-kui-nii ei mõista.

Ja tulvadki iga päev vanglatest välja inimesed, kellel meist on kama, sest meie arvates võime neid alandada. kui omakohus, siis omakohus.

Sotsiaalsed keerulised probleemid pole MMA.

kk 15.03.2016 11:05

Nii kosutavat juttu pole ammu lugenud taolistel teemadel !!, minu lugupidamine ! ja kui kõrvutan siin Lõuna politseišerifi juttu siis .......nagu au teemat ei adu ...... muidugi ma ei ole nii optimistlik, et Tartu"vabavõitlejad" seda kirjatükki juhtuvad retsenseerima ja neid see morjendab, aga võib olla mõni väike savisaar, kes siiani arvab, "aga linn on minu!"

VASTUS kk-le: A 15.03.2016 13:18

Selliste pättide terrori vastu saab ainult rahumeelsete elanike terroriga - ja kui politseiülem soovitab mitte vastu hakata ja telefoni järgi haarata ,siis arvatavasti ei pidanud ta silmas eesti mehi !

KK 15.03.2016 11:15

Minu sügav kummardus ja lugupidamine antud artikli kirjutajatele/vahendajatele.

Sellise elufilosoofia rakendamist tuleb alustada juba juure tasandilt ja siinkohal ma loodan, et meedia oma "klikijahis" võtab sellistes juhtumites kultuursema rolli ning avalikustab sarnaseid artikleid mitte peale juhtumisi vaid rubriik "turvalisus ja enesekaitse" peaks olema kohustuslik rubriik.

Paraku minu pikk kirjatükk läks raisku seoses kommentaariumi ehitusega, kuid olenemata sellest esitaksin ma teoreetilise küsimuse, et mida oleks teinud ajakirjandus sellisel juhul, kui Jaanuse asemel oleks olnud "võrdne vastane" ja täitnud oma ainukohust kaitsta iseenast ja oma lähedasi (praegusel juhul veel kõige lähemat - last). Sellisel juhul oleks antud spordispekter saanud väga palju negatiivset tähelepanu ja hoopis täna kohtu all olevad isikud oleksid tuhast tõusnud.

Mul on häbi, et ajakirjandus on muutunud äriks, mitte meedia kanaliks, kust peale igasuguse pasarahe saab lugeda sarnaseid kirjatükke nagu praegu sain seda teha. Mul on häbi, et inimesed loevad pigem negatiivset kajastust, kuid positiivseid lugusid - seda on ka raske teha, sest need lood ei pääse eetrisse "klikijahi" tooteks.

VASTUS KK-le: Arvan 15.03.2016 11:58

Paraku Delfi kustutaja käsi on pikem ja kumm paksem. On ainult sobiv ja mittearvamus, mis lendab prügikasti. Ebasobivad pannakse "ootele" - eelmine komm ei vastanud tingimustele.

Ega ma pahanda - Delfi kui erfirma, eraisiku leht. Ise teab kellel ja mida laseb kirjutada. Ei meeldi, klikke ei too ja prügikasti.

Teda, Delfit, ju Eesti Riik ja ravas ei huvita riigi järjepidevuse kandjana. Mina "loll" kirjutasin ka ju südamevalust, mind pahandas et riigis sedasi asju toimub ja kõik vaatavad pealt.

Mis said Pärnu peksjad? Näpuviibutuse ja peaaegu kõik.

Ajad surnuks 3 inimest, istud natuke kinni aga riigikodanik tohib kirjutada mida lubatakse.

Palun vabandust, Delfi, et mu süda riigi asjadest huvi tunneb. Et ei ole veel pohhhhhuistidega liitunud. Küllap jõuan - tilkuv vesi uuristab ka kivisse augu.

Küllap prügikasti kirjad ka minust pohhhhhuisti teevad.

izjuku 15.03.2016 11:16

Ott võiks pättidele Liivatile ja Laasile kasvatusliku loengu maha pidada.

VASTUS izjukule: jants 15.03.2016 11:55

Koos rohkete praktiliste näidetega,algul püstiasendis,siis lamades.Senikaua kui nad veel suudavad loengu käigus saadud teadmiste omastamise efektiivsusele vähemalt kaasagi noogutada.Hiljem tegeleks nendega meditsiiniline üksus.

