"Kahekordne Eesti aasta naissportlane Triin Aljand on tulnud kaheks päevaks Eestisse, et rääkida sellest, miks on ta sunnitud tippspordist taanduma ning mida plaanib edasi teha," seisab täna hommikul ajakirjanikele saadetud pressikutses.

Triinu isa Riho Aljand ei olnud valmis tund pärast uudise avalikuks tulekut veel loobumise tagamaid avalikustama. Ujumisliidu president Karol Kovanen poetas Delfile lühidalt: "Eks seda ole siin mõned päevad juba teatud. Kell 2 on pressikonverents, eks Triin ise selgitab põhjuseid. Fakt on see, et ega tal see otsus kergelt ei tulnud. Aga pikemalt, oleme kokku leppinud, räägime kõik pressikonverentsil."

Aljand, kes juba eelmise aasta lõpus vihjas, et karjääri lõpp võib olla lähedal, on sel aastal võidelnud vigastustega. Märtsi alguses juhtus tal õnnetu äpardus, kui ta murdis basseini hüpates parema jala metatarsaluu ja pidi lõikuslauale minema. Aprillis käis ta juba plaanilisel kannalõikusel. 16. aprilli intervjuus Eesti Päevalehele ei osanud Aljand veel öelda, millal basseini võib naasta, kuid üks oli siis kindel - kipsi tuleb kanda kuni kolm nädalat, alles pärast mida võib vaikselt taastusharjutusi tegema hakata.

Juulikuus teatas Aljand Eestis olles, et on kihlunud oma kauaaegse elukaaslase, sloveeni Peter Mankociga, kes on ujumise Euroopa- ja maailmameister.

Triin Aljandi medalikapis on 2012. aasta Debreceni pika raja Euroopa meistrivõistluste hõbemedal 50 m liblikujumiselt ning neli autasu lühiraja EM-ilt: 2010. aasta 50 m liblikujumise pronks, 2011. aasta sama distantsi hõbe ja 50 m vabaujumise pronks ning 2012. aasta vabaujumise hõbe.

Tänavu jaanuaris ütles Aljand aga ERR-i spordiportaalile, et jutud tema karjääri lõpust olid ennatlikud ning kindlasti soovib ta ujumisega jätkata ning Eestisse treenima tulla. Kuid seda teatas ta enne vigastada saamist. Tänasel pressikonverentsil peakski selguma, kas tervis saigi loobumise põhjuseks või oli saatusliku otsuse taga midagi muud.