Delfis ilmunud arvamusartikkel “Tallinna ainsa 50-meetrise basseini kaotamisest - miks rikutakse 15 aasta tagust kokkulepet?” sisaldab mitmeid faktivigu. Neist kõige eksitavam on valeväide 50-meetrise ujula kaotamisest – see jääb Kalev Spasse alles ka remondi järel. Kuna projekteerimine on alles alguse faasis, siis hetkel ei ole veel paika pandud, kas kõiki ujumisradu on edaspidi võimalik kasutada ujumisvõistluste läbiviimiseks. Loodame lahenduse leida ka sellele. Kinnitame, et kõik Eesti ujujad ja harrastussportlased saavad ka edaspidi Kalev Spa 50-meetrises basseinis trenni teha.

Tõsi on see, et järgmise aasta juunis, juulis ja augustis tuleb ujujatel ilma pika basseinita hakkama saada, sest remondi ajal on ujula tõepoolest suletud. Kokku investeerib Kalev Spa veekeskuse renoveerimistöödesse 2 miljonit eurot, mille eest saavad uue ilme riietus- ja dušširuumid, laiendatakse lõõgastusala, lisatakse atraktsioone veekeskusesse ja palju muud.

Ujujad on Kalev Spale ette heitnud seda, et meil on n-ö rahvaujula, kus lisaks tõsiselt ujumisspordiga tegelejatele käivad ka harrastajad ning niisama lõõgastujad. Põhjus on lihtne – kuna Kalev Spa ei saa mingit toetust riigilt või linnalt, siis ainult sportlastele treeninguteks ja võistlusteks ujulat välja rentides ning arvestades nende piiratud rahalisi võimalusi, pole meil eraettevõttena võimalik ots-otsaga kokku tulla.

Samas on Kalev Spa kogu oma 10 aastase tegevusaja jooksul toetanud kõiki Eesti tippujujaid ja võimaldanud neile tasuta basseinikasutuse.

Kalev Spad külastatakse umbes 30 000 korda kuus, sellest vähem kui 40% moodustavad trennides ja ujumiskoolides käijad. Seega piltlikult öeldes võimaldavad harrastajad ja spaakülastajad hoida meil Eesti spordi jaoks olulist 50-meetrist ujulat avatuna ka edaspidi.

Puhtalt üksnes ujumisbasseinid on Eestis vaid koolides ning neid rahastab omavalitsus ilma, et piletituludest oleks vaja kõik ujula kulud katta. Veelgi enam, ka eeldatavalt 2018. aastaks kavandatava Tondiraba 50-meetrise ujula puhul räägitakse meelelahutusfunktsiooniga veekeskusest, ehkki see kavatsetakse rajada riigi ja Tallinna linna toel. See näitab veelkord, et üksnes ujujatele ja spordile orienteeritud 50-meetrise ujula ülalpidamine ei ole Eesti oludes ilma olulise toetuseta võimalik.

Kalev Spa tahab ka edaspidi pakkuda inimestele võimalusi oma tervise eest hoolitsemiseks ning lõõgastumiseks ja puhkamiseks. Selleks me võtamegi järgmisel suvel mahuka remondi ette, et pakkuda paremaid tingimusi nii sportlastele, harrastajatele kui ka puhkajatele.

Meeli Eelmaa,
Kalev Spa turundusdirektor