VASTUS jantsile: villi samru 15.03.2016 12:47

Jants. asjal oleks mõtet ainult siis, kui töllide mõttekaaslased koguda kokku seda pealt nägema. Ja kuulma. Kahtlen ainult, et Ott oleks valmis sellist tegelast klobima. Määrib ausa vabavõitleja käsi ja au.

R 15.03.2016 11:22

Au ja kiitus õiged põhimõtted! Selliseid mehi peaks olema rohkem nähtaval avalikusele ehk siis meie nooremad rusikakangelased järgiks nö margariinide asemel antud kodaniku eeskuju

dd 15.03.2016 11:25

Nüüd me usume Jaanust

Väljavõte 15.03.2016 11:31

kaardiväelase Averjanovi päevikust:

Kell 10.00 maksti palka

kell 10.30 raha kadus...

Kell 12.00 viidi puhkeruumi anti vastu hambaid

12.30 põsk läks paiste...

Revolver Colt 15.03.2016 11:34

Mina tegin maailmas kõik inimesed võrkseks !!!

VASTUS Revolver Coltile: Parabellum 15.03.2016 19:27

Kui sa tahad teravmeelitseda, õpi kirjutama "Samuel"

Juri 15.03.2016 11:36

Tahaks väga kuulda teadet et need pätid istuvad kellast kellani viis aastat kinni.

Kinnimajas iga väiksemgi vastuhakk režiimi rikkumine saab karistatud. Valvurid, tehke nendega tööd.

VASTUS Jurile: hmm 15.03.2016 11:40

Miks arvad nagu karistamine muudab inimest? Kuidas tekivad sellised peksjad? Sest kodus neid lapsena peksti, iga rikkumise eest peksti. Nüüd nemad elavad suurena selle omakorda nõrgemate peal välja. Igasugune peksmine toodab juurde ainult peksmist.

VASTUS Jurile: Kindral.... 15.03.2016 11:51

Juri ei rääkinud sònakestki peksmisest...karistusviise on ka muid ja väga tòhusaid....mònejaoks on karistus ka see kui ta peab päevas kaks tundi raamatut lugema....aga mine tea äkki jääb pärast kahe kòrvavahele ka midagi ja tuleb hiljem veel tänamagi et lugema käsutasid...lihtsalt selline näide....

VASTUS Jurile: hmm 15.03.2016 11:56

Miks arvad nagu karistamine muudab inimest? Kuidas tekivad sellised peksjad? Sest kodus neid lapsena peksti, iga rikkumise eest peksti. Nüüd nemad elavad suurena selle omakorda nõrgemate peal välja

Mõnikord on ka nii, kuid loomariigist pärit "alfaisasus" on inimestele omane. Paljud suudavad seda hoida "tsiviliseeritud" raamides (karjääri ja raha tegemine, edu naiste juures jne), mõnel aga on füüsiline ja vaimne vägivald põhiliseks "eneseteostuse" ja "enesekehtestamise" vormiks (millegi muu, ei vaimsete võimete, ega elus läbilöömisega, nad ei suuda hiilata)...

Viimaste talitsemiseks on karistus reeglina üsna tõhus- paigutab nad (neile arusaadaval viisil) "hierarhias" õigele kohale...

VASTUS Jurile: kahtlen 15.03.2016 13:41

Reaalsus on teine.kohtunik on oma jope kidlasti.kui hästi läheb,saavad tingimisi,kui ei,maksab kannatanu peale solvamise eest.poleks esimene kord.

V 15.03.2016 11:45

Väga hea lugu, kuid nende küsimuste esitamine nendele tolvanitele on küll tühi töö ja vaimunärimiine, nende hallollus sinnamaani ei küündi.

penskar 15.03.2016 11:47

Väga asjalik jutt mehepojalt! Kahjuks on sellise terve psüühikaga noori meil järjest vähem..Ja selliseid jobudest väärakate kampu on meil igas asustatud punktis üle maa kellel on eesmärk mõni tundmatu nägu üles luua! Ja kahjuks on järjest rohkem plikse kellele sellised vägiteod peale lähevad..Tegelikult on need jätised väga arad kui isegi ühe daami eest plehku panevad...ja kahjuks on neil uurijate poolehoid kes määravad olematuid karistusi(ÜKT!)

VASTUS penskarile: eid_1509a278c7b216 15.03.2016 12:39

Hari ennast! Uurija määrab karistusi????

Ja 15.03.2016 11:48

Ja kuhu see kolmas tegelane kadus, kas tema ei löönud, vaid jooksis abi järele?

