Kahekordne taliujumise pikamaaujumise (450m) maailmameister, 2013. aasta Skandinaavia meister (475m) Henri Kaarma Viimsi Veeklubist ujus 59 minutiga kuus 540 meetri pikkust ringi ja püstitas oma isikliku kahemiili ujumisrekordi. Rekord nii ujumise kestvuses kui läbitud distantsilt.

Rahvusvahelisse miiliujumise klubisse, kus on vähem kui 20 taliujujat, jõudis Kaarma mullu, kui tuli detsembris Venemaal, Tjumenis peetud miiliujumisel kolmandale kohale. Märtsis ujus ta Venemaal, Murmanski 79. Põhjamängudel oma senise pikima distantsi 2150 meetrit. Tänavu juuli alguses üritas Kaarma esimese eestlasena ületada ujudes La Manche väin. Kahjuks pidi ta tugevate hoovuste tõttu peale 12 tundi ja 51 minutit (30 km) ujumist, kui kaldani jäi veel 2,5 miili, ujumise katkestama.

Tänavu 5.-10.augustini toimunud ekstreemsel ujumisel üle Beringi väina (86 km) osales Henri Kaarma koos U-Klubi ujuja Toomas Haggiga teateujumises, rahvusvahelises grupis, eesmärgiks Venemaalt Kamtšatkalt jõuda USA-sse Alaskale. Kaarma viis viimases vahetuses ujudes Alaskale Eesti lipu, Haggi ujus samal lõigul džentelmenlikult põhjanaabri soomlanna riigilipuga, et naisel oleks kergem ujuda. Hoovused muutsid Beringi ujumise kavandatust pikemaks nii ajaliselt kui läbitud kilomeetrite poolest (ligi120 km). Ilmastiku tõttu peatati paaril ööl ujumine täielikult. Jahedam vesi oli ekstreemsel Beringi ujumisel +3 kraadi. Ujuti 20 minutiliste etappidena. "Kõige raskem lõik oli siis, kui jõudsin selle ajaga vaid 650 meetrit liikuda," märkis Kaarma.

"Juba Tartusse tulles pidasin salamisi plaani, et proovin teha oma pikima ujumise Anne Ahvena-Tartu Miili ujumises. See õnnestus. Stardi eel sõnasin, et kavatsen ujuda tunni. Esimesed 540m ringid ujusin kiiremini, pärast andis väsimus tunda ja kiirus vähenes," sõnas oma talvise ujumise rekordi teinud õnnelik Kaarma, kui oli alajahtumisest tunnikese taastunud. Nii rändab Onu Eskimo, legendaarse jäätisemeistri 101-aastase Evald Rooma poolt mullu välja pandud rändkarikas tagasi Tallinna, Kaarma kodukapile. Ühe miili asemel ujus ta kaks ehk 3240 meetrit. "Nüüd olen siis kahe miili klubis. Teatan tulemuse Lõuna-Aafrikas asuvale klubile," muheles tavatu rekordi teinud Kaarma, kes töötab Danske pangas riskide finantsanalüütikuna. Miiliklubisse pääsemiseks peab distants olema läbitud mitte soojemas kui +5 kraadises vees.

Kui esmakordselt Eestis toimunud talvise miiliujumise võttis seekord ette vaid Kaarma, ujus 16 Eesti taliujujat 540m ringil. Nende seas kaks vaprat naist, 2013. aasta Eesti meister pikamaa taliujumises (450m), tartlanna Maret Mets ja tänavu sügisest külmas vees ujumisega alustanud tallinlanna Kerttu Merikan. "Hea kogemuse sain eelmisel aastal juba osaliselt jäätunud Emajões pikka maad ujudes. Täna oli ujuda kergem, kui kahe kuu eest Kazbeki (5047) lumist tippu vallutada," kostis Maret Mets.

Toomas Haggi ja legendaarne Pärnu taliujuja Tõnu Kütt, kes üle 30 aasta harrastanud ujumist jäises vees, läbisid Anne kanalil olnud 540m ringi kaks korda. "Olen tänavu sügisel vette saanud vaid viiel korral, vähe harjutanud. Valisin 540m raja, kuid olin päris heas hoos ja otsustasin mitte esimesena ujumist lõpetada ja tegin kaks ringi," sõnas Toomas Haggi. Kiirematel ujujatel kulus ringi läbimiseks ligi kümme minutit, Tõnu Kütt ujus 50 minutit.

31 taliujujat tegi 1-3 tiiru ümber stardijoonele lähima poi. "Võimatu sai võimalikuks. Raudmees Kaarma tegi üllatuse, kui ujus uue isikliku rekordi, kaks miili. Ta on kahtlemata taliujumises maailma tugevamate seas. Väga suur üllatus oli, et 540m ujujaid oli nii palju," sõnas Eesti ujumisliidu juhatuse liige Aivar Rosenberg. Tartu ujumine lisab usku, et eestlased toovad rohkesti medaleid ka 20.-23.märtsini Soomes Rovaniemis toimuvalt taliujumise MM-ilt.

Vaata pildigaleriid: