Kui vehklejate kehvad treeningtingimused on aktuaalsed olnud juba aastaid, siis paraku arenguid antud osas näha ei ole ja seda tõestab ka ilmekalt tänavune talv. Jõudmaks Barcelona ja Buenos Airese maailmakarika etappideks parimasse vormi, peavad vehklejad harjutama saalis, kus temperatuur näitab 14 "soojuskraadi". Pesemas tuleb aga käia 9 kraadises "soojuses".

Endine vehklemiskoondislane Meelis Loit tõdeb, et tingimused Mustamäel asuvas saalis on äraütlemata kehvad. "See, et tingimused ei tundu kõige ideaalsemad olevat, on veel väga pehmelt öeldud. Tegelikult on [tingimused] päris katastroofilised. Siin tüdrukud valmistuvad üsna otsustavateks maailmakarika etappideks, mis määravad nende saatuse, kas nad saavad olümpiale või ei saa."

Teha sellistes tingimustes trenni, kus on duširuumis alla 10 kraadi temperatuur, on minu meelest täiesti ebanormaalne

"Ja siis teha sellistes tingimustes trenni, kus on duširuumis alla 10 kraadi temperatuur, on minu meelest täiesti ebanormaalne. Siin nädalavahetusel oli juunioride ja kadettide treeninglaager ja siis oli duširuumis temperatuur näiteks kuus kraadi," jätkab hetkel vehklemisliidu juhatusse kuuluv Loit.

2001. aasta MM-il Eestiga meeskondliku hõbeda teeninud Loit ei salga, et külmaprobleem vehklemissaalis on kestnud juba pikki aastaid: "Probleem on tõesti aegade algusest. Ega see saal siin väga kütet pole saanud ikka aastaid. Ma mäletan oma sportlaskarjääri, kus me samamoodi külmetasime. On isegi sisse toodud gaasikütte keha, aga siis oli saal gaasihaisu täis lihtsalt."

Mure ka sportlaste tervise pärast

Loit tunnistab ka, et probleemi parandamiseks on erinevaid samme proovitud astuda. Seni siiski edutult. "Ausalt öeldes on see hästi ebamugav saal trenni tegemiseks ja ma julgeks öelda, et siin on ebainimlikud tingimused. Usun, et see hoone on piisavalt amortiseerunud, kuigi kindlasti annaks siin midagi teha ka. Oleme küll isekeskis arutanud probleemi, aga hetkel jäävad alaliidu käed lühikeseks, et midagi teha."

Kuidas suhtuvad külma saali aga sportlased ise - kas on välja löönud ka erinevad külmetushaigused? "Ei saa ju otseselt näidata, et kuna siin oli täna +9 [kraadi], siis ma jäin haigeks, aga kindlasti see tervisele hästi ei mõju. Seda võib küsida meditsiiniinimeste käest, et kui vahva see on, et pärast trenni lähed alla 10 kraadisesse duširuumi - pesed ennast seal ja lähed pärast paljaste jalgadega jääkülma põranda peale."

Kas antud küsimuses paistab lähiajal ka mingit lahendust tulevat? "Lähiaja lahendus on see, et meie ootused on sellel tänaval valmivas spordihoones, kus on planeeritud ka vehklemissaal ja praeguse plaanide kohaselt peaks see valmima 2017. aasta septembriks