"""(„TV3: Väikelaps pidi pealt vaatama, kuidas kurjategijad tema isa peksid"). """ 15.03.2016 11:50

Pehmode juhitud riigis võimutsevadki kurjategijad !!!

Enamus inimesi on demokraatiast valesti aru saanud,

arvatakse,

et neil on õigused ja puuduvad kohustused !!!

Nii suguseid inimesi näeme me praegu kurjategijate hulgas,

kui ka riigikogus ja valitsuses !!!

Samas on ka teistsugune küsimus !!!

Kuidas oleks reageerinud kohtusüsteem ja politsei,

kui Jaanus oleks need kurjategijad saatnud haigla toidule ???

Minu jaoks,

erinevalt siin eel kommenteerijatest,

oli see üpris tühi jutt !!!

Võidab see,

kes on vaimselt ja füüsiliselt tasakaalus !!!

VASTUS EELMISELE: """ 15.03.2016 12:09

Nagu näha,

paljud miinuse ladujatest ei ole läbinud sõjaväe teenistust

ega ole tegelenud võitlus spordialaga :)

Eks teie jaoks see kirjatükk olegi siia üles riputatud !!!

suht 15.03.2016 11:50

Lapsik ja subjektiivne mula, õiglustunnetus, kelle seisukohast? Keegi polnud kommenteerijatest kohapeal, keegi ei tea mis seal täpselt juhtus, täpselt samamoodi võib öelda, et too Jaanus hakkas tüüpe paika panema, et kõvem isane olla, tegi seda veel väga vastutustundetult, oma väikse lapse nähes jne... Kogu see ajakirjanduse ja pööbli vaht teatud olukordade ja tegude suunas ei muuda maailma paremaks, pigem halvemaks, las olukordade hindamine ja kohtumõistmine jääb ikka kohtute pädevusse, jah ka nemad eksivad vahel, kuid kindlasti harvemini kui sopalehed , pööbel ja elukutselised poksikotid.

VASTUS suhtile: @suht 15.03.2016 13:28

Vastan sulle maakeeli.Haletsusväärne pasakott oled.Ja kahjuks on meie ühiskonnas sinusuguseid liiga palju.Olete kaassüüdlased kuritegevusele.

VASTUS suhtile: Kindral.... 15.03.2016 16:58

Kas sa tòesti arvad,et isa on süüdi selles kòiges?....sorry Ott et sinu lehel ropendan...aga pasakott on selle tûûbi kohta veel ilusti öeldud....

VASTUS suhtiie: Kindral..... 15.03.2016 17:05

See isa näitas sellega just oma pojale seda,et VALU ON AJUTINE AU ON IGAVENE.....ja see,et sa òigesti käitud ei tähenda automaatselt seda,et see saab kerge olema...vot nii...lihtne minu arvamus...

VASTUS suhtiile: Kindral.... 15.03.2016 17:14

Õige asja tegemine on tihtipeale väga raske ja keeruline...ja pole välistatud,et saad ise hullupööra kannatada....kuid palju hullem on see kui sa ei tee midagi ja siis minnaksegi lihtsama vastupanu teed....jalutatakse lihtsalt minema.....aga hiljem tagasi vaadates saad öelda,et olid òige asjaeest väljas....olid òige mees..kuna sa vòtsid midagi ette halvas olukorras...see on suurem tegu ja òppetund tema pojale kui miski muu....

mida pisem 15.03.2016 11:51

aju seda kiiremini rusikad tõusevad ,niisee on .ja tõesti ,ega rumal kipub rumalaks jääma ,karistuse hirm ehk natuke hoiab tagasi...

asjast kah 15.03.2016 11:51

Tõsiasi on see, et need kodanikud, kes prügikasti ümber lükkasid ja Jaanust peksid, saavad riigi toetusel seaduslikult tutvuda Jaanuse isiklike andmetega, täisnimega, elukohaga. Seega ei ole asi veel lõppenud. Riik on teinud toredad seadused. See, et me Jaanust meedias mitmendat nädalat järjest püüdlikult lihtsalt Jaanuseks nimetame, ei taga talle mitte mingit anonüümsust tema peksjate ees.

K 15.03.2016 11:55

Väga hästi kirjutatud ja tõeliselt asjalikud seisukohad. Sellist eetikakoodeksit mäletan viimati 80ndatest. Hipsteripõlvkond teeb pigem karate 7 võtte "kiired jalad päästavad kalli keha".

Matisaal 15.03.2016 12:11

Tõnissaar meheks olemisest eristab sind eneseimetlemine igal sammul ja enese peeglist vahtimine. Loe oma paskvill läbi ja kustuta see osa ära kuidas sina oleks ja teeks ja seda paremini kui keegi teine.

VASTUS Matisaalile: vp 15.03.2016 19:38

"Olen sattunud oma elu jooksul mitmesse tänavakonflikti".

Normaalne mees satub võib olla ühte või paari konflikti, aga mitme jaoks pead ise ülbitseja olema.

Kaera-Jaan 15.03.2016 12:11

Respekt! Väga hea, et sellise spordiala esindaja antud teemal sõna võttis. Ja väga hästi võttis...

kosja 15.03.2016 12:19

nn, pätiseaduste, või vargaeetika, järgi on nende kukkede teguviis vale, kui neid otseselt ei saadetud ilma põhjuseta, m.nni. siin pole õigustust, igalühel oma vaated, õiglustunne on ka inimestel varieeruv.kari harakaid ei oma mingid kogemusi õiglustunde tekkimiseni ja nende kogemuste õiglase kasutamisega.

M 15.03.2016 12:19

. . .ja see on õige mis mees räägib!Paraku ei saa aru miks tekivad konfliktid tänaval või klubides?Olen ise juba 20 aastat keskmise tihedusega ööelu nautija ja kõik probleemid lahenevad verbaalselt. . .

1 15.03.2016 12:30

Sellepärast, et sul on vabastamata (taust)emotsioonid koos teatud kontseptsioonidega. Need moodustavad kompleksi, mille sees sa õigustad ja ratsionaliseerid: "miks ma löön rusikaga inimesi näkku?". Lihtsamalt ei oska antud vaatlemistulemust edasi anda. Tekib küsimus: kas indiviid saab sellest aru ja on teadlik, millega ta päriselt tegeleb ja miks ta tegeleb ning kuidas...?

VASTUS 1-le: rein 15.03.2016 14:03

kas pealkirjast kaugemale ei lugenudki?

Rx 15.03.2016 12:34

Minu lugupidamine!!!

Lugege kõik ja mõelge! Ja veel kord mõelge!!!

villi samru 15.03.2016 12:35

Vanakooli kaklejana ütlen - kambaga ühe kallale ei minda ja lamajat ei lööda. Pillimeest ei pekseta ja vastassoo löömisest ei tohi isegi und näha.

Aimar 15.03.2016 12:40

Hea artikkel.

Aga kas on üldse lootust jõuda selleni, et taolisi juhtumeid ei tuleks enam. Inimesed nii erinevate väärtushinnangute ning elukogemusliku taustaga. Isegi ühe ja sama ühiskonna piires on need nii erinevad.

Jääbki miljon euro küsimuseks - kust sellised inimesed tulevad või kuidas nad kujunevad. Lapsetuba ei saa olla ainus vastus. Ka väga raskest lapsetoast võib väga normaalseid inimesi tulla.

Ehk mõned psühholoogid oskavad paremini selgitada, aga tundub, et neil on kohe mingi vajadus käituda nii nagu nad käituvad - väga lühikese süütenööriga ning kõigi ja kõige suhtes ükskõiksed, eelkõige iseenda.

Selle juures on eriti tobe kuulata mitmesuguste tähtsate tegelaste sõnavõtte, et meie tänavad on siiski turvalised või muud selleteemalist. Ei kao sellised tegelased kuhugi.

1 15.03.2016 12:40

Ilma hinnangut andmata: antud võitlejad väärivatki teineteist ja teenivad raha ning ratsionaliseerivad "naudingut". Minu arvates tundub see täiuslik. Põhjust ja tagajärge keeruline hinnata. Pigem vaatleks. Mind reaalselt huvitab, kui süvitsi on sportlased uurinud ennast, et miks nad seda teevad? Ja kes seda teeb? Realselt on nad eeskujuks ja reaalselt teine mõistuslik olend lööb teist näkku... Kõik ei ole Bruce Leega sarnasel intellektuaalsel tasemel. Mida külvad, seda lõikad!

VASTUS 1-le: Pärdiku onu 15.03.2016 14:55

Mis siin veel arusaamatuks jäi. Kui raha eest peksta ja vastane on enamvähem võrdne, siis on kõik säravalt helge ehk tervislikult kasulik sport.

