Epp Mäe sõnul annavad sellised laagrid tüdrukutele väga palju. “Kõigil on hea kokku tulla ja näha, et nad ei pusi kuskil üksi ning on veel teisigi, kes maadlusega tegelevad. Mäletan oma esimest välislaagrit Poolas, kus oli ka umbes 40 tüdrukut koos – kõik tundsid tehnikaid ja andsid endast maksimumi. See oli nii suur asi ja väga kihvt kogemus. Eestis oli meie laagrites tol ajal tavaliselt üks kuni neli tüdrukut,” meenutas Mäe ja tundis rõõmu, et Johanna Kikkas kogu projekti vedada on võtnud. “Meil polegi hetkel ühtegi naistreenerit, kes võiks eeskuju näidata. Vaatan, et Johannale on see teema kuidagi hingelähedane. Ta võiks küll treeneriametit pidama hakata!”

Naistemaadluse arendamise jaoks saab Eestis aktiivse eestvedaja olemasolul palju ära teha. “Tase on hetkel üsna kesine. Praegu tuleks töötada noortega, kes on 15-aastased ja nooremad. Kindlasti aitavad kaasa just sellised laagrid, kuid eks kõik võtab aega ja kohe ei saa midagi.”

Mäe tunneb, et maadlus aitab elus hakkama saada. “See ala on andnud mulle julguse ja võime raskeid otsuseid vastu võtta. Kui vahel on keeruline ja teele satuvad takistused, siis leian lahenduse ja nii ongi,” lisas ta.

Põltsamaal valmistusid osad neiud ka 1.-3. aprillil Tallinnas Saku Suurhallis toimuvaks Tallinn Open 2016 - Kristjan Palusalu Noorte Maadlusvõistluseks. “Meie tüdrukud jaoks on Tallinna võistlus väga hea kogemuse saamise ja kontaktide loomise koht. Seal on koos väga palju vanuseklasse, riike, võistlejaid ning põnev jälgida ka neile, kes ise seda ala ei harrasta. Kui täiskasvanud rakendavad rohkem kavalust, siis noorte mattidel käib tõsine võitlus – kord üks all ja siis teine. Seda on nii kihvt vaadata, kuidas nad pingutavad. Soovitan sinna koos lastega uudistama minna, äkki tekib neis ka huvi.”

Maadlemisega alustamiseks ei ole kindlat vanust. Mäe sõnul on alustas tema Poolas elav sõbranna selle alaga 19-aastaselt ning tuli Pekingi olümpial pronksile. “Inimesed on nii erinevad, ei saa öelda, et kui oled 20, siis ära oma nina maadlusmatile topi.”

Tallinn Open 2016 - Kristjan Palusalu Noorte Maadlusvõistlus toimub Saku Suurhallis 1.-3. aprillini. Naistemaadlus on võistluse kavas neljandat aastat. Kui 2013. aastal võttis üksteiselt mõõtu 19 maadlejat Eestist, siis tänavu on end juba üles andnud 202 võistlejat sh mitmed Euroopa ja maailma tipud.