Kui Eesti naiskonna teekond kuldmedalite suunas lõppes tulises poolfinaalis 36:45 kaotusega Prantsusmaale, siis pronksikohtumises alistati Ukraina naiskond tulemusega 42:37.

"See on võidetud pronks, mitte kaotatud kuld või hõbe," sõnas tiitlivõistlustelt juba 12. medali võitnud Irina Embrich Delfile ja Eesti Päevalehele. "Väga pingeline turniir oli. Prantsusmaa vastu hakkasime kiirustama, jäime kaotusseisu ja sellest enam välja ei tulnud."

"Ukraina vastu oli selge, et medal tuleb võita. Äärmiselt pingeline matš oli, aga kõik vehklesid meil väga hästi. Võitis see, kes vähem lollusi tegi, meie suutsime taktikast kinni pidada," arutles Embrich. "Julija Beljajeva oli super, tõi plusse ja Kristina Kuusk suutis eelviimases minimatšis Ukraina hullud rünnakud vastu pidada. Minul läks enam-vähem. Seda kindlust, mis vanasti, veel ei ole, aga veerandfinaalis õnnestus Rumeenia vastu otsustav torge siiski ära teha. Tuleb tunnistada, et noored astuvad mulle juba kannale, nad kõik on väga head vehklejad."

Võit pronksimatšis

Pronksimatši alguses suutis Eesti 2:3 kaotusseisu järel 5:4 ette pääseda, kuid edasi vahetusid viiginumbrid kuni seisuni 8:8. Uuesti tegi vahe sisse Julia Beljajeva, kelle minimatši lõpuks oli tablool 11:9. Hästi vehelnud Kristiina Kuusk kasvatas seejärel edunumbrid juba 16:10-le ning ukrainlannad enam kohtumist päästa ei suutnudki. Vaid korraks vähenes nende kaotusseis viimase minimatši viimasel minutil veel kahele punktile, kuid siis tegi Irina Embrich kiirelt kolm edukat torget järjest.

Tegemist on eestlannade jaoks juba neljanda medaliga sel EMil, sest individuaalturniiril tuli Katrina Lehis Euroopa meistriks, Kuusk võitis hõbemedali ja Beljajeva pronksi. Hoolimata kullavõidust Lehis Eesti naiskonda aga ei kuulunud. Meie meestest võitis tänavusel EMil Nikolai Novosjolov hõbemedali.

Tee poolfinaali

Poolfinaal Prantsusmaaga kujunes suuresti prantslannade taktikepi all, kes said Embrichi ja Kuuse esimestest minimatšidest edu sisse ning ei andnudki seda enam käest. Vahepeal vähendas vahetusnaisena sekkunud Erika Kirpu küll vahe kahe torke peale (22:24), ent rohkemaks Eesti tiimil jõudu ei jagunud.

Poolfinaalis jäid individuaalses arvestuses ainsa Eesti naisena plussi Beljajeva, kelle minimatšid lõppesid kogusummas 18:14 meie kasuks. Ühe minimatši vehelnud Kuusk kaotas selle 2:5, tema asemele sekkunud Kirpu saldoks jäi 8:9. Kõige suurem vahe tuli Embrichi pealt, kes sai oma minimatšides kokku 8:17. Enne viimast minimatši, kus tal juba riskida tuli, oli saldoks 4:9.

Dramaatilises veerandfinaalis mängiti Rumeenia vastu maha küll viietorkeline eduseis, ent suudeti siiski lisaajal 24:23 võit võtta. Otsustava torke tegi meie ankrunaine Embrich, kes oli viimase minimatši eel küll maailma ühe tipu Ana-Maria Popescu vastu kahe torkega ees, ent lasi Popescul viigistada. Lisaajal tegi torke aga ikkagi Embrich, kes viis sellega Eesti nelja parema sekka.

Eelnevalt alistati kaheksandikfinaalis kindlalt 45:26 Suurbritannia, Eesti eest vehklesid Beljajeva, Kuusk ja Embrich.