Avaldan kiitust kirjatüki loojale. 15.03.2016 12:48

Üks väheseid lugusid, mida on hea lugeda. Ei ässita, vaid ärgitab mõistma ja mõtestama.

Loodan, et see ei jää ainult siia kirjutatuks. On olemas:

- 1 minuti loengud ETV-s

- TEDex

- Youtube

Head ilmekat sisselugemist.

Vana kooli mees 15.03.2016 12:53

Jutt või asi! Pillimeesteel tuleb alati molli anda ja kambaga löömine on ool rait - vaadake kas või kung fu filme! Ja kui eite kord kuus ei kolgi, läheb litsiks kätte.

VASTUS EELMISELE: Unustasid ühe sõna oma nimest. 15.03.2016 13:31

"Nõukogude".Vana nõukogude inimene.Nägime sinusuguseid sovetiajal.

Tartu vaim 15.03.2016 13:06

Vedas pätikestel,et nad Oti otsa ei komistanud ! Aga järgmine kord võivad komistada küll ?

Toreteada 15.03.2016 13:19

Lugu räägib aust.

Seega ei saanud kirjutaja aru, mis seal tänaval toimus???

Au selle küsimuse juurde ei kuulu.

Toimus konflikt - see on korrektne.

Kas see konflikt toimus noorte ja pereisa vahel?? on vale vastus ... pereisa oli valel ajal vales kohas.

Konflikt leidis ammu enne selle toreda ja ausa pereisaga kohtumist ja teiseks osapooleks oli on ja jääb ühiskond - see koht, mis tõukas need noored mehed endast ära ja kelle vastu nad tõstsid mässu. Minu jaoks ei ole küsimus, mis need noored praegu teevad vaid kaua neil veel elada on jäänud - kuna selliseid noori on palju ja nad ei ole väga elujõulised ... suitsiidid ja muu ennasthävitav tegevus, mis päädib surmaga. See kõik on tagajärg ... ühiskonna poolt loodud saamatus ja võimetus. Selles võtame me osa KÕIK, igaüks võrdväärselt olles selel ühiskonna liikmed.

Meil on see teadlikkus, otsustusõigus, vastutusvõime - sest meie oleme täisväärtuslikud inimesed ja kodanikud.

Neil noortel puudub teadlikkus, et ise otsustada ... teha oma elus valikuid ... on jäänud vaid reageerimine-reageerimine-reageerimine .

Puudub täielikult oma elu üle valitsemine - vastupidiselt sportlastele või vabavõitlejatele.

Ilusaid mõtteid ja kena päeva jätku!

VASTUS Toreteadale: Juhan Kohal 15.03.2016 13:49

Ühiskond ei loo saamatust ega võimetust. Ühiskond algab kodust ja kui seal ei osata lastele õpetada muuhulgas teistesse lugupidavalt suhtuma, siis ei ole tagajärgi nähes mõtet süüdistada ühiskonda, riigikorda ega midagi või kedagi teist.

VASTUS Toreteadale: Toreteada 15.03.2016 18:43

Ühiskond ei ole riigikord vaid just inimesed selles keskkonnas.

Ja perekonnas toimub see, kuidas kaks inimest: mees ja nine on ühiskonna poolt ettevalmistatud ellu astumiseks ... nende võimekus on võrdeline ühiskonna küpsusega luua armastavaid ja toimivaid suhteid.

Suhted ei piirdu mees ja naine suhtega (perekonnaga) vaid suhted on erinevatel tasanditel kõigi inimeste vahel selles koosluses ja kõik mõjutab kõiki.

Ma saan aru Teie enda eksitustest, sest kool ei õpeta meid eristama ja aru saama mis on tõde ja mis vale ... veel vähem sellest, kuidas elada teadlikku elu ja olla täisväärne INIMENE.

Miks kool? Sest ühiskondliku korralduse ja tavade järgi on koolile pandud ülesanded, mis kunagi oli perekonnal - tänapäeva perekond PEAB töötama-töötama-töötama, kuni sureb.

INimest võetakse selles keskkonnas kui mutrikest-ressurssi - mitte Inimesena.

Mutrikesena inimene degradeerub ning seda ka mõtlemisvõime ja headuse osas - JÄÄBKI vaid reageerimine.

VASTUS Toreteadale: Toreteada 15.03.2016 18:52

Teine aspekt.

Perekond ei ole tänapäeval toimekas, sest puudub järjepidevus, side põlvkondade vahel.

Kui varem suguvõsa kandis oma väärtusi põlvest-põlve siis kaasajal oleme ennast sellest lahti rebinud ja me ei saa enam esiisade toetavat energiat, et olla toimekad ja auväärsed ... toimubki inimese arengu asemel taandareng ... sisuliselt looma tasemele (reageerimine).

Need inimesed, kelle suguvõsa on veel tugev ja võimekas on VÄGA vedanud . nad ei tea, millise õnnega nad on koos ja kui palju on neil lihtsam, kui teistel, kellele ei ole seda sajandite vanust energiapagasit, millest oma eluteeks ammutada.

See on nii materiaalne kui vaimne energia.

Algselt on Kõik (eranditult) Inimesed andekad, targad, armastuses - me oleme suutnud oma võhiklikkusega kogu inimühiskonna peapeale keerata ... nüüd on tagajärjed meie enda maitsta.

Inimene on armastus ja veel on võimalik tervet ühiskonda tagasi saada - andes inimesele tagasi tema pärisosa, et ta tunneks ennast jälle sellena (Allikas).

ivo 15.03.2016 13:20

mis sa jamad...!!!!!

Teema sama 15.03.2016 13:20

Kas tsooni huntidest keegi tunnistab ennast pedeks.

jan 15.03.2016 13:21

See, kes pikad päevad võimlas, sellist tihedat teksti ei kirjuta.

Samas, lödipüksil pole jälle vabavõitleja autoriteeti. Vähemalt Rummu kandis mitte.

Mees 15.03.2016 13:27

Ükski normaalne pätt ei kiida ka sellist kaklust heaks. Pätid kaklevad omavahel, need kes juhuslikele inimestele kallale tungivad on lihtsalt vaimse hälbega. Õigem on öelda, neil on kusagil mingi puudus ajus, kompleks millegi suhtes. Õige pätt, kes tegeleb musta äriga, varastab jne. Tema ei lähe otsima liigset tähelepanu. Pärnus oli aastaid tagasi sarnane juhtum, mis lõppes kannatanule palju tõsisemalt. Mis oli karistus? Tingimisi ja rahatrahv või oli ka vangistust?

Ilus kirjatükk neile, kes lugeda oskavad.

Tomek 15.03.2016 13:33

Minu lugupidamine artikli autorile!

Kõik õige muidugi 15.03.2016 13:34

..aga kas sa tõesti arvad, et need kelle poole sa pöördud omavad piisavalt lugemisoskust, et sellest keerulisest jutust natukenegi aru saada midagi?

No 15.03.2016 13:38

seal Tartu linnas on kindlasti üks kirjamehest semiootikust vabavõitleja kes korduvalt endast nõrgematega vägivallatsenud, üks ott siin ei anna vabavõitlejatest ja poksijatest mingit aimu

VASTUS Nole: rein 15.03.2016 14:11

see semiootik seljatas wannabe-tölli ilma käsi määrimata, sõnadega

Õu Nõu 15.03.2016 13:39

Sa Ott ei saa ikka asjast üldse aru.

Niikaua kui targem annab järele, saab ta lollima käes peksa.

Sinu pikk ja vastuoluline ninnunännujutt ei veena kedagi. Loomade looduses on nii, et kes on püsti, on võitja ja kes pikali, see on lõunasöök.

Millegipärast me peame loomasid kohati millegipärast kangekaelselt inimesteks. Aga nad ei ole seda. Neile aitab ainult üks asi ja see on üleoleku järsk demonstreerimine.

VASTUS Õu Nõule: Arvamus24 18.03.2016 11:02

Lame tagumik toolilt räägib, kuidas elus asjad on...

mhh 15.03.2016 13:51

milleks seda siin avaldada?se tema arvamus mis mulle nt üldse korda ei lähe...

maix 15.03.2016 14:07

Vabavõitlejad-kutsuge need tänava Vabavõitlejad välja -usun et mite ükski tänava Kaklejal pole julgust 1-1 teha.

VASTUS maixile: Kindral... 15.03.2016 14:28

Minuti vòi äärmisel juhul kaks minutit peavad vastu need tänavakaklejad...esimese kägistusvòtteni :) ja pärast loed ilusa loengu ka veel talle et miks nii läks :) saab jälle targemaks :)

seda et 15.03.2016 14:14

ei midagi isiklikku, aga väga paljud käivad ka regulaarselt lasketiirudes. Tänaval ei soovitaks suvalise inimese ohjeldamisel väga oma "kicki"-oskuseid näitama hakata, teadmata, mis vennal taskus või kaenlaaluses kabuuris olla võib.

ms 15.03.2016 14:28

Hea artikkel ja täielik respekt O.Tõnissaar.

Selliseid kambaka tegijaid ma annaksin ainutoimiva õppetunni, karistuseks, õigluse nimel. samasuguste, kuid väljaõppinud poiste karistada.

Tartu poistele soovitus kui saate mõne kambaliikme kätte andeka neile kõigile, veelgi korralikum ketukas ja neile vanglast väljatulijatele ka ükskord.

Mehed on kakelnud aegade algusest ja jäävad kaklema aegade lõpuni, loodus on lihtsalt meid sellistena loonud. Ott mainis õieti kui ülbitseja, laamendaja füüsiliselt korrale oled edukalt kutsunud, tunned ikka mingit sisemas midagi meeldivat, mida naised ilmselt ei taipa. Kuna meil meestel tuleb tahes-tahtmata ikka ja jälle kakelda, siis peaks taastama kiirkorras, aastatuhandeid täpselt ja ausees olnud dšentelmendlikud reeglid. Mitte kunagi ei ole ajaloos ega hakka ka tulevikus ükski seadus, moraalikoodeks, ega manitsussõnad meestevahelisi kaklusi-arveteõiendamisi suutnud lahendada, ega suuda ka tulevikus, seepärast tuleks ja juba koolipingist õpetada poistele, ning ebadšentelmendlike kaklusi koos pättkaklejate nimede avaldamisega meedias, naeruvääristamisega avalikustada.

Lihtsamad neist:

-kahekeisi, ühevastu ei minda, mis oleks olnud eriti häbiväärne, võidi ka määrata mitmekordselt kõvem ketukas tagasi,

-maaslamajat enam ei lööda, mis oleks olnud eriti häbiväärne,

-ei tohtinud kasutada abivahendeid, nuga, relva ega mitte ühtegi löögivahendit

-võitja pidi ilmtingimata andma esmaabi, või toimetama ravitseja juurde

- jne

VASTUS msile: oh 15.03.2016 16:16

sind küll.......lol

1 15.03.2016 14:34

"Kui sa tapad tapja, jääb tapjate arv samaks" - Batman

VASTUS 1-le: 2 15.03.2016 23:41

Kas Batman ühest suuremaid numbreid ei tundnud? Saada 2 tapjat loojakarja, siis jääb neid siiki vähemaks.

VASTUS 1-le: 3 16.03.2016 01:03

"...jääd sa endiselt tapjaks" - Batman 2

keegi 15.03.2016 15:28

Eneseimetlejad võiksid tõsi seal poksiringis oma au ja väärikuse kätte saada. Nüüd viimane avalikustatud juhtum on räige kuritegu, maaslamaja peksmine pähe. Sedasorti eneseimetlejad ehk pätid ja au kaitsjad istugu kongis nii viis aastat jutti. Samas pole vaja võitlusviiside harrastajatest lugu pidada, kui need harrastajad või sportlased lähevad oma märgistatud alalt välja. Au ei maksa midagi ja paremgi, hinges kripeldab, et olen kehv mees. Järgmine kord hoiab see tagasi oma maailmatuma suurt õigustunnet, mis pole alati õige tunne, sest just vägivallaga lahendades tuleb vihameelsus esile. Ja toodab seda uuesti juurde.

Rünk 15.03.2016 15:41

Hea lugu. Selle peaksid lõpuni lugema kõik need, kes seni on üksnes löönud ja pole ka pärast mõtelnud. Taara, avita! Proosit!!!

au & kuulsus 15.03.2016 15:46

üks ühele võitlus

https://www.youtube.com/watch?v=7YyBtMxZgQs

Tere Karu 15.03.2016 15:57

Relvaga ründajat pähe tulistades võite olla kindlad, et teie lähedased on kaitstud ning teie ise ka.

Pole mõtet käsi määrida, mõelge ometi, kui teil on värske haav käe peal kuskil ja lööte ründajat nii kõvasti et tal näost verd pritsib...ründajal on aga mõni raske haigus ja siis on ka teil.

Tulistage, ärge lööge.

mh 15.03.2016 16:15

Igasugune vägivald on arukas vaid siis kui vastaspool tarvitab. Ehk siis relv relva vastu.

Muul juhul on tegu neandertaalidega nende puhul, kes käed käiku lasevad ... sellel teguviisil pole mingit vabandust, ei au ega ebaõigluse karistamine ei mätsi .... sest vastasel juhul võtan relva ja kihutan neli kuuli füüsiliselt tugevamasse isendisse (kasutan intelligentsi ja aju) ning pärin suurema au :)

Seega autor, ära kindlasti kahetse neid hetki kui vägivallata olukorra lahendasid, küll aga kahetse, et too üks kord vägivalda tarvitasid, täpsemini seda, et ilma olukorda lahendada ei saanud ... mis siis, et võibolla polnud teist võimalust.

Müts maha, et oma iha rahuldamiseks oled väärika tee valinud, ära sellelt eksi.

vanainime 15.03.2016 17:27

Mehed ei klohmi mitte ainult meestega. Nad klohmivad kodus naisi ka. On olemas füüsiline vägivald. Ja on olemas vaimne vägivald. On's vahet, kuidas nõrgema üle võimutsetakse ja oma õigust kehtestatakse - karjudes ja kärkides või juba kohe rusikatega? Tegelt on nad sisimas arad vennad, sest maailma silmis ollakse perfekt. Mehed on unustanud, mismoodi käib mees olemine. Oi vabandust - see ei käi muidugi kõigi meeste kohta. Mehed on unustanud, et eelkõige on Loodus loonud nad kaitsjateks, oma perekonna, oma naise ja laste ja oma maa kaitsjateks. Seda on unustatud õpetada nii kodus kui koolis. Vanglas ei õpetata seda kohe kindlasti - seal muutub loom veel loomamaks, sest ühiskond on talt ära võtnud kõige elementaarsema: VABADUSE.

Hea artikkel muidu, tänan.

VASTUS vanainimele: Õige Mees 15.03.2016 18:13

Väga õige jutt! :) Las nüüd pärdikud laovad miinuseid. ;) Tõde on ikka valus kuulata! ;)

vsjo jasno... 15.03.2016 19:33

miks? kaitsed usa demokraatia ja demokraatlikult...

Roosi 15.03.2016 21:13

Mees küll ei ole, kuid päris mitmesse tänavakonflikti olen sattunud küll. Ma pole kunagi suutnud põõsataguseid pidi argpüksi kombel minema liduda, kui kellelegi liiga tehakse ja olen alati sekkunud. Ilmselt on vp alati osavõtmatult mööda kõndinud.

Miks ma tulistan inimesi? 15.03.2016 23:56

Mulle ei meeldi inimesi tulistada. Veel vähem meeldib mulle kasutada relva loomade vastu, põhjendades laskjate väikese tilli olemasolu vajaliku looduse tasakaalu reguleerimisega.

Mulle ei meeldi ka inimesi lüüa. Trennis on okei, aga väljaspool ei ole. Küll aga ma pean iga inimese õigust seista enda ja oma pere julgeoleku eest universaalseks. See on karjajuhi, alfaisase loomulik instinkt. Pidevat vajadust teiste isastega mõõtu võtta tunneb beetaisane või noor kutsikas. Tõeline alfaisane ei arva, et tema valitud viis oma üleolekut maksma panna on kõige õigem, ta lähtub sellest, kuidas tagada karja heaolu.

Sellele tuginedes on Jaanus alfaisane. Artikli autor aga paraku mitte.

VASTUS EELMISELE: kk 16.03.2016 08:39

Priit Pullerits on alfaisane, mitte Jaanus-jultunud

Svipper Svips 16.03.2016 06:55

"Mehed, kui te tahate, et teie võit füüsilise jõu maailmas midagi maksaks, siis mitmekesi ühe vastu ei loe, abivahendid ei loe. Au, mis saadakse säärase „hukkamise" eest, ei loe."

Tänaval enese kaitsmine ei ole duell! võimalusel võtan rahuliku südamega appi vahendid, olgu need nii ebaõiglased ja ohtlikud kui tahes. Ilma pikemalt mõtlemata löön jalga munadesse või torkan pöidla silma, pigistan aadamaõuna, ja mida vaid veel. Lisaks kutsun inimesi appi, et saaks mitmekesi kallaletunginud kurjategija "maha visata". Au ei oma tähtsust, lihtsalt primaarne ellujäämisinstinkt. Duellid jäägu võtlusringi.